AcasăSOCIALCriză de personal în serviciile de informații ale Armatei. Se cere reorganizarea...

Criză de personal în serviciile de informații ale Armatei. Se cere reorganizarea Direcției

Criză de angajați în cea mai importantă structură a Armatei

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a decis să reorganizeze Direcția Generală de Informații din instituție, care se confruntă, ca și Armata, cu o criză acută de personal. Astfel, Direcția va avea personalitate juridică, atribuții extinse, precum și independență în cooptarea de personal și achizițiile de armament. Schimbările sunt necesare în contextul deteriorării semnificative a situației de securitate, susține MApN.

Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) se va desprinde de sub tutela MApN și va căpăta personalitate juridică. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a elaborat un proiect de lege dedicat acestei structuri, prin care conferă îi independență, atribuții extinse și dreptul de a-și face achiziții directe de armament. Totodată, angajările în Direcție nu se vor mai face din sursă externă, singurii care vor putea decide asupra încadrării de personal fiind cei din conducerea DGIA, după teste specifice complexității posturilor.

În fapt, după cum admite și MApN, plecările masive din sistemul de Apărare au afectat și cea mai importantă Direcție din minister, care se confruntă cu o criză de personal, care poate afecta capacitatea de apărare a țării. ”Contextul geopolitic turbulent și impredictibil, în care amenințările actuale sunt tot mai complexe și dinamice, caracterizat prin diversificarea modalităților de acțiune și răspuns al actorilor statali și non-statali și, implicit, de proiectare a forței, atât prin mijloace militare, cât și prin mijloace mascate de agresiune (practici subversive, de război informațional, psihologic, cibernetic), impune recalibrarea activității de informații”, susține MApN. Potrivit acestuia, Direcția Generală de Informații a Apărării a reușit să se individualizeze și să se remarce la nivelul Comunității Naționale de Informații, însă, pentru a deveni exponentul unei culturi organizaționale puternice, inovatoare, capabilă să gestioneze oportun și eficient provocările actuale din mediul de securitate, această identitate trebuie definită riguros și în plan juridico-legislativ.

Au plecat specialiștii

Pe fondul caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate normativă în materia pensiilor militare, a fost creată o stare de nesiguranță, cu efecte de contagiune în masa militarilor care îndeplineau condițiile de pensionare, manifestată prin părăsirea sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și destabilizarea acestuia, sistem deja depopulat de specialiști, urmare a valului de pensionări anterioare anului 2023, semnalează MApN.

”Pentru că Direcția Generală de Informații a Apărării se confruntă cu un deficit alarmant de personal, este nevoie de regenerare imediată  a resursei umane, în vederea îndeplinirii cantitative și calitative a misiunilor și obiectivelor pe dimensiunea informații, contrainformații și securitate, cerute de instabilitatea actuală. Stabilirea unor cerințe specifice la încadrare, cum ar fi parcurgerea programelor de evaluare a comportamentului simulat, testarea psihologică complexă, efectuarea unor verificări de specialitate care să indice nivelul ridicat de integritate, este o garanție privind reducerea riscului pentru Direcția Generală de Informații a Apărării de selecționare a unor persoane care nu au capacitatea fizică, cognitivă, emoțională și volitivă corespunzătoare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Protecție specială

Potrivit proiectului de lege inițiat de MApN, personalul DGIA va avea dreptul de a desfășura activități deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securității naționale în domeniul apărării naționale. Totodată, Direcția va asigura protecția și încadrarea în muncă a personalului acoperit care a fost deconspirat în împrejurări care exclud culpa acestuia. Tot în proiectul de act normativ se prevede că angajații Direcției Generale de Informații a Apărării au dreptul la protecție din partea structurilor specializate ale statului față de amenințările sau de pericolele la care sunt supuși ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. ”În vederea îndeplinirii misiunii ce îi revine, DGIA va fi autorizată să dețină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor, precum imobile, armament, tehnică, muniție, echipament, aparatură specifică și mijloace de transport necesare îndeplinirii atribuțiilor, pentru autoapărarea țși protecția personalului ori a sediilor în care își desfășoară activitatea”, se mai precizează în proiectul de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
22.834 afisari

60 COMENTARII

  1. un soldat s-a ranit pe sine plus alti 8 aruncand o grenada. va dati seama ce dezastru ar face cu O informatie? si acolo sunt mai multe informatii nu doar una.

