AcasăSOCIALCum arată primul număr de înmatriculare verde eliberat în România/Ce mașini pot...

Cum arată primul număr de înmatriculare verde eliberat în România/Ce mașini pot avea astfel de numere

Şoferii, obligaţi de UE să umble cu "priza după ei". ADIO, maşini pe benzină şi motorină. De când?

Premieră în România, la început de săptămână. A fost eliberat primul număr de înmatriculare verde, pentru mașinile nepoluante. Anunțul a venit de la Ministerul de Interne.

„Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat. De ce verde? Fiindcă poți face diferența! Protejează și tu mediul înconjurător!

Vă reamintim că de astăzi, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România, pot beneficia de numere de culoare verde.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi.

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport”, sună mesajul postat luni, 27 iunie, pe pagina de Facebook a MAI.

Cine poate solicita astfel de numere

sursa foto: facebook/MAI

Totodată, într-un comunicat al MAI se transmite că „în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului comun al ministrului Afacerilor Interne, viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și ministrului mediului, apelor și pădurilor, care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde, pentru mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hydrogen, începând de astăzi, 27 iunie a.c., la nivel național, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor elibera ,,numere verzi”, pentru autovehiculele cu ZERO emisii de CO2”.

Ca urmare, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale.

„Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, inițierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi”, se mai specifică în comunicatul transmis de reprezentanții Ministerului condus de Lucian Bode.

Eliberarea plăcuțelor verzi se va realiza la solicitarea proprietarilor acestora, în contextul înmatriculării, transmiterii dreptului de proprietate sau la emiterea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, situații în care, odată cu solicitarea noilor plăcuțe, este necesară depunerea celor anterioare ori a documentelor care atestă furtul acestora sau, după caz, a declarației de pierdere – conform MAI.

author avatar
Andrei Coman