AcasăSOCIALCopiii de grădiniță și cei din clasele primare, testați diferit. Motivul? Nu...

Copiii de grădiniță și cei din clasele primare, testați diferit. Motivul? Nu există personal medical

testeCopiii de grădiniță și cei din clasele primare, testați diferit. Motivul? Nu există personal medical

Elevii din clasele primare și preșcolarii să fie testați într-un regim diferit de cei din clasele mai mari, este varianta propusă de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit variantei enunțate de ministru, copiii de vârste mai mici ar putea fi testați acasă, de părinți.

„Am auzit azi un expert în sănătate publică, citez: ”Trebuie să fie făcute obligatoriu de personal medical, în școli nu există personal medical”. Păi cum adică? Nu există personal medical. Am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni, care este un protocol sanitar și mă gândesc că s-ar putea face o diferență: copiii de grădiniță și eventual cei din învățământul primar să fie testați într-un regim diferit de cei de gimnaziu și liceu.”, a declarat oficialul la Digi 24.

Declarația lui Cîmpeanu vine după ce sindicatele din învățământ au anunțat că majoritatea profesorilor nu doresc să participe la testarea copiilor în școală.

Testarea în școli începe joia viitoare

Prima zi de testare a elevilor în școli va fi joia viitoare, pe 25 noiembrie, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a declarat că testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii – adică în zilele de luni și joi, la nivelul fiecărei unități de învățământ – școli și grădinițe.

Testarea se va face în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate, precizează Ministerul Sănătății.

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. De precizat că, în funcție de specificațiile producătorului, pentru un rezultat corect trebuie să nu se consume alimente sau băuturi cu 30 sau chiar 60 de minute înainte de efectuarea testării, ceea ce ar putea însemna că cei mici nu pot mânca acasă în diminețile în care se face testul.

author avatar
Andrei Ștefan
97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger