UE amână planurile de reducere la jumătate a utilizării pesticidelor din cauza temerilor că această măsură ar putea reduce producția de alimente și ar crește prețurile la produsele esențiale din blocul comunitar.
Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor intenționează să reducă cantitatea de substanțe chimice utilizate cu 50% până în 2030, dar o evaluare a impactului a arătat că punerea sa în aplicare ar împuțina recoltele.
Războiul Rusiei în Ucraina a crescut costurile energetice pentru producătorii de alimente și a redus importurile de cereale și alte produse din aceste țări.
Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, a făcut propunerea în iunie, dar Consiliul UE, care trebuie să o aprobe împreună cu Parlamentul European, trage de timp, potrivit Financial Times.
Reglementarea este deosebit de nepopulară în Europa de Est, unde țările folosesc deja, în general, niveluri mai scăzute de pesticide și consideră că a obliga fiecare țară să reducă o cantitate similară este nedrept.
De asemenea, acestea se tem că numai statele mai bogate ale UE și-ar putea permite alternative chimice mai puțin dăunătoare.Polonia a condus un grup de 10 state care au cerut derogări de la lege. Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, este polonez.
Chiar și țările care de obicei sunt mai favorabile măsurilor ecologice susțin că măsura de reducere a utilizării pesticidelor în condițiile în care companiile nu au dezvoltat încă înlocuitori mai sustenabili a fost total iresponsabilă.
„Situația s-a schimbat de când a fost concepută agenda verde. Nu este acceptabilă reducerea producției. Trebuie să ne reformăm, dar nu aceasta este modalitatea de a ajuta agricultura”, a declarat un diplomat european.
Copa-Cogeca, grupul de lobby al agricultorilor din UE, avertizează că tot mai puține culturi sunt plantate din cauza creșterii costurilor la energie – și secetei din cea mai mare parte a Europei.
Grupul estimează că recolta de cereale din UE va fi de 269 milioane de tone în acest an, în scădere cu 7% față de 2021.