AcasăSOCIALCum explică ministrul Educației vacanța prelungită pentru elevi: „Ministerul Sănătății a cerut-o”

Cum explică ministrul Educației vacanța prelungită pentru elevi: „Ministerul Sănătății a cerut-o”

Sorin cimpeanuCum explică ministrul Educației vacanța prelungită pentru elevi: „Ministerul Sănătății a cerut-o”

Decizia de a prelungi vacanţa de primăvară cu trei săptămâni ca să acopere sărbătorile de Paşte a indignat atât părinții cât și elevii. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu se apără și spune că această măsură va reduce mobilitatea, ținând cont că perioada lunii aprilie este cea mai critică din perspectivă epidemiologică.

Oficialul a adăugat că Ministerul Sănătății a cerut vacanța de o lună pentru elevi. În 2 aprilie, copiii ar urma să intre în vacanță până în 4 mai, iar anul școlar să se încheie în 2 iulie, nu în 18 iunie, așa cum era structura inițială, potrivit propunerii inițiale a Ministerului Educației.

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus inițial Sorin Cîmpeanu.

„Predarea online ar fi generat o inechitate”

În ce privește posibilitatea ca elevii să învețe online în loc să stea o lună în vacanță, Sorin Cîmpeanu a precizat că „au mai rămas foarte mulți care au dificultăți la predarea online și ar fi generat o inechitate” pe care a considerat-o inacceptabilă.

„Vedem cu toții trendul ascendent, nu poate nega nimeni. Pe la jumătatea lunii aprilie e posibil să avem un vârf. E normal că în acest caz vor fi luate măsuri restrictive. Puntea de pe 12 aprilie până pe 29 aprilie ar fi putut să fie o predare online, e o variantă și asta, am luat-o în calcul”, a spus Cîmpeanu.

Prelungirea vacanței, o „decizie politică”

Pe de altă parte, părinții cred că prelungirea vacanței de primăvară nu este decât o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%, suma pe care părintele o primește de la stat ca să stea acasă cu copiii pentru școala online.

„Pe noi ne-a deranjat faptul că nu s-a comunicat și faptul că decizia nu are fundament, este o decizie foarte proastă, se vede de la o poștă că este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%. Nu poți să spui că dacă prelungești vacanța de primăvară cu două săptămâni, vei reduce mobilitatea, din contră, mărești mobilitatea fiindcă acești copii vor circula două săptămâni în plus.

Era foarte bine să vorbim de școală online, dar în acest caz statul trebuie să vină să plătească 75% indemnizația pentru părinții care stau cu părinții acasă și efortul financiar nu este unul neglijabil pentru că nu mai vorbim de un județ-două, vorbim de o rată crescută a incidenței la nivel național. Nu ai cum să spui că dorești, prin această decizie, să reduci rata incidenței atâta timp cât tu, ministrul, vii și susții că trebuie să ținem școlile deschise chiar și când rata incidenței este mai mare de 6 la mie. Deci când declară domnul ministru adevărul?”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, potrivit edupedu.ro.

Ministrul Educației se va întâlni joi, la ora 10, cu Comitetul pentru Dialog Social, din care fac parte reprezentanţi ai profesorilor, elevilor şi părinţilor și va discuta toate propunerile luate în calcul pentru modificarea structurii semestrului al doilea.

author avatar
Andreea Vlad