Pandemie sau nu, românii trebuie să își asigure necesarul de hrană. Și chiar dacă mulți dintre ei au fost nevoiți să mai strângă cureaua, din cauza problemelor generate de noul coronavirus la nivel economic, de mâncat tot trebuie să mănânce, indiferent de cât de mult au crescut prețurile la produsele din coșul de bază.
Și scumpirile nu au lipsit, astfel că, din câte reiese dintr-o comparație făcută între decembrie 2020 față de ultima lună a anului 2019, prețurile principalelor produse din coșul alimentar de bază al unei familii au crescut în ultimul an. O analiză făcută de ziare.com indică faptul că, față de lista scumpirilor, destul de lungă de altfel, la capitolul ieftiniri, din alimentele avute în vedere, doar două au avut scăderi de preț – citricele (cu aproximativ 4%) și cartofii – unul dintre elementele aproape de nelipsit din meniul românilor – care au scăzut cu 28,49%.
În rest, prețul la fasolea boabe a crescut în ultimul an cu peste 18%, la fel și făina, care s-a scumpit cu 7%, un kilogram ajungând să coste, în decembrie 2020, nu mai puțin de 3 lei, dar și uleiul, fructele proaspete și brânza, îndeosebi cea de oaie.
Tabelul de mai jos reflectă și situația celorlalte produse din coșul alimentar de bază care s-au scumpit de la un an la altul: