Prețurile chiriilor din Europa au crescut cu un procent impresionant de 17,6% în ultimii 10 ani.
În prezent, pe fondul unei inflații în creștere, pe lângă o criză energetică care amenință multe gospodării să nu-și poată plăti facturile în această iarnă, continentul a înregistrat o creștere de 1,7% numai în ultimele trei luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, chiriile au crescut în mod constant din 2010, în timp ce piața imobiliară a avut unele suișuri și coborâșuri înainte de a începe să urce în spirală în ultimii patru ani.
Estonia a înregistrat o creștere a prețului chiriilor de 214%, în condițiile în care afluxul de persoane în cele mai mari orașe ale țării, inclusiv în Tallinn, a dus la creșterea cererii, în timp ce oferta a rămas limitată. Această situație a fost recent exacerbată de sosirea a zeci de mii de refugiați ucraineni, care au nevoie de locuințe.În Lituania și Letonia vecine, chiriile sunt acum cu 139% mai mari decât în 2010.
Au existat două excepții europene: Grecia și Cipru. Mergând împotriva curentului, aceste două țări au înregistrat de fapt o scădere a prețurilor de închiriere, deși acestea sunt aproape neglijabile în comparație cu creșterile uluitoare înregistrate de Estonia, Lituania și Irlanda.
În Grecia, chiria a scăzut în medie cu 24% din 2010 până în iulie 2022. În Cipru, în aceeași perioadă, costurile de închiriere au scăzut cu 0,2%.
Prețurile locuințelor în Uniunea Europeană au crescut cu 48%.În Ungaria, costul de cumpărare a unei case a crescut cu 168%, în Luxemburg cu 135%, în Letonia cu 131%, în Lituania și Cehia cu 130% și în Austria cu 121%.
Păi au ținut ritmul cu celelalte creșteri.