AcasăSOCIALCrește importul de gunoaie din UE. România mai deschide un punct vamal...

Crește importul de gunoaie din UE. România mai deschide un punct vamal de intrare a deșeurilor

În timp de Parlamentul European discută despre o posibilă interdicție a exportului de deșeuri între țările UE, cu aplicabilitate incertă din 2023, România, groapa oficială de gunoi a Europei, face un pas în direcția inversă, încurajând acest fenomen. Pe motiv că a primit plângeri de la oamenii de afaceri care nu-și pot exporta navele cu fier vechi românesc (că doar au avut de lucru în ultimii ani), Ministerul Mediului, prin Garda Națională de Mediu, vrea să mai deschidă încă un punct vamal pentru deșeuri la Brăila.

Garda Națională de Mediu cere, într-un proiect de ordin al ministrului Mediului, deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, în Portul Brăila, dedicat pentru intrarea deșeurilor în România. Instituția susține că măsura este necesară pentru eliminarea dificultăților apărute în desfășurarea activității în punctele de trecere a frontierei de stat și nu numai. Totodată, sunt invocate solicitările înaintate Gărzii Naționale de Mediu de către agenții economici care efectuează operațiuni comerciale cu deșeuri și mărfuri/bunuri second – hand, în care au fost propuse o serie de modificări pentru eficientizarea aplicării Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al ministrului afacerilor interne nr. 831/49/2022 privind stabilirea punctelor de trecere a frontierei de stat pentru transferurile de deşeuri şi mărfuri/bunuri second-hand. organizațiile colective din domeniul reciclării, valorificării deșeurilor au precizat: ”În portul Brăila există nave încărcate cu fier vechi care nu pot fi vămuite prin acest punct de trecere a frontierei, ca urmare a faptului că portul Brăila nu este precizat ca și punct de frontieră de intrare –ieșire din România a deșeurilor. Ca urmare a acestui fapt, se vor înregistra pierderi irecuperabile pentru exportatorii ce nu își pot respecta contractele la export, pentru operatorii portuari ce au la operare fier vechi ce le blochează danele, dacă acesta nu va fi exportat, cât și pentru administrațiile portului Brăila și a zonei libere Brăila, ce vor fi lipsite de taxele ce urmau să fie încasate pentru operațiunile din port și zona liberă”, s-au plâns operatorii economici.

67 milioane de tone anual

Potrivit datelor oficiale, peste 67 de milioane de tone de deșeuri sunt transportate anual între țările UE, mare parte dintre acestea ajungând, legal sau ilegal, în România. Tudor Ciuhodaru, unul dintre europarlamentarii care au susținut modificarea legislației UE în domeniul deșeurilor, a cerut interzicerea totală a exporturilor acestora, dat fiind vulnerabilitățile existente pe teritoriul țării noastre. ”Prin importul actual de gunoaie din alte țări europene suntem furați de trei ori: se distruge mediul – solul, aerul și apa, se limitează locul de depozitare pentru deșeurile din țară și se plătesc niște taxe nesemnificative pentru depozitare și neutralizare, de 30-40 ori mai mici față de alte țări (cam 15 euro pe tonă față de 500 de lire). Soluția mea legislativă adresată Comisiei și Parlamentului prevede 3 lucruri esențiale: limitarea mobilității gunoiului între țările membre UE, neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei țări și pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă. Recentul caz de la Constanța (900 de tone de deșeuri!!!) este doar unul dintr-un lung șir de situații similare. Sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea, și zeci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia s-au depistat doar în ultimii doi ani. Totodată, pe 15 aprilie 2022, 200 de tone de deşeuri din materiale textile, plastic şi cauciuc au fost găsite în curtea unei firme administrate de un cetăţean italian”, a afirmat europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Măsuri incerte

Printre măsurile propuse de Parlamentul European, neaprobate încă, se mai numără introducerea unor criterii uniforme pentru clasificarea deșeurilor, pentru a se asigura că normele nu sunt eludate prin distincția clară, de exemplu, între bunuri uzate și deșeuri, precum și stocarea informațiilor și documentelor într-un sistem electronic central, pentru a îmbunătăți raportarea datelor, analiza și transparența în cadrul pieței interne. De asemenea, se mai discută despre facilitarea transportului de deșeuri in vederea reutilizării și reciclării în cadrul UE și despre crearea unui mecanism care să ghideze țările care efectuează inspecții pentru a preveni și detecta transporturile ilegale de deșeuri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.927 afisari

34 COMENTARII

  1. UNDEVA TREBUIE SI ELE DEPUSE , NU ? PAI CINE SEMNEAZA ACCEPTUL DESCHIDERII UNUI NOU PUNCT VAMAL ?
    AUSTRIECII VA FELICITA

    • ??? Pros’tanilor de loa SeReI si restul de structuri de siguranta le place putoarea de fum taganesc cand se ard aceste gunoaie in jurul Bucrestiului ??? Sau alte localitati
      Io nu inteleg ce fel de creaturi traiesc in aceste „institutii” care trebuie sa feresca ROmania de asa ceva ! Astia sunt oameni sau clone sabotoare ?

      • ZIARE.COM , TOTI KAKTII PRESEI ROMANESTI ANALFABETI SI PROPAGANDISTI FOSTI COMUNSTI S-AU ADUNAT PE SITE-UL ZIARE.COM , MOOISTI SI LINGAI IN KOOR CU EXPERIENTA DIN EPOCA DE AUR CEAUSISTA

        ZIARE.COM , TOTI KAKTII PRESEI ROMANESTI ANALFABETI SI PROPAGANDISTI FOSTI COMUNSTI S-AU ADUNAT PE SITE-UL ZIARE.COM , MOOISTI SI LINGAI IN KOOR CU EXPERIENTA DIN EPOCA DE AUR CEAUSISTA IN FRUNTE CU UN FALS ELVETIAN ANONIM MACGIGI , UN MARE EXCREMENT SI TARFA PEDERASTA HOIT IMPUTIT SI CADAVRU AMBULANT
        SECURITATEA ISI FACE VEACUL IN CONTINUARE CU ACELEASI METODE SI OBICEIURI COMUNISTOIDE
        E PLINA ROMANIA DE SECURISTI , O PLEAVA A SOCIETATII SI UN CANCER AL NATIUNII

        ROMANIA A DEVENIT O NOUA DICTATURA , SI UN STAT ESUAT CU O POLITICA MINCINOASA CU POLITICIENI DOBITOCI , INCOMPETENTI , CORUPTI , HOTI , ESCROCI , MAI RAU CA PE TIMPUL LUI CEAUSESCU
        ROMANIA DISTRUSA CUM N-A FOST EA NICIODATA
        IOBAGIE SI SCLAVAGISM MODERN , DICTATURA SI SLUGARNICIE

      • Ceva cu adevarat sinistru se intampla in Romania. Astia nu sunt oameni , nici macar animale …

        • De ce s-a pus un apevist adevărat? Adică redus mintal? PENTRU CĂ ĂLA DOAR EXECUTĂ, EL NU JUDECĂ! Nu poate, nu are dotarea!

  2. Ce export de fier vechi ?? Pe cine mai prostiti ??? Marii exportatori (caravanistii praleo), oricum nu platesc impozite, taxe etc. Ei doar primesc. Asa ca nu-i nicio paguba, macar nu intra mizeriile italiene, austriece si mai stiu ei de unde…

  3. Garda de.mediu are atributii pe…invers!
    sa solicite oprirea intrarii in tara a deseurilor, NU SA SOLICITE , prin act normativ, IMPORTUL DE GUNOAIE printr-un nou punct de INTRARE
    Vai de Guvernu’ meu !

  4. La mediu si la paduri de ani sunt doar unguri astia care nu se cred de pe aici dar conduc pe bani multi,au distrus amandoua domeniileLa puscarie!!

  5. Termenii utilizați in ceea ce privește mișcarea mărfurilor in interiorul si in afara teritoriului UE nu sunt corecți. In momentul in care are loc un schimb de mărfuri între state membre UE, se numește livrare unionala(comunitara). Când are loc schimb de mărfuri cu tari din afara spațiului UE, aici avem de a face cu operațiuni de import- export. Daca acești termeni nu sunt folosiți corect in contextul articolului, nu cred ca as putea sa pun baza si pe ceea ce se dorește sa transmită cel ce a scris articolul. Mai are mult de lucru pana sa ajungă la un nivel acceptabil in ceea ce privește ziaristica in adevăratul sens al cuvântului.

  6. Anul trecut bozgorul de la mediu se lauda ca a reusit sa limiteze la 11,punctele vamale prin care se face importul de gunoaie.Adica nu stiu,guvernul si seful lui?Nu stie parlamentul?Nu stie Plavanul din varful dealului?Serviciile secrete?Nu stiu toti acestia ca toate aceste intrari de gunoi sunt ilegale ,ca exista o Mafie a gunoaielor!?

  7. Băi parlamentarilor ce aveți cu țară care va trimis acolo , băi slugarnicilor ați umplut țară de gunoi, cine sunteți voi să vă bateți joc de țară asta , spurcaților NUMAI BUNUL Dumnezeu ne scapă de voi , sunteți ca RĂIA , BOLNAVILOR

  8. Cine le da dreptul sa ne distrugă tara? Nu este feuda lor, noi poporul nu consimțim la așa abominațiune! Este trădare de ne-am și de tara!
    Gunoaiele astea sunt arse și distrug sănătatea romanilor – mai abitir a celor care stau lângă aceste operațiuni. Cine le da dreptul sa ne îmbolnăvească?
    Dacă sunt bune deșeurile astea de ce toți civilizații vor sa le arunce la noi?
    De ce au tem prostii și slugarnicii Europei?
    De aia au scârbă de ei și ăștia din afara care ii folosesc! Le este scârbă de ai noștri și ei o știu dar își scot pârleala ca își bat joc de romani. Cu romanii sunt viteji in fata celorlalți cei mai plecați sclavi!
    Sunt niște gunoaie ei și sper ca tot ce este toxic sa ii afecteze nu au pe ei, pe ăștia care trimit aici gunoaie, le importa și autoritățile care permit contra șpagă. Sa facă Dumnezeu in așa fel încât tot gunoiul și răul asta sa cada pe capul lor, se poate ca noi nu consimțim!

  9. DACĂ s-ar investi și în stații de piroliza (invenție Hornet) am avea curent electric gratis și o Românie fără gunoaie.

  10. UNDE-I MAMELUCUL DE LA MEDIU ?,PAPUASUL ALA DE NU-I IN STARE SA OPRESCA IMPORTUL DE GUNOAIE .
    MAI DERBEDEULE ,PADURILE LE TAIATI ,APELE LE POLUATI ,IAR NOUA NE PUNETI TAXE PE CENTRALELE DE APARTAMENT ,PE FUMARIT !,TAXE PE COGENERARE ,TAXE PE CO2 PE POLUAREA TRANSFRONTALIERA . PUNETI BA IMPOZIT PE PROSTIE SI SCOATETI ROMANIA DIN SARACIE !,PROSTIA E CEL MAI MARE POLUATOR !.

  11. La arderea gunoaielor ar trebui sa se opuna activistii de mediu, insa ei fac doar politica antiromaneasca, nu de nediu!

  12. In Italia si nu numai, primariile din cele mai multe orase au construit cu juma de secol in urma, inceneritoare, centrale electrice care produc energie electrica prin arderea gunoaielor, cu puteri de la 4 la 40 MW. Acestea asigura locuri de munca ptr cetatenii din aceste orase si energia electrica pentru consumul orasului. Cu panoramele care le avem la carma tarii Romania nu are cum sa faca asa ceva. Aceste paparude de ministri si parlamentari sunt analfabeti la tehnologiile din tarile dezvoltate ale lumii. Au pus la energie un borfas care nu are nicio conexiunea cu ramurile energetice ale tarii. Asta e un softerist ratat ca si ala de la primaria capitalei care a mancat kko ca face semafoare in capitala, apa calda si caldura la locuitori.

  13. Acest gunoi penal de militar jegos sa mi bag poola in familia lui si copii lui MAciuca

  14. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger