Cauta

Criza energetică din această iarnă nu va fi nimic în comparație cu următoarea!

Economia globală se confruntă cu un atac din mai multe părți – un război în Europa, penuria de petrol, gaze și alimente, precum și inflația ridicată. Multe vieți și afaceri vor fi date peste cap.

Dar oricât de multă îngrijorare ar exista înaintea acestei ierni, oamenii ar trebui să fie îngrijorați de iarna din 2023, în special pentru continentul european, au avertizat marii directori din domeniul petrolului și gazelor.

„Ne așteaptă o iarnă dificilă și, ulterior, o iarnă și mai dificilă în anul următor, pentru că producția disponibilă pentru Europa în prima jumătate a anului 2023 este considerabil mai mică decât cea pe care am avut-o la dispoziție în perioada similară din  2022”, a avertizat Russell Hardy, CEO al traderului de petrol  Vitol, în cadrul unei conferințe economice desfășurată la Abu Dhabi.

Prin urmare, “consecințele penuriei de energie, ale escaladării prețurilor și așteptările legate de problemele care vor urma, trebuie în mod clar să fie gândite în acest context”.

În același registru, directorul executiv al British Petroleum, Bernard Looney, a subliniat că “prețurile energiei se apropie de un nivel inaccesibil”.

Claudio Descalzi, CEO-ul gigantului italian Eni, a fost și mai direct: “Problema nu este în această iarnă, va fi în următoarea, pentru că nu vom avea gaz rusesc, un minus de 98% sau chiar nimic”.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, stocurile de gaz din Europa sunt pline în proporție de 90% pentru această iarnă, ceea ce oferă o oarecare siguranță împotriva unei penurii majore.

Însă o mare parte din această cantitate este formată din gazul rusesc importat în lunile anterioare, precum și din alte surse, mai ușor de achiziționat decât de obicei, deoarece principalul importator, China, a cumpărat mai puțin din cauza activității sale economice mai lente.

Pe de altă parte, politicienii și guvernele din întreaga lume se pregătesc pentru posibile tulburări civile – deja au apărut proteste în întreaga Europă.

Mișcările antiguvernamentale din Germania și Austria din septembrie și din Republica Cehă de săptămâna trecută – în ultimul caz, facturile la energie ale gospodăriilor au crescut de zece ori – ar putea fi o mică mostră a ceea ce va urma.

O mare parte din furia protestatarilor se îndreaptă și către companiile energetice, care au înregistrat profituri record în timp ce facturile devin din ce în ce mai mari.

Ultimele stiri

  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Exit mobile version