AcasăSOCIALCrimă cu premeditare. Cine a permis importul măștilor neconforme?

Crimă cu premeditare. Cine a permis importul măștilor neconforme?

horia constantinescuȘeful ANPC explică în bancuri situația turismului românesc: „E ca la blind date, îți spune am 18 ani, blondă, picioare lungi, iar la întâlnire apare străbunica-sa”

Seninătatea cu care membrii Guvernului anunță că 50% din măștile de protecție de pe piața românească sunt neconforme este de-a dreptul stupefiantă. Și asta pentru că același Guvern a permis, prin vămile subordonate Ministerului de Finanțe, importuri masive de astfel de produse inutile pentru protejarea sănătății cetățenilor.

Cât de protejat este personalul medical care ia contact zilnic cu bolnavii Covid, dacă echipamentele de protecție intrate prin vămile românești sunt neconforme? ”Este crimă cu premeditare să permiți intrarea în țară, în vreme de pandemie, a unor măști de protecție care nu te protejează de nimic”, ne spune Horia Constantinescu, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Același fost președinte care lansa o avertizare publică încă din luna februarie prin care cerea stoparea la vamă a acestor produse. ”Din februarie am atras atenția că jumătate din măștile de protecție de pe piață aveau rolul doar de a acoperi fața. La momentul acela nu am fost luat în serios, dar am avut șansa, ulterior, să dovedim acest lucru. Ar trebui să ne întrebăm dacă parte dintre cei care s-au îmbolnăvit în structurile spitalicești nu cumva purtau echipamente neconforme și atunci ei au fost expuși virusului, trecând prin stări grave ale bolii sau chiar pierzându-și viața. Poate ar trebui făcută o verificare amănunțită a importurilor făcute de la începutul pandemiei până acum și să vedem cine a purtat echipament cu deficiențe majore. Fac și acum o avertizare publică, așa cum am făcut și în februarie, când am spus că prea ușor trec de vamă așa-numite echipamente de protecție și echipamente medicale care nu îndeplinesc cerințele minimale impuse de Comunitatea Europeană. În opinia mea, inclusiv Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ar trebui să colaboreze mult mai bine cu ANPC, fără să mai fie o leapșă instituțională permanentă”, ne-a declarat Horia Constantinescu, fostul președinte al ANPC.

Vameșii închid ochii

Comisarii ANPC au găsit, în urma controalelor, măști de protecție care nu aveau nici măcar marcajul CE pe cutie, ceea ce ridică un mare semn de întrebare față de ușurința cu care au reușit să treacă de vameși aceste produse. ”Multe dintre echipamentele pretins medicale aflate pe piață sunt făcute pe repede înainte și au expus sănătatea celor care le-au purtat. Produsele neconforme, în special echipamentele de protecție, ar trebui oprite la vamă, am spus-o și la începutul pandemiei, o spun și acum, pentru că nu trebuie să le fugărească comisarii ANPC pe întreg teritoriul României, pe bani publici. Am găsit cutii cu măști chiar și fără marcajul CE și este greu de explicat cum au putut trece de o structură vamală europeană, cum este a noastră. Au apărut tot felul de lucruri vecine cu bancurile, au fost inventate măști igienice, pentru că o doamnă care verifica echipamentele de protecție, de la Inspecția Muncii, cred, a spus că atâta timp cât măștile igienice nu sunt menționate în niciun regulament ele nu trebuie să respecte nicio eficiență. Dar trebuie să înțelegem că un consumator care vede cuvântul <<igienic>> va crede că masca îi conferă un anumit grad de protecție”, ne-a mai precizat Horia Constantinescu.

Comisarii ANPC, ”ușuiți” din vămi

Deși legea le permite comisarilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să facă controale permanent în vămi, acest lucru nu s-a întâmplat, ne spune fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu. ”Eu am transmis un protocol Direcției vămilor când încă eram președinte și nu știu ce s-a întâmplat cu el, probabil se plimbă încă, deși conform Hotărârii de Guvern pe baza căruia ANPC își desfășoară activitatea noi trebuie să fim în vamă, nu am inventat eu acest lucru. Iar vama lasă să intre în continuare tot felul de echipamente de protecție neconforme, când important ar fi fost să nu ajungă pe piață, pentru că, vedem acest lucru, consecințele sunt crunte. Dacă noi îi obligăm să poarte măști și oamenii, săracii, poartă niște nimicuri, niște cârpe, este clar de ce crește și numărul de cazuri și, implicit, de decese”, a mai afirmat Horia Constantinescu, fostul președinte al ANPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.034 afisari

5 COMENTARII

  1. tara arde si vama nu isi face treaba, protectia cetateanului nu are voie oriunde, antifrauda se ocupa de dat in judecata statul cu recuperari de sporuri pierdute.

  2. Cine a permis importul măștilor neconforme? O intrebare idioata. Eu pot sa import in Romania ce fel de masti vreau, chiar si cele gen Vestivalul de la Venetia. Intrebarea corecta este Cine a autorizat vanzarea mastilor pentru uz medical neconforme cu specificatiile OMS….

  3. Pentru faptul ca au sabotat cetatenii acestei tari si i a imbolnavit cu buna stiinta ,criminalii acestia de liberali in frunte cu Iohanis merita impuscati

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger