AcasăSOCIALCredincioșii nu vor accepta alte restricții de Crăciun, consideră Arhiepiscopul Teodosie. ”...

Credincioșii nu vor accepta alte restricții de Crăciun, consideră Arhiepiscopul Teodosie. ” Tristeţea este început de boală” – VIDEO

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut referire la felul în care s-au resimțit, la nivelul credincioșilor, restricțiile impuse de autorități.

În contextul discuțiilor apărute, în ultimele zile, pe marginea pelerinajului de Sf. Andrei, chiar în seara zilei de mare sărbătoare pentru ortodocși, dar și pentru întreaga națiune, dat fiind faptul că Sfântul este Ocrotitorul României, Arhiepiscopul Tomisului a adus în discuție ideea de discriminare. ”Eu spun ce simt credincioşii. Credincioşii s-au simţit discriminaţi, marginalizaţi. Iată în această perioada de frig, că de aceea au venit să ne scoată afară din biserică la Sf. Ecaterina pe 25.

Nu puteam să îi ţin afară, erau -2 grade. Cum ne vrea Sănătatea, puterea politică dacă vrea să ne scoată în frig? E la mintea oricărui om simplu, nu trebuie să ai multă carte, că dacă stai pe loc în frig încremeneşti, te imbolnăveşti de inimă, de plămâni, de toate. Plămânul, care este aşa sensibil la coronavirus, tocmai trebuie să îl ocrotim. Au simţit credincioşii această discriminare”, a declarat ÎPS Teodosie, într-o intervenție la Antena3.

ÎPS Teodosie: Biserica are autonomie faţă de stat

Iar în contextul în care nu sunt puțini cei care se tem că după alegerile din 6 decembrie vor fi impuse noi restricții, întrebat fiind de moderatorul emisiunii dacă, în situația în care de Crăciun vor fi restricții ca de Paști, consideră că ”a doua oară credincioșii vor mai accepta o situație similară”, ÎPS Teodosie a răspuns: ”Nu vor accepta, pentru că închiderea Bisericii le aduce tristeţe. Tristeţea este început de boală. Omul care este vesel este şi sănătos şi noi putem să păstrăm aceste reguli sanitare în biserici, chiar dacă suntem puţini mai mulţi, dar nu suntem afară, să răcim. Și, trebuie să rămânem cu autonomia noastră. Biserica are autonomie faţă de stat. Ne-a fost încălcată autonomia, ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate. Acest drept nu poate fi încălcat, e un drept fundamental”.