AcasăSOCIALCreșterea prețurilor la ulei, zahăr și unt, în vizorul Consiliului Concurenței/Inspecții la...

Creșterea prețurilor la ulei, zahăr și unt, în vizorul Consiliului Concurenței/Inspecții la mai mulți producători

În ultima perioadă, mulți dintre românii care au mers la magazin să cumpere ulei de floarea soarelui sau alte produse „de bază” din coșul cu alimente, cum ar fi zahărul, au constatat că prețul acestora a crescut considerabil. Și nu sunt singurele produse aflate în această situație.

Mai nou, s-a aflat că au fost declanșate, la nivelul Consiliului Concurenței, trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr. Mai mulți producători s-au trezit „vizitați”, pe neanunțate, de către inspectorii de la Concurență.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, 30 martie, Consiliul Concurenței investighează 13 producători de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr.

Ce spune Chirițoiu

Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate.

Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic”, declară Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Inspecții inopinate la mai multe firme

Ca urmare a acestor suspiciuni, inspectorii din cadrul instituției au ieșit pe teren și au făcut mai multe inspecții neanunțate, la sedii și puncte de lucru ale mai multor firme ce produc și vând ulei de floarea soarelui și unt. Controale s-au făcut și la firme care fabrică și comercializează zahăr.

„Astfel, în cadrul celor trei investigații s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA și Ardealul SA, dar și de pe piața producției și comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).

În ceea ce privește piața fabricării și comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL”, se precizează în comunicatul de presă al Consiliului Concurenței.

Se va analiza documentația

În cadrul acestor inspecții inopinate s-au ridicat o serie de documente, care urmează să fie analizate de către specialiști. Se așteaptă, așadar, concluziile acestor investigații ale autorității de Concurență.

„Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, se subliniază în mesajul transmis de la nivelul Consiliului Concurenței.

author avatar
Andrei Coman
152 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri