AcasăSOCIALCovid-19 aduce sărăcia în lume. Raport ONU devastator: peste 1 miliard de...

Covid-19 aduce sărăcia în lume. Raport ONU devastator: peste 1 miliard de oameni, în sărăcie extremă!

saracieCovid-19 aruncă peste 1 miliard de oameni într-o sărăcie extremă

Efectele severe pe termen lung ale pandemiei de COVID-19 ar putea împinge încă 207 de milioane de oameni către sărăcie extremă. Astfel, până în 2030, peste 1 miliarde de persoane ar putea fi afectate de acest fenomen terifiant, potrivit unui studiu publicat joi de Organizația Națiunilor Unite.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) arată că 146 de milioane de persoane ar putea fi scoase din sărăcie extremă dacă se adoptă un set concentrat de investiții pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD). Experții fac referire la investiţii în programe de asistenţă socială, guvernanţă, digitalizare şi o economie verde.

Scenariul de bază, bazat pe ratele actuale ale mortalității și pe cele mai recente proiecții de creștere ale Fondului Monetar Internațional (FMI), arată că alte 44 milioane de persoane vor trăi sub pragul de sărăcie în următorii 10 ani, față de traiectoria de dezvoltare pe care o avea lumea înainte de pandemie.

„Pandemia COVID-19 este un punct critic şi ceea ce aleg liderii acum ar putea conduce lumea în direcţii foarte diferite”, a declarat administratorul PNUD Achim Steiner într-un comunicat de presă.

Într-un scenariu cu daune mari, în care recuperarea este prelungită, este probabil ca pandemia de COVID-19 să împingă încă 207 milioane de oameni în sărăcie extremă până în 2030 și să crească numărul sărăciei feminine cu 102 milioane în plus față de acea linie de bază, spune raportul ONU.

Acest din urmă scenariu anticipează că 80% din criza economică indusă de COVID va persista peste 10 ani din cauza pierderii de productivitate, împiedicând o recuperare completă a traiectoriei de creștere văzută înainte de pandemie.

author avatar
Andreea Vlad