AcasăSOCIALCotizezi o viaţă întreagă la pensie, dar NU mai apuci s-o încasezi!...

Cotizezi o viaţă întreagă la pensie, dar NU mai apuci s-o încasezi! Calculul dureros pentru români

Cotizezi o viaţă întreagă la pensie, dar NU mai apuci s-o încasezi! Calculul dureros pentru români

Românii care au activat aproape o viaţă întreagă în câmpul muncii nu vor mai apuca să se bucure de toate beneficiile, la pensie. De ce? Biologic vorbind, nu vor mai apuca să încaseze toată suma cotizată.

Statul încasează banii timp de 35 de ani, iar pensia pe care o încasează oamenii de rând este de aproape 50% din salariu.

Contribui cu 50.000 euro, dar iei 30.000 euro

Asta înseamnă că 35 de ani, un angajat plătit cu salariul minim pe economie cotizează la sistemul de pensii 249.900 lei, adică aproximativ 50.000 de euro, şi trăieşte să mai încaseze aproximativ 100.000 lei, adică 30.000 de euro.

Restul de 20.000 de euro pe care nu îi mai încasează rămân la bugetul de pensii şi sunt redistribuţi de stat.

Se schimbă pensia de urmaş?

Parlamentarii vor să modifice Legea 253/2010, privind sistemul unitar de pensii, la un capitol foarte important. E vorba despre pensia de urmaş.

Legea este clară și prevede, de exemplu, că soția poate beneficia de pensie de urmaș doar dacă procentul de 50 la sută din pensia soțului decedat, este mai mare decât pensia ei, aflată în plată.

Prin noua modificare se urmărește ca aceste prevederi să fie eliminate și să fie introduse altele noi, care i-ar putea aduce soțului supraviețuitor alte drepturi financiare, mult mai mari.

author avatar
Andrei Ștefan