AcasăSOCIALCoșmarul facturilor uriașe la curent și gaze nu se sfârșește. Ce se...

Coșmarul facturilor uriașe la curent și gaze nu se sfârșește. Ce se întâmplă cu prețurile la iarnă. Anunțul Ministrului Energiei

gazeCoșmarul facturilor uriașe la curent și gaze nu se sfârșește. Ce se întâmplă cu prețurile la iarnă. Anunțul Ministrului Energiei

S-au găsit soluţii care ar putea fi aplicate local în pragul celei mai scumpe ierni din istoria României. Specialiștii din domeniul energiei propun suprataxarea profiturilor producătorilor de energie, majoritatea de stat, care sunt primii beneficari ai scumpirii electricităţii, şi plafonarea preţurilor consumatorilor finali pe o perioadă de şase luni, cu compensarea diferenţelor către furnizorii de electricitate.

„Legea concurenţei permite plafonarea preţurilor pentru o perioadă de şase luni, dar această plafonare trebuie făcută la consumatori, nu pe piaţa angro. Mai departe, trebuie create fondurile necesare pentru a com­pensa partea de furnizare pentru eventualele pierderi. De asemenea, este posibilă şi aplicarea unor taxe pe supraprofiturile înregistrate de companiile din energie din această conjuctură“, spun reprezentanţi ai ANRE, potrivit zf.ro.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri că facturile la gaze ar putea fi compensate în proporţie de 25% de stat, în cazul facturilor la energie fiind posibilă aplicarea unui discount de 18 bani pe kWh, în funcţie de consumul de utilităţi. La rândul său, premierul Florin Cîţu a precizat că este în analiză o eventuală plafonare a preţului la gaze, idee cu care ministrul energiei nu este însă de acord.

Plafonarea prețurilor, periculoasă pentru economie

Plafonarea prețurilor este o măsură periculoasă pentru economie, spun îngrijorați experții domeniului. Plafonarea, explică președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, are un cadru legal în care se aplică: pentru situații de criză și, în general, în situații extreme.

„Ca și spaniolii, trebuie să o iei treptat: aplici prima măsură, pe a doua, a treia și când nu mai ai ce face și nu mai au niciun efect, abia atunci te duci la plafonare, ceea ce este o chestiune de bun simț pentru că nu poți, ori de câte ori se întâmplă ceva, să sari la plafonare, care este o măsură extremă.”, susține Chișăliță, potrivit Mediafax.

Pentru că plafonarea, „chiar dacă pare extrem de simplă creează niște efecte extraordinar de negative”, spune expertul. Unul dintre ele ar fi întârzierea exploatării de gaze în Marea Neagră. Altul, ar fi dispariția investițiilor în economie și, în final, creșterea exponențială a prețurilor.

author avatar
Andreea Vlad
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger