AcasăSOCIALUPDATE. Creșterea salariului minim, pe masa Guvernului în ședința de joi/Ciolacu, anunț...

UPDATE. Creșterea salariului minim, pe masa Guvernului în ședința de joi/Ciolacu, anunț de ultimă oră – VIDEO

sursa foto: gov.ro

La Palatul Victoria are loc, joi, o ședință de Guvern în cadrul căreia urmează să se aprobe majorarea salariului minim.

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul majorează cu 10% salariul minim general – de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună. Pentru salariații din construcții, agricultură și industria alimentară salariile vor rămâne, pentru moment, la fel. Premierul a venit cu explicații pentru retragerea de pe ordinea de zi a ordonanței care vizează aceste categorii.

Astăzi majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 lei la 3.300 lei brut pe lună, așa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaților din România. Acest guvern nu va renunța la prioritatea de a crește salariul minim și ne dorim să existe o altă treaptă de creștere în anul 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a declarat în primă fază Marcel Ciolacu.

Cum „calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea”, s-a decis scoaterea de pe ordinea de zi a ordonanței ce vizează aceste categorii – a mai spus premierul.

„Cu toții şi mai ales eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru şi nu sunt de acord cu acest lucru. Nici un salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Este vorba despre o creștere cu 10% față de luna septembrie, de la 3.000 de lei la 3.300 lei.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023.

În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

De altfel, încă din ziua precedentă prim-ministrul Marcel Ciolacu vorbise despre creșterea salariului minim, cu precizări despre mărirea venitului minim în domeniul construcțiilor.

„Mâine (joi, n.r.) dau ordonanţă şi HG, o dată pentru mărirea salariului (minim) de la 3.000 la 3.300 şi HG pentru mărirea salariului (minim) în construcţii de la 4.000 la 4.500, astfel încât plătirea CASS nu va afecta nicio categorie. Ei erau exceptaţi de plătirea CASS şi nu vor fi afectaţi deloc de introducerea CASS”, a precizat premierul, miercuri, la Digi24.ro.

În nota de fundamentare a hotărârii de Guvern se precizează că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați – se mai menționează în nota de fundamentare a actului normativ.

author avatar
Andrei Coman