Cauta

Cum ar putea Guvernul să ieftinească mâncarea românilor. Mecanismul prin care mii de alimente românești se vor ieftini chiar și cu 20%

Zeci de mii de alimente româneşti s-ar putea ieftini şi cu 20 la suă. Va fi o consecinţă a limitării adaosului comercial pentru produse autohtone, plafonare care ar putea fi adoptă de Guvern şi Parlament luna viitoare.

Adaosul comercial ar putea fi plafonat la 20% la toate produsele fabricate în România, chiar dacă materia primă vine din import.

Plafonarea produselor procesate

Iaurtul de băut care acum costa 13 lei s-ar putea ieftini cu 3 lei din toamnă, iar cașcavalul va costa mai puțin cu 3 lei și 50 de bani. Și mezelurile produse în România sunt vizate de noua măsură. Prețul ar putea fi cu 2,5 lei mai mic, potrivit observatornews.ro.

„Toate produsele care sunt procesate în România, Vorbim despre mii, zeci de mii de produse. Plafonarea produselor procesate în România este necesară pentru că avem o lege valabilă până la 31 decembrie 2024, care a produs efecte şi indicele preţurilor de consum arată o scădere la 35% şi în continuare ne dorim că românii să plătească în magazinele de retail preţurile corecte la alimentele româneşti”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Cât te costă să pui murături în 2024

În funcţie de zonă, un kilogram de roşii costă între 2 şi 12 lei, preţul vinetelor începe de la 2,5 lei şi poate urca până la 5. Gogoșarii și ardeii capia sunt cei mai scumpi. Vânzătorii cer între 6 şi 8 lei pe kilogram.

Bulionul este primul pe listă, urmează zacusca, gogoșarii și castraveții în saramură sau oțet. Dacă până acum discuțiile despre conserve începeau prin septembrie, anul acesta femeile vrednice s-au apucat deja de treabă.

”Am început să punem mai repede conservele pentru iarnă anul acesta pentru că ne-a fost frică că datorită căldurii o să se scumpească. Am luat 25 de kg de roșii și ne-au ieșit cam 15 litri de bulion. Am dat 6 lei pe kg”, a afirmat o gospodină pentru Pro TV.

Românii au luat cu asalt tarabele cu legume. De teamă că ar putea rămâne fără legume pentru că toate s-au copt mai repede sau că preţul lor va exploda, mulți au început deja să pună conserve.

Ultimele stiri

  • Depresia la Adolescenți în România: O Criză Nevăzută care Nu Trebuie Ignorată
  • Breaking News… în jurul lumii: Trump tensionează scena globală: dublează tarifele la oțel, în timp ce Ucraina ezită la negocierile de pace
  • Vremuri grele? Camera Deputaților cumpără hârtie igienică și prosoape de hârtie de peste 70.000 de euro
  • Ceaiul de Seară: Ritualul Uitat Care Calmează Mintea și Pregătește Corpul Pentru Somn
  • Elevii de la „Sfântul Sava” obțin Marele Premiu la competiția internațională de inginerie spațială și se înscriu în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Primul „1 Iunie” la Berceni Arena. Un weekend de poveste, în care vedete vor fi copiii
  • „România nu se construiește doar cu partide și mediul de afaceri”. Sindicaliștii, scrisoare deschisă către Nicușor Dan
  • Anunț de ultimă oră. Boloș: Trei jaloane din PNRR sunt suspendate, momentan/Care e termenul de rezolvare
  • Vești de la meteorologi. Când se opresc ploile/ANM, prognoza pentru patru săptămâni, până pe 30 iunie
  • Discuții pentru formarea noului GUVERN. Nicușor Dan: „Trebuie să fie un acord cât mai complet”
  • Exit mobile version