AcasăSOCIALCrime și violențe. Bandele de migranți zburdă în progresista Suedie

Crime și violențe. Bandele de migranți zburdă în progresista Suedie

Aproape toate orașele sudeze au cel puțin o zonă vulnerabilă, unde migranții reprezintă adesea majoritatea populației, iar rata criminalității este ridicată

Suedia, renumită pentru valorile sale progresiste, a trecut de la unul dintre cele mai scăzute niveluri de împușcături mortale din Europa la unul dintre cele mai ridicate în doar un deceniu.

Bande criminale bine organizate sunt conduse în mare parte de imigranți de a doua generație.  Mulți dintre făptași sunt chiar  și minori, pregătiți pentru a comite lovituri.

Într-un discurs televizat de la sfârșitul lunii septembrie, Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, a oferit un diagnostic pentru această violență fără precedent, dând vina direct pe „politica iresponsabilă de imigrație și integrarea eșuată”. „Suedia nu a mai văzut niciodată așa ceva. Nicio altă țară din Europa nu vede așa ceva”.

Problema a zguduit toate straturile societății, relatează FT. „Acesta este un cutremur social în Suedia”, spune Jesper Brodin, directorul executiv al diviziei de retail a gigantului de mobilă Ikea și unul dintre cei mai importanți lideri de afaceri din țară.

„Dacă situația continuă în următoarele două decenii, Suedia este pierdută”, a avertizat Richard Jomshof, șeful comisiei pentru justiție din parlament și deputat al partidului de extremă-dreapta Democrații Suedezi.

Creșterea violenței în rândul bandelor duce la conversații incomode. Suedia a primit în ultimii 30 de ani mai mulți solicitanți de azil care au scăpat din diverse conflicte, din Balcani până în Orientul Mijlociu, decât majoritatea țărilor europene.

Pe măsură ce violența crește, extrema dreaptă se simte încurajată, în timp ce stânga este nervoasă în legătură cu denigrarea comunităților de imigranți. Însă ambele părți recunosc că Suedia nu a reușit să integreze în mod corespunzător o parte dintre noii sosiți.

Acum, bandele criminale din întreaga țară evoluează dincolo de comerțul cu droguri. Tot mai multe dovezi sugerează că aceste rețele s-au infiltrat în unele servicii publice, partide politice și chiar în sistemul de justiție penală.

În condițiile în care poliția este copleșită de anchetarea unui număr tot mai mare de infracțiuni, guvernul a apelat la armată pentru a suplini deficitul din alte părți.

Un val extraordinar de violențe s-a extins din capitala Stockholm și orașul Uppsala în toată țara. În perioada cea mai gravă, în septembrie și octombrie, abia dacă trecea o zi fără un atac armat, un atentat cu bombă sau un atac cu grenade – uneori mai multe.

Până la sfârșitul lunii octombrie, au avut loc 48 de împușcături mortale în acest an. Anul trecut, s-a înregistrat un total record de 62, în creștere de la 45 în 2021. Numai în Stockholm, poliția are o listă cu 150 de locuințe care ar putea fi ținta unor atentate cu bombă.

Aproape toate orașele suedeze au cel puțin o așa-numită zonă vulnerabilă, unde migranții reprezintă adesea majoritatea populației, iar rata criminalității este ridicată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor