AcasăSOCIALControlul datelor populației de către SRI, aruncat în aer. Ministerele se opun

Controlul datelor populației de către SRI, aruncat în aer. Ministerele se opun

Opoziție a instituțiilor statului față de sistemul integrat de date

Scandalul cloud-ului guvernamental, care prevede un sistem integrat de date administrat de SRI și STS, a trecut la un alt nivel. De data aceasta, pe lângă opoziția și îngrijorarea manifestată de societatea civilă, cele care s-au opus proiectului au fost chiar ministerele și instituțiile statului, care au refuzat să furnizeze Serviciului Român de Informații datele tehnice necesare dimensionării viitoarei infrastructuri.

Memorandumul avizat de SRI și STS privind măsurile de implementare a proiectului de Cloud Guvernamental, adoptat în ultima ședință de Guvern, a scos la iveală o opoziție puternică a instituțiilor statului față de acest proiect.

Astfel, specialiștii tehnici de la SRI, STS și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), pentru dimensionarea cât mai precisă a infrastructurii informatice, au întocmit un chestionar cu un set de întrebări specifice sistemelor digitale pe care l-au trimis, oficial, unui număr de 108 autorități și instituții publice din România, precum și unor structuri aflate în coordonarea, subordonarea și sub autoritatea acestora. Obținerea și centralizarea acestor informații avea ca scop dotarea cu echipamente și licențe necesare funcționării optime a serviciilor. Șocul a fost că 25 de instituții importante au refuzat, sub diverse forme, să completeze chestionarele.

”În urma analizei datelor primite prin intermediul formularelor, șase instituții nu au completat, însă și-au motivat decizia în scris, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că dorește purtarea unei discuții prealabile pe tema utilizării infrastructurii de Cloud Guvernamental, cinci instituții au refuzat să completeze și au motivat decizia verbal, iar patru instituții au manifestat disponibilitate, însă au completat date de test sau nu au completat”, se arată în Memorandum.

DNA nu vrea să furnizeze date în sistem

Instituțiile care au trimis notificare către ADR prin care au comunicat că nu vor completa chestionarul deoarece nu consideră necesară sau posibilă utilizarea infrastructurii cloud-ului guvernamental pentru serviciile informatice administrate au fost Agenția de Credite și Burse de Studii – ACBS (Ministerul Educației), Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituțională, Direcția Națională Anticorupție, Oficiul Național al Registrului Comerțului și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A.

Totodată, MAI a comunicat că are obiecții pe tema sistemului integrat de date în cazurile instituțiilor subordonate Arhivele Naționale, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Direcția Generală Pașapoarte, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Poliția de Frontieră Română, Poliția Română și Inspectoratul General pentru Imigrări. Printre instituțiile care au anunțat verbal că nu vor completa niciun chestionar se numără Academia Română, Consiliul Superior al Magistraturii, precum și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Tot în categoria opozanților s-au situat Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, MAE și Ministerul Familiei.

Control discreționar

Conducerea Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii din România (APISSR) atrăgea atenția că Ordonanța privind operaționalizarea cloud-ului guvernamental va da control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS. ”Singurul scop al acestei OUG este să dea cheile tuturor sistemelor software ale statului către SRI și STS, sub acoperirea civilă a ADR. Niciuna dintre aceste instituții nu are capacitatea, nici dovedită și nici potențială, să asigure (nici măcar prin subcontractare) digitalizarea statului român. De aceea, inclusiv textul OUG nu a fost scris de politicieni sau de funcționari din Guvern, ci de oameni în haină militară”, scria Alexandru Lăpușan, vicepreședinte al APISSR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.885 afisari

16 COMENTARII

  1. Daca lumea nu se trezeste , Romania va fi condusa DOAR de sri si armata . alegerile vor fi la misto si cu timpul vor disparea , iar lumea va urla la balcoane ca , chinezii .

  2. Chiar le lipsea gestiunea expresiei individuale a românașului , ful de tehnică , și atât . Nu au reușit în schimb să bage de seamă serviciile astea de lucrăcioși , când a dispărut producția , turismul , resursa sub și supraterană , suveranitatea , constituția după caz , și spiritualitatea neaoșă . Până va ajunge alt conducător care să iasă din lanul de porumb , să vadă dacă avem ce mânca , e cale infinită . Downloadăm poze cu baraje , uzine , locuri de muncă , etc . Rămânem neînfricați și trendy , până ne claxonează vreo trotinetă

  3. Parca era un articol zilele trecute ca serviciile noastre sunt penetrate de altii asa ca e normal sa nu fie soc civila si altii de acord sa detina astia controlul.Au alte atributii si chiar destule sa se ocupe de alea.

  4. Cumva tot vor pune mana pe baza de date, ca doar este Serviciu de Informatii, un artificiu, o pacaleala, un abuz, gasesc ei

    • De acord, vor pune mana pe bazele de date si??? Vor face ce? Nu este proiect pe care să il pui pe picioare intr-un weekend cu o persoană. Prima intrebare cine ba asambla echipa capabilă sa rezolve cu succes o astfel de problemă? Cei cunoscuti pentru realizarea proiectului de țară numita România?

  5. Sa moara azorica si grivei, daca nu Ceaușescu era pistol cu apa pe lângă ce ne așteaptă. Știți poveste broaștei la foc mic, asta sunteti voi, o cireada de vaci si boi fara creier ce aplaudați măcelari, ce va pregătesc abatorul

  6. DERBEDEI SI GOLANII AU TUPEU !,EI NE VOR SANTAJABILI ,NE VOR TINUTI IN LANT !,S-A UMPLUT TARA DE SCARBE SI DE TRADATORI.

  7. Vor reveni inapoi prin presiuni, ori prin alta forma de monitorizare. Cum poate o societate sa fie libera daca lumea este libera! Daca lumea e tinuta sub control atunci societatea este libera sa faca ce vrea cu toti

  8. Nu este chiar asa de simplu dar nici asa dificil de realizat. Este însă un volum enorm de muncă și cheltuielile vor fi pe măsură.
    CNP, sau un număr de referință unic permit in principiu realizarea asa numitelor cross referințe între bazele de date. In unele tari cum ar fi Canada a fost o vreme in care a fost interzis prin lege sa faci referințe încrucișate temporare sau permanente. Din nefericire, structura diverselor baze de date este adaptată specificului informatiei sau preferințelor echipei care a realizat designul, crea ce creează probabil multiple probleme care vor fi sursă de erori si cheltuieli greu de apreciat. In plus, ma îndoiesc ca oameni capabili sa realizeze un astfel de design pot fi găsiți la colt de strada sau in restaurantele guvernului cu toate că guvernul României este renumit pentru politica de angajare și promovare celor mai buni printre cei mai buni dintre pământeni

  9. Să înțeleg că se va alege praful (Doamne-ajută!) și de formularul anticonstitutional, băgat pe gât românilor, sub acoperirea Recensământului 2022?

  10. trebuie sa ne dam seama ,ca asta nu mai atinge doar pe altii, cei ce lucreaza in ministere ,cei ce lucreaza in guvern , oriunde , fiii lor nepotii lor , toti vor suferi consecintele acestor cativa satanisti, ce si-au pus familiile lor la adapost in alte tari sau zone sigure si acum,VOR SA DISTRUGA TOT, sa ne trezim si sa ai scoatem pe acesti satanisti dintre noi, chiar daca ar fi sefi mari, sa-i demascam si sa ne revoltam contra lor , daca vrem sa traim ziua de maine….daca nu….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger