AcasăSOCIALCum îi îmbolnăvește Anisie pe elevi

Cum îi îmbolnăvește Anisie pe elevi

Monica Anisie, ruptă de realitatea din școli

Sindicatele din Educație atrag atenția că școlile riscă să devină, in corpore, focare de Covid, din cauza personalului auxiliar insuficient, care nu poate asigura dezinfecția corespunzătoare și a claselor supraaglomerate din cauza lipsei dascălilor. Ministerul Educației a aprobat suplimentarea cu doar 500 de posturi, în condițiile în care deficitul este de aproape 38.000.

Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” a trimis o scrisoare deschisă guvernanților în care arată că a semnalat încă din luna august deficitul de personal cu care se confruntă unitățile de învățământ și a solicitat efectuarea, în regim de urgență, a demersurilor necesare pentru a permite angajarea personalului indispensabil aplicării măsurilor de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. ”Rezultatul a fost apariția HG nr. 765/2020, prin care numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv învăţământul special, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, a crescut la 285.960 de posturi, față de 285.460 câte erau anterior. Deci, un plus de doar 500 de posturi. Potrivit unei analize realizate de FSE <<Spiru Haret>> la nivelul a 25 de județe și al municipiului București, pe baza datelor primite de la organizațiile teritoriale și de la inspectoratele școlare, ar  fi nevoie de circa 29.000 de cadre didactice și peste 8.600 de alți salariați – personal didactic auxiliar și nedidactic.

Raportat la aceste cifre, în actualul context pandemic, cele 500 de posturi reprezintă o picătură în ocean. Din cauza blocării angajărilor, multe dintre unitățile de învățământ sunt obligate să constituie formațiunile de studiu peste limita maximă prevăzută de lege, mai ales în condițiile creșterii numărului de elevi în marile aglomerări urbane. De asemenea, deficitul de personal nedidactic pune în pericol siguranța tuturor celor din unitate: copii și salariați. Dacă nu veți suplimenta urgent și semnificativ numărul de posturi din învățământul preuniversitar de stat, riscați să transformați unitățile de învățământ în focare de infecție, ceea ce va conduce la o transmitere în masă, accelerată, a bolii”, se arată în scrisoarea deschisă a Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” adresată Guvernului.

Clase cu peste 35 de elevi

Sindicaliștii avertizează că, din cauza crizei de cadre didactice, în acest moment funcționează clase cu peste 35 de copii, fapt care pune în pericol sănătatea atât a dascălilor, cât și a elevilor. ”Există deficit mare pe partea de învățământ preșcolar, pe partea de învățământ primar și nu numai. Sunt colegii naționale, sunt unități școlare mari, care au peste o mie de elevi și care nu dispun decât de 3 maxim 4 îngrijitoare. Ori noi avem niște reguli care trebuie respectate, reguli care sunt stabilite de către Ministerul Sănătății, iar pentru așa ceva ai nevoie și de resursa umană. Și atunci este vorba în primul rând despre implicarea Executivului, prin suplimentarea numărului de posturi care pot fi ocupate și, totodată, de implicarea autorităților locale.

Sunt școli în țară care au intrat în scenariul roșu pentru că nu au avut femei de serviciu suficiente care să asigure dezinfectarea claselor. Mai mult de atât, sunt unități școlare unde există efective de elevi la clasă care depășesc numărul stabilit de lege, vorbim de clasele pregătitoare, vorbim de grupele de preșcolari, vorbim de învățământul primar și nu numai.  Nu poți respecta distanțarea fizică cu o clasă cu peste 35 de copii și o sală cu o suprafață de sub 25 metri pătrați. Și atunci varianta ar fi fost să împarți clasa, să ai resursa umană necesară, ca să-ți poți permite să predai în două schimburi. Dar lucrul acesta este imposibil de realizat fără o suplimentare a posturilor”, ne-a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
930 afisari

2 COMENTARII

  1. Da, cunoastem ,sa mai angajam in invatamant 500000 de profesori si un milion de ingrijitoare.Universitatea{sic} Spiru Haret are mare nevoie de bani pentru imprimantele si tonerele care scot diplome la xerox.Nistore,ati luat-o in mana,vaca nu mai are lapte ,trebuie sa va multumiti cu balega.Sa ii zici si lui Hadar ca n-am numarul.

  2. In Japonia,(aci la doi pasi), CURATENIA in scoala dupa cursuri o fac profesorii si elevii (nu elevii asistati de profesori). Data fiind situatia in care ne gasim, oare dezinfectia spatiului de invatamant , ca pentru curatenie este personal, nu ar putea fi facuta de profesori ??? sigur cu un adaos la salar ca sa nu se simta extenuati de munca. N-am iesi mai ieftin decat sa angajam ca sa dam afara ulterior ??? Apoi, n-ar fi mai bine sa revenim macar cu ciclul primar) in scolile parasite in unele localitati, cica pentru reducerea cheltuielilor, si sa angajam un dascal decat sa trambalam copiii dintr-un sat indepartat cu sau fara transport asigurat, expunandu-i astfel riscului de imbolnavire desi pana si virusului i-ar fi groaza sa ajunga in unele localitati. ? Nu, imobilele nu sant toate degradate, scoala de la mine din sat a fost inchisa dupa ce a fost reparata si modernizata, apoi la cati elevi sant nu-i musai ca spatiul in care invata sa fie sala de clasa, ex, in Franta scoala unde invata nepotii mei a primit o capela anexa a catedralei orasului (scoala fiind sub patronajul cultului catolic}. Multe solutii pot fi aplicate dar, prima data trebuie sa vrei, sa gandesti un pic… insa la noi uneori a gandi doare rau.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger