AcasăSOCIALCu războiul nuclear în ceafă, România închide o fabrică de iodură de...

Cu războiul nuclear în ceafă, România închide o fabrică de iodură de potasiu

Autoritățile au suspendat, fără explicații, distribuirea iodurii de potasiu

Probabil pentru că cererea din farmacii era mare, o fabrică de medicamente din România s-a apucat să producă iodură de potasiu, fără să aibă însă autorizație pentru așa ceva. Astfel, în urma unei sesizări, Agenția Națională a Medicamentului a inspectat unitatea și a decis închiderea totală a acesteia, obligând-o să retragă pastilele de la comercializare și să le distrugă. Pe de altă parte, distribuția iodurii de potasiu către populație, anunțată la începutul lunii aprilie, nu a început nici până în acest moment.

Deși probabilitatea ca iodura de potasiu să te salveze în caz de război nuclear nu este foarte mare, aceasta reprezintă, totuși, un instrument pentru reducerea numărului de victime. Cu amenințarea nucleară suflând în ceafă, autoritățile din România nu se grăbesc deloc să distribuie pastilele către populație. Mai mult, s-a dispus chiar închiderea unei fabrici de medicamente, pe motiv că nu avea autorizație pentru producerea iodurii de potasiu.

”Ca urmare a unei sesizări transmise ANMDMR privind existența pe piață a unui produs fără autorizație de punere pe piață, în aceeași concentrație de iodura de potasiu (65 mg) cu cea a produselor autorizate, Direcția generală inspecție farmaceutică din cadrul ANMDMR a dispus efectuarea unui control inopinat în respectiva unitate de fabricație. Inspectorii Agenției au constatat că produsul este fabricat de către un producător care nu deține autorizație de fabricație pentru astfel de operațiuni, acțiunea conducând la suspendarea autorizației de fabricație pentru toate operațiunile, urmând sancționarea conform legislației în vigoare, impunerea obligației de a retrage de la comercializare produsele și de a le distruge. Reamintim faptul că, așa cum a anunțat Ministerul Sănătății, în cazul unui posibil incident nuclear, accesul controlat la iodura de potasiu și informarea cetățenilor sunt responsabilitatea autorităților și a profesioniștilor din sănătate”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale a Medicamentului.

O lună de întârziere

Medicii de familie ne spun că nu au primit încă nicio pastilă de iodură de potasiu de la direcțiile de sănătate publică, deși Ministerul Sănătății anunțase distribuirea acestora către populație încă din 4 aprilie. Reprezentanții ministerului au transmis că pastilele trebuie luate doar în orele care urmează unui incident nuclear, la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi tocmai de aceea medicamentele trebuie să fie în posesia populaţiei. Fabrica Antibiotice Iaşi a produs deja 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, pe care le-a livrat direcțiilor de sănătate publică. Pentru că pastilele nu se vor da decât persoanelor sub 40 de ani, necesarul este de circa 15 milioane de comprimate. Distribuția către acestea ar dura circa trei săptămâni, conform estimărilor autorităților din sectorul sanitar.

A rămas doar ghidul de informare

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Sănătății anunța că va fi amânată cu o săptămână distribuția pastilelor de iodură de potasiu către populația eligibilă, fiind necesară o săptămână pentru derularea unei campanii de informare. În acest sens a și fost publicat un ghid informativ, însă aici s-a oprit totul. Potrivit ghidului elaborat de autorități, iodura de potasiu 65 mg se va administra exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear, iar metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă. ”În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă”, se arată în ghidul informativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
956 afisari

11 COMENTARII

  1. nu au spus ca nu vor sa se i9mplice? nici nu vor primi! distributia se va face direct din farmaciile la care vor fi arondati! medicii de familie voia sa fie platiti ca la pandemie ptr testari. ei, a zburat puiu cu tot cu punga de parale!

  2. Ca la noi la nimeni. 1. De ce a produs fără autorizație? 2. Dacă producătorul a furat startul de ce să-l închizi? De ce nu ai verificat mai întâi dacă pastilele sunt conforme și apoi să iei măsura închiderii fabricii? Dacă în timp se dovedește că pastilele aveau eficiența scontată iar lipsa lor de pe piață provoacă grave probleme de sănătate cine răspunde? Dar, eu cred că trebuie aduse din afară, de Ursula, de ce să producem noi? Noi nu trebuie decât să dăm bani la alții care stau cu mâna întinsă la banul din PIB-ul României.

  3. Felicitari Redactiei,
    Cel mai bun exemplu de distrugere a capitalului privat romanesc de catre incompetenta crasa a reprezentantilor statului roman, forma calificata de discreditare a initiativei private autohtone, a locurilor de munca si in final cu impact catastrofalș asupra asigurarii cetatenilor romani la drepturile statuate prin Constitutia Romaniei, iar din acest motiv tinerii – adica viitorul natiunii emigreaza si produc plus valoare altor state competitoare din UE.
    La del au procedat functionarii statului roman de la Ministerul Sanatatii – cand au tergiversat pur si simplu eliberarea autorizatiilor sanitare de conformitate pentru firma Gerovital – ce anuntase ca dispune tehnologia si specialistii pentru punerea in fabricatie a unor dezinfectante autohtone, iar din acest motiv au asigurat conditiile pentru ca piata din Romania sa fie ocupata de importatori fara nici o minima garantie asupra conformitatii produselor.

  4. Lasati ba ca vin ungurii care trenuie sa faca profit , bulgarii , polonezii si altii vor vinde si nu stie nimeni cum e facut!!!

  5. Romania lucrului bine distrus, nu-i asa ! Guvern cu creier zero, intr-o tara unde doar spaga este tot ce intereseaza, cand esti la putere, si cand fura ai mei, inchid ochii

  6. Ia verificati si o sa va cruciti cate rude/ cuscri/nasi ale unor membri din faimoasa Agentie a medicamentelor au deschise firme farmaceutice?

  7. Lasati sa conduca tara macar 2 ani jivinele astea neoliberale ,neoprogresiste ,neomarxiste ,neolepriste si veti ajunge unde nici cu gandul n-ai gandit.Studiu de caz: undeva exista o tara care de aproape 20 de ani este condusa de prese da’ dreapta In acesti 20 da’ ani dreapta asta a hacuit ,a distrus ,a vandut si a demonizat poporul exact ca ,,motoc”,,Capul lui Motoc vrem”Osa-l aveti zice oracolul daca peste 2 ani ultimul distrugator cu ceata sa de hoti nu va va face cu mana de la Miami

  8. Nu e incompetenta E hotie.In caz de accident sa importe iodul din afara.
    Aduce din China la doi bani si il vinde la Romanika cu spe mii de bani. Asa merg toate.Electricitate,mancare,gaz,utilitare,etc.Au ras totul industrie agricultura ca sa poata sa le treaca pe toate la import si sa puna preturi cum vor muschii lor. Uitati-va cine=s cei din spatele acestor firme. Mastile de covid,vaccinuri si restul nu le aducein tara oricine.Numai lumea buna.Sunt tot aia care se inghesuie la ciolan de 30 de ani.

  9. Lasa bai Prafila, ca oricum nu bagau toti romanasii pastilele alea minune in ei, ca cine stie ce a-ti bagat voi in el !! Orcum, ramane cum am stabilit, bai Arahat, bai balestinianule spion la cei de la Mossad, sub acoperire, scapa numai cine poate, bai !! Ha ha ha 🙂 Deja e care pe care, romanasii sunt mai dezbinati si plini de ura ca niciodata, asa ca totul se va termina asa cum trebuie, adica intr-un micut si frumos macel !! Ha ha ha 🙂 Bai, vedeti ca l-a gasit si pe Neluu Talharu viruselul chinezesc micut si invizibil, ala se face acum care e numai obosit !! Ha ha ha 🙂 Bai Nelu Talharu, sa iti stea mancare ain gat acolo in spital, bai criminalule ordinar nazist, sa nu uiti sa ai cravatele la tine tot timpul !! Ha ha ha 🙂 Si sa aia si basca la tine, ca altfel se iau astia de tine, bai talharule !! Ha ha ha 🙂 Bai, idiotii astia inutili de userei nazisti si de tefelei isi bat joc unul de celalalt, asa ceva numai in Bukalisatn vezi !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger