AcasăSOCIALCum fentau angajaţii de la "căminele groazei" controalele ITM. Unde erau ascunşi...

Cum fentau angajaţii de la „căminele groazei” controalele ITM. Unde erau ascunşi bătrânii

DIICOT a anunţat, miercuri dimineaţă, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Bătrânii, ascunşi în alte clăduri, când venea controlul

Pentru a nu da nimic de bănuit, atunci când inspectorii ITM veneau în control, angajații centrelor ascundeau mâncarea stricată în garaj, iar zeci de rezidenți erau mutați noaptea în alte imobile.

Un angajat le-a spus procurorilor că, înainte de controlul de la ITM, oamenii erau mutați noaptea fie la Bălăceanca, fie într-o casă pe care administratorii o aveau închiriată. Angajatul mai spune că administratorii i-au cerut chiar să ia zeci de bătrâni la el acasă.

„M-a întrebat și pe mine dacă pot să-i țin acasă pe pacienții de la centru, respectiv 30 de persoane. I-am spus că nu pot face așa ceva, pentru că nu am spațiu”, a mai spus angajatul, conform adevarul.ro. Aceștia erau ținuți în afara azilelor până când se încheiau controalele.

Bătrânii, „salvaţi” abia după intervenţia DIICOT

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Întrebat dacă ANPC a făcut verificări în vreunul dintre cele trei azile până să se descopere aceste informații, Horia Constantinescu a răspuns că „nu, cu siguranță, pentru că măsurile ar fi fost luate încă de atunci”.

author avatar
Andrei Ștefan