AcasăSOCIALCum aflaţi câţi bani veţi lua în plus la pensie, în 2024....

Cum aflaţi câţi bani veţi lua în plus la pensie, în 2024. Ministrul Muncii exlică formula de calcul din Legea Pensiilor

postas-pensie

Foarte mulţi români se întreabă câţi bani vor primi în plus la pensie, începând cu anul 2024. Conform autorităţilor, aceste venituri vor creşte de două ori: o dată prin indexare, o dată prin recalculare.

Formula de calcul pentru pensie constă în valoarea punctului de referință înmulțit cu totalul punctelor acumulate”, a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Cum se calculează pensia

Totalul punctelor acumulate constau în punctele de contributivitate, punctele necontributive pentru perioadele asimilate (șomaj, armată, facultate) și punctele de stabilitate, cele obținute datorită vechimii în muncă.

Totalul punctelor acumulate se înmulțește cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință este de 71 de lei acum, și va fi 81 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Pe de altă parte, punctul de pensie este acum 1785 de lei. Începând cu 1 ianuarie, punctul de pensie va fi 2032 de lei.

Valoarea punctului de referință se calculează împărțind valoarea punctului de pensie din 2024 la 25. 25 reprezintă media stagiilor de cotizare după toate legile pensiilor publice pe care noi le-am avut în România. 2032 de lei împărțit la 25 ne dă o valoare a punctului de referință de 81 de lei.

Această valoare a punctului de referință se înmulțește cu numărul total de puncte și vom afla valoarea pensiei.

Românii ar trebui să rețină doar faptul că în 2024 valoarea punctului de referință este de 81 de lei și fiecare dintre ei are numărul de puncte. Și astfel pot calcula valoarea pensiei pe care o vor avea de la 1 ianuarie.

După recalculare, în cazul a peste 3 milioane de români, datorită punctelor de stabilitate și altor bonusuri pe care le avem în lege, pensiile vor crește”, a explicat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la postul Antena 3.

author avatar
Andrei Ștefan