  2. Pemtru tonți Anonimii, ciolacociutacii, să meargă ei cu mămițica lor să culeagă de pe camp și din copaci, acolo unde n mintea lor crește informația de interes militar sau de siguranță, ferită de glonț și moarte. Cătă vreme statul politicianist este mizerabil și nu și respectă contractul așa cum am jurat eu in partea mea să o fac -chiar cu prețul vieții- să o creadă ei că mai găsesc prosti să se înregimenteze, să ia și ei la bătrănete o cizmă n c…

    • Corect ! Doar sa fiiprost dar prost de tot sa devii ,,țintă legitima ,, cu un salariu mai mic decât al unui fu ctionar de Primărie comunală!

      • Cat timp analfabetii de la conducere vor pune in functii alti analfabeti tradatori ca ei,nu va fi nimic bun in tara asta. Trebuie sa scapam de ei prin vot,dar romanul e cretin si voteaza tot pe nemernicii astia spunand ca nu are pe cine vota,exemplu e dulapul primbaret cu doua mandate. Asa ca sa nu ne facem iluzii ca vom ramane tot in mocirla iar ei si neamurile,amantele si rudele rudelor lor in lux. Or sa dea niste firimituri fraierilor si tot ei vor fi.

  3. miliari de toate armele si specialitățile militare au iesit din sistem pentru ca v-ati batut joc. de cel putin 20 de ani!
    majoritatea celor care si-au vazut de alt drum, inclusiv cei din intelligence sunt cu studii in licee militare, scoli si academii militare.
    oameni demni care au ales cariera militara dar care s-au lovit de incompetenta, batjocura si coruptia conducerii militare si civile a sistemului.
    v-ati batut joc de ei si sunteti plini de tradare fata de patria noastra România si ati ajuns slugile banului corupt. tradatorilor, pana acum ati lins clantele unor ambasade crezandu-va puternici.
    dar sa multumiti Bunului Dumnezeu ca nu v-ati ales si cu alte gauri in afara de cele naturale.
    acum aveti nevoie de aparare? cine are nevoie de aparare?
    de ce?
    n-are cine sa va apere averile frauduloase, amantele, conturile grase din furaciuni si averile nemuncite? coorvelor masculine v-ati gasit bârloguri călduțe in masonerie si acum aveti nevoie de aparare?
    poporul român nu este amenințat de nimeni, voi însă ati facut prea multe fărădelegi si va trebui sa dati socoteala.
    tradarea de patrie nu se prescrie!

  4. Vor fi mulți pretendenți dacă cineva se gândește că ar fi plătiți pe o luna cu o pruna și pe an un ban.Rușine acestor conducători.

  5. Din păcate v-ați bătut joc de toți cei care au reprezentat elita(DGIA, SRI, politie). Ați adoptat legi prin care ați plătit ore suplimentare și i-ați desconsiderat pe cei care au dus greul(experți, specialiști etc). Ați pus în funcții cheie pe cei ce frecventau ședințele de partid, iar pe cei ce munceau nu i-a văzut nimeni. Când mai sperau la o pensie decenta, după anii truditi în slujba unui sistem șubred, a avut grija clasa politica sa le ia și aceasta speranța. Acum va plangeti ca nu mai aveți oameni de valoare. Sa va fie rușine! În cazul unei situații de criza, apelați la cei ce au votat legi care sa decimeze sitemul, căci noi vom fi mercenari și vom lucra pt cei ce „plătesc” mai bine, indiferent de naționalitatea acestora.

  6. Păi voi ăia care lingeti clantele pe la înaltele porți, vă știți voi tradatorilor, obedientilor, lașilor…, Ce nevoie mai aveti de securitate în țară❓ dacă România ați coborât-o la nivel de colonie❗iar toate serviciile le-ați subjugat stăpânilor voștri ❗Vă intră morcovul și aveți nevoie de securitate❓ Să vă tragă și-n țeapă că nici dreaku nu vă mai scapă.

  7. Am fost radiotelegrafist în armată (morsist cl 2 )
    Am 59 de ani și as fi dispus să ajut un asemenea serviciu dacă ar fi nevoie de mine.

    • Pă morse cu matale ! 😂🤣 Și eu am fost telegrafist… că așa se spune… și cu morse și foci nu mai faci doi bani în era transmisiunilor criptate cu variația frecventelor. Ce să mai faci cu doi moși ca noi? Dar tot noi doi am rămas singurii care pot trage cu PM-ul ( al meu cu pat rabatabil). România!

    • e bun morse, dar cati Gb/transmiti cu linii si puncte? usor de interceptat, usor de decriptat.
      la cat de mult au avansat algoritmii de inteligenta artificiala,… ce secretizare mai faci cu morse?
      sunt algoritmi care traduc in/din zeci de limbi in timp real. sau algoritmi care identifica chei de decriptare cum nici nu gandesti sau algoritmi care se joaca cu morse.
      gandeste-te cam ce poate face in domeniu Pegasus,… morse a devenit jucarie pentru copii.
      se transmit date si pot fi interceptate prin retelele obisnuite de energie electrica. pot fi interceptate discutii in soapta doar prin insesizabila vibratie a sticlei de la geamul unei incaperi.
      si cate altele.
      ca sa nu mai amintim de ce pot face baietii de la psy ops.
      metodele au avasat foarte mult, suntem la ani lumina distanta fata de morse.
      intrebarea este: ce vor guzganii sa ascunda cu aceste reorganizari si sub pretextul lipsei de personal?
      cu tilvar pe post de matura, desigur.

      • Nici nu realizezi, ce poți face cu un „morse” și un cifru bazat pe o carte, de exemplu.

  8. Sunt 21 de ani de când CI sau PSM nu și-au mai făcut treaba. Le-au mărit funcțiile (col), din unul au devenit doi dar degeaba. Mulți băteau călcâiele în altă parte, nu la MApN. Din lipsă de activitate ei depuneau sesizări. Multe erau SF. În general ofițerii psm erau bețivi. Este bine dacă domnul ministru și-a dat seama că MApN are nevoie de boschetari.

  9. Problema de la MAPN nu este singulara.
    Aceleași probleme în Politie,Servicii Secrete.
    Asta s-a dorit!
    Pe lingă politicienii ticăloși și trădători,sefii numiti politic,vinovați sunt și cei de pe funcții de execuție care au dat dovada de lașitate,indiferenta fata de distrugerile produse în România.
    Pentru niște salarii care nu ii lăsau sa moara de foame si-au facut-o cu mina lor.

  10. Unde o fi oare ,,Pro patria mori” Sau nici nu mai știe nimeni ce înseamnă.A,da,miaduc ceva aminte,acum vreo 35,40 de ani parca era ceva.Cineva o sami spună,, ba tatae ești comuniste poate tată,dar cândva în tara asta armata avea demnitate ,nu erau generali corupți,și colonei cu amante,și nici judecătoare drogate.Eeeei tatăl,ce vremuri.Uoooo.Comunistule.Poate,eu știu?

  11. Eu ma ofer sa ma angajez. Sunt super inteligenta iq mult peste medie.
    Psichic si medium.
    Fara frica la nevoie inchid empatia adica functioez perfect la um psihooat asa ca pot face foarte multe treburi murdare cica.
    Fac scandal daca ma enervez sau daca ma imbat si ma enerveaza ceva
    Am crize de nervi furie si violenta
    Problema: nu recunosc autoritatea decat daca sumt de acord cu narativa.
    Nu execut ordine decat daca sunt in concordanta cu ce convingeri am eu.
    Iminrezerv dreprul de a elimina capii imputiti.
    Si cam tot asa.
    Ma mai calific daca nu sunt un brat fara creier personal?

  12. Ați avut în „curte” super specialiști! V-ati bătut joc de ei! Munceau ca sclavii pe plantație și alții își arogau meritele(gen OSKAR, grade si functii babane). A sosit decontul politicilor de managementul resurselor umane falimentare! Mult succes dar e cam complicat acum!

    • Ai idee cati generali- activi, in rezerva si in retragere – are Romania? Cred ca mai multi decat soldati activi!

  13. Adevarata opinie, spusa cu off, din suflet dezamagit de viata dura pe care ne-au facut-o vanzatorii de tara!! Armata are multe creiere, multi ofiteri demni ,pregatiti, nevoiti sa plece din sistem . Nimic pe lumea asta nu ramane beplatit. Vor plati si ei, dar si copiii hotilor de politicieni, nu vor stapanii nimic . Qcolo unde voieste Dumnezeu ,se biruieste legea firii si se lucreaza cele mai presus de om. O cunoasteti. Sa ne rugam pentru pace in România noastra draga!!!

