AcasăSOCIALCum îi afectează INFLAŢIA pe românii săraci. Ce ar putea face statul...

Cum îi afectează INFLAŢIA pe românii săraci. Ce ar putea face statul ca să-şi ajute cetăţenii în astfel de momente

scumpiriRomânii, veşti proaste de la cel mai înalt nivel: se scumpesc energia şi gazele! Urmează o iarnă cruntă

Economiştii au o previziune sumbră pentru anul 2023. Criza financiară se va adânci şi mai tare. Chiar dacă, la nivel individual, românii îşi vor lua fiecare măsuri de protecţie, ar trebui, totuşi, ca şi statul să-i ajute.

Pentru finalul acestui an, prognoza BNR arată o inflație de 16,3%, iar până la finalul anului viitor aceasta ar trebui să scadă până undeva la 11,2%. Cu toate acestea, cei mai săraci români nu o vor duce mai bine în 2023.

Problema e la produsele alimentare

Scumpirile de la rafturile supermarketurile i-au afectat frontal pe cei mai mulţi români din clasa de mijloc şi cea de jos. Se remarcă prețurile pentru unele categorii de produse alimentare cum ar fi uleiul de gătit, care înregistrează o creștere de 41,9% între octombrie 2021 și octombrie 2022.

În general produsele alimentare înregistrează creșteri semnificative, peste rata medie a inflației, aspect foarte important având în vedere faptul că produsele alimentare au o pondere de 33,02% în cadrul coșului de consum (INS, 2022b). Inflația pentru produsele alimentare a fost în același interval de 20,58%.

Nu uităm, desigur, nici creșterile foarte mari de preț la energie, cu o creștere de 32,4%, și combustibilii, cu o creștere de 19,7%. Adunate aceste două categorii au o pondere de 16,3% în coșul de consum și o creștere medie a prețului de 26,2%.

Împreună, produsele alimentare, energia și combustibilii reprezintă deci 49,2% din coșul de consum înregistrând o creștere medie de 22,4%.

Pensionarii, afectaţi şi ei puternic

Un număr mare dintre cetățenii români ce au dificultăți în asigurarea unui trai decent sunt pensionari, conform ziare.com. Această situație este o consecință directă a structurii sistemului de pensii de stat, care le oferă sume relativ mici în comparație cu valoarea contribuțiilor pe care aceștia le-au plătit pe perioada vieții lor active.

Dacă acestea ar fi investite într-un sistem de pensii cu capitalizare, pensiile rezultate ar fi mult mai mari.

Ce trebuie să facă statul?

  • Relaxarea rezonabilă a restricțiilor de portofoliu la Pilonul 2.
  • Creșterea plafonului de deductibilitate fiscală pentru contribuțiile la Pilonul 3
  • Revizuirea restricțiilor și obligațiilor de informare ale fondurilor private de pensii (Pilon 2)

 

author avatar
Andrei Ștefan