AcasăSOCIALCum foloseşti aerul condiţionat pe timp de caniculă astfel încât să nu-ţi...

Cum foloseşti aerul condiţionat pe timp de caniculă astfel încât să nu-ţi „bubuie” factura la energie electrică

sursa foto: dej24.ro

Specialiştii electricieni au venit cu sfaturi utile şi foarte bune ca să reuşim să face economie atunci când folosim aparatele de aer condiţionat.

De exemplu, un truct recomandat: mai bine țineți aparatul pornit toată ziua, la o temperatură mai mare, decât să îl pornim, la putere maximă, doar câteva ore.

Curăţaţi filtrele!

Și filtrele necurățate periodic pot crește artificial consumul. Dacă diferența dintre temperatura de afară și cea din interior este foarte mare, factura se poate dubla față de o lună de primăvară, de exemplu.

„Un grad Celsius poate să determine, la nivelul unui apartament de 32 m/p, o creștere sau o scădere a facturii cu 3%. Un 24-25 de grade este o temperatură care nu determină un consum foarte mare de energie, dar totuși, ne creează o senzație plăcută”,a spus Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru digi24.ro.

Lumea va adăuga un miliard de aparate de aer condiționat noi

Potrivit Bloomberg, lumea va adăuga un miliard de aparate de aer condiționat(AC) până la sfârșitul deceniului. Se preconizează că piața aproape se va dubla înainte de 2040.

Logica din spatele boom-ului AC este simplă. Economiștii remarcă o creștere a vânzărilor atunci când veniturile anuale ale gospodăriilor se apropie de 10.000 de dolari, un punct de cotitură pe care multe dintre cele mai fierbinți regiuni din lume l-au atins recent sau îl vor atinge în curând.

În ultimii doi ani, filiala indiană a companiei japoneze Daikin Industries, cel mai mare producător de aparate de aer condițoionat din lume, și-a vâzut vânzările crescând de peste 15 ori. Această evoluție are consecințe profunde asupra sănătății publice, bunăstării și creșterii economice. Achiziționarea unui AC reprezintă un punct de plecare în afara sărăciei pentru indivizi și pentru comunitățile lor.

Însă extinderea riscă să înrăutățească criza la care răspunde. Cele mai multe unități folosesc un agent frigorific mult mai dăunător decât dioxidul de carbon. Națiunile în care cererea crește cel mai rapid rămân foarte dependente de energia pe bază de cărbune, iar mulți oameni își pot permite doar cele mai ineficiente aparate din punct de vedere energetic.

Textul lui Radu Jacotă este AICI.

author avatar
Andrei Ștefan