AcasăSOCIALCriterii de angajare în MAI: calificare în profesia de mecanic

Criterii de angajare în MAI: calificare în profesia de mecanic

Unde se duc banii din bugetul MAI

Poliția de Frontieră din cadrul MAI angajează într-o veselie muncitori calificați pe posturi de agenți de poliție. Astfel, cei care se pricep să repare motoare de nave sau au calificări pentru activități conexe beneficiază de aceleași drepturi ca și polițiștii, inclusiv permisul de port-armă. Totodată, bugetele de salarii în unitățile de reparații sunt extrem de dubioase, astfel că acestea se majorează, într-un an, de 12 ori.

În timp ce adevărații polițiști se confruntă cu riscurile profesiei, cu stresul cauzat de o viață la ordin și cu mizeriile de zi cu zi pe care trebuie să le îndure din partea șefilor, angajații din sursă externă care face orice altceva în afara activităților specifice MAI se bucură de aceleași drepturi. De la sporuri salariale, normă de echipament, până la pensionarea la 47 de ani, cu pensii militare, bineînțeles.

După apariția în ziarul Național a materialului referitor la sifonarea banilor de către MAI, polițiștii ne-au asaltat cu sesizări ale unor anomalii din sistem, care contribuie la grevarea bugetului alocat ministerului, în detrimentul agenților din linia întâi, cărora li se tot repetă că nu există bani pentru aplicarea majorărilor salariale prevăzute în Legea 153/2017.  Printre aceste sesizări se numără situația de la Baza de Reparații Nave Brăila, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din MAI. Aici s-au făcut angajări masive din sursă externă, multe dintre acestea pe posturi de agenți de poliție, deși activitatea acestora ține de mentenanța și reparația navelor.

Deși există posturi civile, pe bază de relații contractuale, pentru diferite calificări, scoase și ele la concurs, cum ar fi cele de croitori, strungari și sudori, Baza de reparații a decis să angajaze, în același timp, muncitori calificați din sursă externă pe post de agenți de poliție. Practica nefastă de a angaja muncitori de funcții de polițiști a adus mari deservicii întregului sistem. Astfel, s-a ajuns ca, dintr-un total de 126.000 de angajați MAI, mai puțin de 50.000 să efectueze, cu adevărat, muncă de polițiști.

Bacalaureatul și calificarea

Pentru a obține statut de polițiști, muncitorii calificați pentru activitățile din Secția Reparații Motoare Navale Secția Reparații Corp Nave, Mecanică și Sablare și din Atelierul Reparații Șalupe și Ambarcațiuni din Cauciuc și Poliesteri Armați cu Fibră de Sticlă trebuie să îndeplinească foarte puține condiții.

Aceștia trebuie să aibă diploma de Bacalaureat și să fie calificați în profesia de mecanic sau altă profesie solicitată, să nu aibă antecedente penale, să nu fie în curs de urmărire penală, să nu fi fost destituți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă din motive disciplinare și să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale pe corp neacoperite de vestimentație. Totodată, candidații pentru astfel de posturi trebuie să aibă adeverință medicală care să ateste că sunt sănătoși din punct de vedere clinic și aviz psihologic din care să rezulte aptitudinea privind deținerea, portul și folosirea armelor și munițiilor letale. Evident, proba practică, care demonstrează aptitudinile profesionale în calificarea profesiei cerute, este eliminatorie.

Fluctuații dubioase în bugetul de salarii

Datele publice afișate de Baza de Reparații Nave Brăila arată fluctuații dubioase ale cheltuielilor, în special ale celor cu drepturile salariale, care se majorează de 12 ori pe parcursul unui an. Spre exemplu, în ianuarie 2021 cheltuielile bazei au fost de 791.213 lei, iar în noiembrie 2021 acestea au ajuns la 9.382.327 lei. Cele mai mari majorări s-au produs la capitolele alte drepturi salariale în bani, spor de condiții de muncă și la norma de hrană. În ce privește alte drepturi salariale, acestea au crescut de la 243.915 lei în ianuarie 2021, la 1.970.463 de lei în noiembrie 2021. Sporurile pentru condiții de muncă s-au majorat și ele de la 43.136 de lei în ianuarie 2021, la 515.072 lei în noiembrie 2021, iar norma de hrană a crescut de la 207.245 lei în ianuarie, la 2.217.463 lei în noiembrie 2021. Curios este faptul că aceste creșteri de cheltuieli, cu aproape un milion de lei în fiecare lună, s-au practicat și în anii 2020 și 2019, fără nicio explicație logică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.302 afisari

6 COMENTARII

  1. Cei de la DNA, nu se autosesizează, pentru roate aceste aspecte semnalate în presă ?

  2. Multi mananca o paine alba in Politia de frontiera . Familii , cumetrii, rude , nepoti amante . Orfanii trag si sufera . Nea Bode a cerut o situatie a familiilor care sunt in sistem ? O vanzatoare de gogosi a ajuns castor in IGPF – daca avea scoli militare era chestor . Nici Inspectorul sef nu-i cu scoala care trebuie, dar e venit de la Sighet de unde-i si granicerul Gim care -i la Timisoara. Bomnar de la Oradea venit si el de pe strada s.a.s.m.d. E de sapat adanc sa iasa imbarligarile la suprafata .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger