Cauta

Consumatorii s-au obișnuit cu abundența. Efectele risipei alimentare

Producția „ just-in-time ” și distribuția alimentelor în fluxuri ar putea fi mai puțin atrăgătoare. Consumatorii s-au obișnuit cu un sentiment de abundență și, după cum au arătat întreruperile lanțurilor de aprovizionare din 2021, este ușor să te sperii de rafturile goale din supermarketuri.

Supraproducția este așadar încorporată în sistem, astfel încât o alternativă pare de neconceput, dar consecințele acestui fenomen nu au fost suficient luate în considerare.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), lumea risipește o treime din toate alimentele produse pentru consumul uman. Ajung deșeuri care  apar pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, de la câmp până la depozitul de gunoi.

Pierderile de fructe și legume în sine reprezintă aproape jumătate din producția totală. Fiecare produs aruncat înseamnă o risipă de apă, pământ și combustibil.

În total, amprenta de carbon a deșeurilor alimentare a fost estimată a fi echivalentul a aproximativ 3,3 gigatone de CO2 pe an. Dacă ar fi o țară, risipa alimentară s-ar situa pe locul trei în rândul emitenților la nivel mondial, după Statele Unite și China.

Dar aceste cifre globale maschează natura fragmentată și multidimensională a problemei, notează raportul AXA Investement Manager. Când vine vorba de combaterea risipei alimentare, nu trebuie abordate centralele gigantice care emit gaze cu efect de seră, ci mai degrabă milioane de situații și tranzacții la ferme, supermarketuri, case și restaurante.

Risipirea alimentelor este un fenomen global care ia uneori forme foarte diferite. În țările mai bogate, producția a devenit treptat mai eficientă prin mecanizare și practici agricole îmbunătățite. Prin urmare, risipa tinde să apară la sfârșitul lanțului de aprovizionare, unde surplusurile ajung adesea la depozitele de gunoi.

O serie de companii oferă aplicații care urmăresc să aducă surplusul de alimente mai aproape de potențialii consumatori.

Aceste aranjamente funcționează adesea la nivel de comunitate, între indivizi, dar chiar și cele care urmăresc să reproducă ideea la nivel de restaurant și catering se luptă să atingă amploarea necesară pentru ca jucătorii economici mai mari să investească în ele.

Ultimele stiri

  • Breaking news… în jurul lumii: Alegeri decisive în Polonia/UE mârâie la Trump
  • Depresia la Adolescenți în România: O Criză Nevăzută care Nu Trebuie Ignorată
  • Breaking News… în jurul lumii: Trump tensionează scena globală: dublează tarifele la oțel, în timp ce Ucraina ezită la negocierile de pace
  • Vremuri grele? Camera Deputaților cumpără hârtie igienică și prosoape de hârtie de peste 70.000 de euro
  • Ceaiul de Seară: Ritualul Uitat Care Calmează Mintea și Pregătește Corpul Pentru Somn
  • Elevii de la „Sfântul Sava” obțin Marele Premiu la competiția internațională de inginerie spațială și se înscriu în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Primul „1 Iunie” la Berceni Arena. Un weekend de poveste, în care vedete vor fi copiii
  • „România nu se construiește doar cu partide și mediul de afaceri”. Sindicaliștii, scrisoare deschisă către Nicușor Dan
  • Anunț de ultimă oră. Boloș: Trei jaloane din PNRR sunt suspendate, momentan/Care e termenul de rezolvare
  • Vești de la meteorologi. Când se opresc ploile/ANM, prognoza pentru patru săptămâni, până pe 30 iunie
  • Exit mobile version