AcasăSOCIALContre la MAI. Polițiștii cer închisoare obligatorie pentru consumatorii de droguri

Contre la MAI. Polițiștii cer închisoare obligatorie pentru consumatorii de droguri

2 ani de închisoare pentru consumatorii de droguri și 10 ani pentru traficanți

Sindicaliștii din Poliție nu sunt de acord cu pachetul de legi propus de MAI, în special în ce privește pedepsele blânde pentru consumul de droguri, care nu vor face decât să stimuleze creșterea acestui fenomen, scăpat deja de sub control. Polițiștii propun pedepse minime pentru consumul de droguri de 2 ani de închisoare cu executare obligatorie și pedepse de 10 ani, fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru traficanții de droguri.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a reușit să determine MAI să accepte dezbaterea publică pe pachetul de legi lansat de ministrul Cătălin Predoiu, care conține multe prevederi aberante și imposibil de pus în practică. Sindicaliștii au propus mai multe amendamente la aceste proiecte de acte normative, printre acestea numărându-se cele referitoare la consumul și traficul de droguri.

”Am solicitat dezbatere publică pe pachetul de legi al MAI, pentru că sunt proiecte foarte importante, de interes pentru întreaga societate. Noi avem mai multe amendamente, pentru că sunt niște propuneri care vor crea mai mult haos. Pe actul normativ cu consumul de droguri, pedepsele nu sunt atât de drastice sau la nivelul la care ne așteptam noi. În continuare vom avea amenzi penale, deși noi cerem ca pedeapsa minimă să plece de la 2 ani cu executare, fără posibilitatea eliberării condiționate, pe tot ceea ce înseamnă zona de consum de droguri. Consumul este asimilat cu deținerea de droguri, după cum spun autoritățile”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC. Acesta consideră că, în mod obligatoriu, consumul de droguri de mare risc ar trebui incriminat, pentru că trebuie stopat tot ce înseamnă implicarea persoanelor în traficul de droguri, prin pedepse foarte mari.

10 ani de închisoare

În momentul în care ai depistat un grup infracțional, dacă vei ține în închisoare acele persoane 10 ani de zile, cu siguranță că acestea nu vor mai comite astfel de infracțiuni timp de 10 ani în România, susțin sindicaliștii din MAI. Aceștia mai arată că, dacă va exista personal suficient, într-o perioadă de 3-5 ani de zile, se va reuși probarea activității infracționale a multor astfel de grupări, care vor fi eliminate, practic, de pe piață.

”Dacă tu vii și le dai pedepse cu suspendare sau dacă le dai minimum de pedeapsă, normal că acele persoane se întorc în societate și vor comite, din nou, alte și alte infracțiuni. Pe lângă aceste modificări, noi avem amendamente la legislația pentru protecția polițistului care lucrează în zona Crimei Organizate. Aceasta este una dintre cele mai periculoase zone unde polițiștii își pot desfășura activitatea, pentru că, deseori, lucrezi sub acoperire și ai nevoie de o protecție suplimentară. Am solicitat să avem minimum 10 polițiști într-un județ, care să lucreze la crima organizată, în domeniul traficului de droguri, pentru că acum avem județe întregi unde lucrează doar 2 oameni. Problema este de unde îi luăm, pentru că, la deficitul de personal pe care îl avem, se vor slăbi alte structuri”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Structuri ca și inexistente

Sindicaliștii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne mai mult personal, dotări, îmbunătățire a legislației și o salarizare mai bună la Agenția Națională Antidrog. ”Psihologul de acolo este angajat pe funcție de personal contractual și are 3.000 de lei salariul. Dacă vrei să stăpânești zona asta specifică, trebuie să duci și aici cel puțin 10 oameni. Ce poți să faci cu doi oameni, din care unul e polițist și unul e psiholog sau medic? Ce activități de prevenire în școli? Avem peste 200 de centre de la Ministerul Sănătății, care tratează consumatorii de droguri, dar acestea sunt ca și inexistente. În școli nu există o reglementare legală prin care să se facă o educație a elevilor. Aceste cursuri care se fac în prezent sunt predate de către persoane care nu sunt instruite și nu au pregătirea necesară și care nu vin cu exemple clare, din realitate, din zona consumului de droguri”, ne-a mai spus Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.793 afisari

12 COMENTARII

  1. O aberatie legalizarea consumului.Se incurajeaza traficul de droguri prin legalizarea consumului.
    Logic: e legal? Copii consuma, ca e legal.Azi au 30 gr im buzunar, maine iar 30 gr si tot asa pana ajung in spital.
    E legal? Traficantii incurajeaza consumul.Ia 30 gr ca e…legal !
    E legal? Creste cerinta pe piata.Traficantii prospera !!!
    E legal? Pai, se urca si la volan si sa conduca trenul sau metroul.Cica are doar 30 gr.In bizunar.In sange…nu mai conteaza !.
    Rusinos pentru farmacisti si medici care incurajeaza asta..
    Probabil vor sa vanda legal droguri ca poate acum o fac ilegal …in scop „terapeutic”…

    • Vom fi o societate ametita.
      Nu sti pe strada sau la serviciu daca vorbesti cu un om normal sau unul drogat cu 30 gr in buzunar.In fiecare zi…Nu sti nici cum reactioneaza cand e drogat ….legal.Poate iei o caramida in cap.
      Asta cu 30 gr e o mare cacialma…

    • daca te-ai uita, ai vedea ca in tarile in care s-a legalizat, consumul s-a stabilizat si traficantii si-au pierdut business-ul, pentru ca banii lor nu vin din vanzare de droguri ci din interdictia de a vinde droguri. Tot ceea ce ai numit este deja criminalizat si condamnat, traficul de droguri la minori, conducere auto sub influenta drogurilor (si sub influenta alcoolului este interzis), ceea ce vor politistii este incriminarea in orice conditii. Ca sa le faca si lor, nah, munca mai usoara. Sa-i vad unde baga sute de mii de drogati cati avem. Consumul de droguri creste in societatile degenerate, feministe, unde copii cresc cu un parinte natural si altul de import.

      • Cristi nu mai scrie din amintiri.
        Din primavara asta Amsterdam a declarat ca interzis consumul de canabis in cartierul rosu.
        Tocmai ca au esuat in combaterea traficului si consumului.
        E legal? Tentatie la toata lumea, fara numar.Cererile catre traficanti creste.

  2. Ce mentalitate si educatie sovietica au mancai-ar mama de militieni. Ei pot sa faca si sa zica orice, Uniunea Europeana a decis decriminilazarea detinerii in vederea consumului si de asemenea decriminalizarea consumului de droguri si va trebui sa se alinieze si Colonia Romania la acest lucru. Pai Germania a legalizat consumul si noi vrem sa bagam lumea la puscarie? Sa legalizeze iarba si cocaina ca sa poata sa ii ajute pe oameni, nu sa ii nenoroceasca mai rau. Cum ar finsa opreasca in trafic si sa ai in masina cateva grame pentru consum propriu si sa iti confiste masina chiar daca nu esti sub influenta?

    • marean, marean, cu „m” micutuc, manca-o-ar mama pe ea de gramatica , apropo de „mancai-ar”.

  3. Normal ca gunoaiele de drogati nu le convine ,la puscarie cu toti drogatii , in tarile civilizate ,Singapore ,Saudi Arabia ,Qatar ,Emirate ,China unde sint legi si civilizatie iar in hasnaua de occident prioritate sint paradele de homalai ,oeratile transgenders ,legalizarea pedofiliei si a drogurilor

  4. Pe de alta parte nici marirea pedepselor pentru consumatori nu este solutia.
    Ar trebui sa le amane pedeapsa la prima fapta si sa fie obligati la tratament medical.
    Dupa un termen de gratie daca nu s-au tratat iar la analize ies pozitiv, sa faca inchisoare.

  5. 10 ani de puscarie cu iesire zilnic LA MUNCA!!!

    Nu cu trandavit in conditii de lux,cu droguri ,mancare buna,internet,mobil ,vizite conjugale ,sala de forta si bani alocati lunar pentru ei din buzunarele noastre,de 30 de ori mai multi decat alocatia lunara pentru copiii care merg la scoala !

    Sa-si plateasca prin munca cazarea,mancarea si salariile personalului penitenciarelor !!!

    Sa fie controlati la 3 luni daca au consumat droguri in inchisoare si sa li se acorde in caz de consum un spor de pedeapsa de minim 5 ani.

    Asa se poate diminua considerabil atit distributia cat si consumul de droguri.

  6. Militienii nu stiu altceva: legi dure, masuri dure, tara cat o puscarie reala si solutii concrete … Siguranta si Incredere…:))) desfiintarea epigonilor si recladirea de la Zero! A Politiei adica! Incepeti cu Investigatorii Unici de la SIC …:)) stiu ei care!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger