Testele de salivă au ajuns în școli, dar asamblarea lor pare să fie o problemă. Nimeni nu vrea să meșterească la ele. Deși autoritățile au oferit tutoriale cu instrucțiuni de asamblare a testelor în pungi individuale, părinții și profesorii sunt nemulțumiți.
Aşteptatele teste din salivă au ajuns pe 27 noiembrie în şcoli, iar o parte dintre directori i-au solicitat deja pe părinţi să le ridice, pentru că şcolile nu-şi asumă testarea. Testele au venit „la bax“, pe componente, în seturi de câte 25 sau 50 bucăţi, iar părinţii le refuză pe motiv că nu pot fi ambalate igienic.
Testarea elevilor, un eșec?
Federaţia Naţională a Părinţilor (FNP) consideră că modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă riscă să genereze haos şi să devină un eşec, solicitând autorităţilor implicate în această procedură să clarifice mai multe aspecte, dar şi să fie lansate campanii de informare în rândul părinţilor.
„Federaţia Naţională a Părinţilor priveşte cu profundă îngrijorare modul în care debutează testarea periodică a elevilor cu teste noninvazive. O măsură ce ar fi trebuit să contribuie la prevenirea infectării cu Covid-19 în mediul şcolar riscă să genereze haos şi să devină un eşec. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, Federaţia Naţională a Părinţilor a susţinut permanent necesitatea testării periodice a elevilor şi personalului din unităţile de învăţământ, după modelul altor state europene unde măsura a fost implementată cu succes.Am salutat decizia de a se achiziţiona şi folosi, în unităţile de învăţământ, testele rapide antigen noninvazive prelevate din proba de salivă. Însă, deşi a trecut mai mult de o lună de la acel moment, implementarea acestei măsuri este incertă, procedura de testare, distribuirea testelor, urmărirea rezultatului testării etc încă provoacă neclarităţi”, transmite FNP.
Concediu pentru profesorii care asamblează testele
Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi – în condiţiile în care acestea au fost distribuite cu componentele separate – vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază şi care este realizat în interesul siguranţei sanitare în şcoli.
Ministrul Educației a anunțat, într-o intervenție la Realitatea Plus faptul că testele au venit neasamblate „este o problemă”, care „în mare parte s-a rezolvat” și care, în opinia sa „este mult mai mică decât avantajul posibilității de testare în școli”.
„Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. (…) Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, recunoaște ministrul Educaţiei.