AcasăSOCIALCrește alocația cu 50% pentru această categorie de copii din România. Vești...

Crește alocația cu 50% pentru această categorie de copii din România. Vești bune pentru părinții lor!

copii_scoala

Un nou proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Familiei vizează copiii aflați în plasament la o familie, persoană sau asistent maternal.

Astfel, crește alocația lunară de plasament cu aproximativ 50%, de la 631 de lei, în prezent, până la 950 de lei, după cum se poate vedea în proiectul de OUG.

Mai mulți bani pentru copiii din centrele de plasament

Anunțul a fost făcut chiar de Ministrul Familiei Gabriela Firea. Copiii din centrul de plasament vor primi mai mulți bani, de îndată ce va creșterea alocația de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit spuselor ministrului Familiei.

”Copiii orfani și cei dați în grija statului de propriile familii au nevoie de tot sprijinul nostru. Am promis și ne ținem de cuvânt! Din luna iulie, alocația pentru plasament crește cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se măresc de 5 ori!

Ieri, a fost o zi importantă pentru mine și ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Au fost aprobate în ședința Guvernului României majorări ale sumelor, neschimbate de opt ani, pentru copiii aflați în grija statului.

Sumele ajung până la 1425 lei lunar

Pentru cei 35.000 de copii aflați în grija asistenților maternali, a rudelor, a altor persoane sau în servicii rezidențiale private, majorăm alocația de plasament, cu aproximativ 50%. Astfel, aceasta va ajunge de la 630 la 950 lei/lunar pentru copilul fără dizabilități și de la 945 la 1425 lei/lunar pentru copilul cu dizabilități. Noua sumă a alocației de plasament se va acorda începând cu luna iulie 2022.

Am reușit majorarea, de cinci ori, a sumele alocate copiilor din centrele rezidențiale pentru cheltuielile personale, banii de buzunar. Din iulie, suma crește la 150 de lei. Până acum, cei 10.000 de copii primeau doar 28 de lei lunar, o nimica toată.

De asemenea, am actualizat și sumele alocate copiilor aflați în aceste centre pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite sau manuale și jucării. Din luna iulie, sumele sunt între 580 de lei și 1.338 lei, în funcție de vârstă, față de între 366 de lei și 844 de lei, cât erau până acum. Aceste sume nu au mai fost majorate de peste 8 ani”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

author avatar
Andreea Vlad