    • Nu va mai agitati,lasati i sa doarma ca la noi armata e o fantoma care suge o gramada de bani nefacand nimic. Au ramas numai generali si colonei,oare cui dau ordine? Se invart intr o cladire si asteapta ora sa plece acasa,or sti macar sa traga cu vreo arma?

  14. 25 Octombrie – Ziua Armatei: boicot contra politicienilor din partea tuturor militarilor. Militarii nu vor prezenta onorul niciunui politician, iar politicienii vor fi invitați să părăsească locațiile de desfășurare a ceremoniilor și festivităților! Servim patria, nu pe politicienii care au distrus armata!

  15. Misiune în Rusia, misiune în Belarus, misiune în Ucraina s.a….peste 15 ani ca subofițer de informații, dat afară pentru ca nu am vrut să mă vaccinez. Umilit in ultimul hal, pus la dispoziție și mutat la mătură, în fața subordonaților.

  16. In concluzie, domnilor decidenti, daca doriti o armata mare, profesionista, avansati oamenii capabili, pentru ca cei mai putin capabili, pusi in functii, din invidie sau ignoranta ii determina pe cei capabili sa plece din sistem.
    Reganditi sistemul de valori si recompense.

  17. mai ales in perioada gunoiul de oprea, sprijinit pe interes de gunoiul basescu, dgia a fost folosit in interesul personal al spurcatilor din politica, pentru a spiona si urmari si santaja oponentii politici.
    si desigur pentru a aduna date si informatii cu care ulterior jigodiile de la conducere sa-si dea la gioale sau sa obtina alte stele de jenerali de cartoon network.
    umbla si acum cu alte reorganizari pentru a sterge urmele infractiunilor. asa s-au invatat.
    un fel de lupte pentru ciolan mascate informational in razboiul romano-roman al gastilor lacome dupa bani.
    cat mai multi bani.
    la fel au facut si cu dipi si „sipi” si sri si sts.
    asta in timp ce unii jurasera sau jurau credinta statului roman, nu unor interese personale si mafiote, nu unor interese straine venite sa praduiasca bugetele de achizitii de la mapn, mai, sri.
    contextul international complicat nu priveste poporul roman.
    poporului roman nu are de ce sa-i fie frica pentru ca poporul roman NU VA LUPTA decat impotriva tradatorilor de neam si impotriva celor care ne-au vrut injectati cu forta.
    poporul roman vrea pace si neutralitate si nu se va implica militar in macelul nebunilor.
    cine nu crede, mearga prin tara sa traiasca live vointa romanilor.
    amenintarile „autoritatilor” nu mai sperie pe nimeni!
    si-au facut de cap cu amenintarile pentru vaccinare si cod QR, dar trebuie sa vina si rasplata.
    in Romania, ordinea constitutionala, politica si economica lipseste si va trebui pusa la locul ei, iar gastile tradatoare trase la raspundere, inclusiv pentru genocidul prin vaccinuri netestate si „omologate” tot pentru interese financiare.
    Romania nu va intra in nici un razboi, pentru ca asta este de fapt modul prin care vor tradatorii sa-si acopere urmele furaciunilor, aruncand tara in razboi si haos.
    DE ACEASTA DATA NU!

  18. Nu va faceți griji dragi tovarăși!
    Vin cei care urla ca disperații” pensii speciale” în frunte cu usr și rezolva ei toate problemele, de apărare, ordine publica și siguranță nationala.
    Deci, stați la locurile voastre!

  19. Milioane de romani batjocoriti ,furati de staul roman guvernat de iresponsabili si de incompetenti.
    Constitutia calcata in picioare ,egalitatea in fata legii devenita parodie !.
    Fortele de coercitie cu salarii si pensii speciale NESIMTITE aranjate din pix fara nici o legatura cu contributivitatea sunt platite
    din bugetul ministerelor si din bugetul de pensii !, toti banii directionati pe ministere pentru plata PENSIILOR NESIMTITE sunt bani furati de la investitii.
    Cand vezi ca niste pierde vara bugetari au salarii de 2-5 ori mai mari decat cei care lucreaza in productie !,cand vezi salarii la tot lelul de FACATURI ZISE AGENTII ALE STATULUI CU LARARII DE ZECI DE MII DE EURO ,bani sustrasi din impozite,taxe accize nu te apuca dracii ?.
    Voi militarii cei care ati dormit in cisme peste 70 de ani ,voi imbracati de stat ,mancare de la stat vreti si din cos graunte si din covata malai ,ce-ati facut voi pentru tara asta ?,
    ati tras in romani in 89 !!!!.
    Unii dintre voi cu ce trebuiau sa fie judecati pentru crime azi rontaie pensii speciale !!.
    Acum cand s-a ajuns la fundul sacului nu mai vor sa intre in armata toti puturosii neamului fiinca nu li se plateste regeste somnul de la pranz !!.

  20. „Pe fondul caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate normativă în materia pensiilor militare, a fost creată o stare de nesiguranță, cu efecte de contagiune în masa militarilor…”, de fapt asta se dorea din tot articolul să intre în capul fraierilor „ bă dacă nu mai dați pensii speciale rămâne-ți fără specialiști” de parcă dacă au pensii nu mai ai loc de ei. În primul rând salariul trebuie să compenseze munca iar pensia trebuie să reprezinte contribuția nu importanță muncii mai mult sau mai puțin închipuită funcție de puterea și influența avută în societate. Că se numește de serviciu sau altfel pensia trebuie să reprezinte contribuția și atunci va fi echitate, iar dacă vor suplimente nu au decât statul sau ei să-și facă pensii private. Oricum la câți generali și ofițeri superiori de 45-55ani avem în pensie nu trebuiesc recrutări noi , probabil nu avem echipament suficient să-i dotăm pe toți așa că ce ne mai facem probleme.

  21. „Criza de personal” se rezolva cu „atributii mai extinse”?! Adica, nu sunt oameni pt indeplinirea atributiilor actuale, dar salariatii putini de azi vor putea indeplini mai multe atributii?! Wtf?! Bai, Talvar, ai vreun neuron functional?

  22. astia care-au fost pana acum la conducerea dgia…unul mai corupt ca altul. hotie pe fata si sub acoperire si pupat in cur politrucii care i-au sustinut.
    cam ca acum cu ecest tilvar care nu stie pe ce lume traieste de santajabil ce-i.
    golaneala cu fondurile operative a atins apogeul cu haplea la conducere.
    acum se reorganizeaza si se dau atributii extinse, adica se scapa de cei care ar putea sa-i infunde pe fostii si actualii factori de decizie si se cauta metode ingenioase pentru a le inchide gura alora de care cred mediocrii ca s-au debarasat.
    curat-murdar, numai ca planurile de la masa de talharii nu se va potrivi cu realitatea care-i va izbi pe mafiotii cu epoleti.

  23. Ați dat meseriași la 40 ani afara! Ați pierdu cei mai buni șoferi.,macaragi,sslupisti,trasmisionisii, cercetaș ca asa era lege la 40 în floarea vârstei ia-ți trecut în rezerva vati bătut joc de oamenii!

  24. Că rezervist am fost chemat la unitate după 23 de ani sa Ami zică că incaz de război să mă prezint la unitate și copii lu cine ai las ,întrebare dece sa merg Io la război ce sa apar țara care o vânduți sa meargă cei de la guvernare,Io Ami apar familia de restul pa

  25. Chiar crede cineva că Tâlvar și-a propus reformarea DGIA?

    Încercați să nu fiți naivi, crezând asta, căci ideea au zămislit-o tot cei din structură, numai și numai pe interesul lor, nu al instituției!
    Cum legea pensiilor militare a fost însușită și perfecționată de magistrați, doar pentru a se ajunge la NESIMȚIREA salarizării acestora și, desigur, pentru asigurarea „inamovibilității” și independenței lor, tot așa inițiatorii vor crea o structură, unde se vor vărsa mulți bani, fără o minimă disciplină financiară și unde liderii vor fi asemănați unor zei, cărora nu le vei cere socoteală vreodată.
    Și, uite așa, ruperea de MApN, le va da ocazia să-și facă de cap, mai mult decât până acum, cu o secretomanie deșănțată, unde, când, cum și pe oricât de mulți bani, independența persoanei juridice permițându-le asta.

    PS: Stie cineva, oare, ceva despre protocolul similar celui dintre SRI și ICCJ, încheiat de gl Hăpău, protocol care a cauzat respingerea actiunilor judiciare ale pensionarilor militari din MApN?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger