AcasăSOCIALConstructorii revoltați: Muncitorii asiatici nu sunt o soluție!

Constructorii revoltați: Muncitorii asiatici nu sunt o soluție!

Firmele de construcții nu vor să lucreze cu asiatici, pentru că sunt prea scumpi

Anunțul eliminării facilităților fiscale pentru angajații din construcții a îngrijorat peste măsură patronatele din acest sector, care au avertizat că se va intra într-un deficit major de forță de muncă, punând în pericol PNRR-ul. Totodată, patronatele din construcții au atras atenția că muncitorii asiatici nu sunt o soluție, dat fiind costurile foarte mari pe care le implică aceștia.

Cei 100.000 de muncitori străini, pregătiți să vină în România, nu vor rezolva problema, mai ales că este vorba despre asiatici, care implică foarte multe cheltuieli, ne spune conducerea Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

”Nu este o nebunie să forțezi muncitorii români să plece peste hotare și să te lauzi că aduci forță de muncă din Asia? Muncitorii care vin de afară vin cu costuri mai mari din start. Sunt costuri pentru promovarea forței de muncă străină, pentru aducere în țară, transportul, cazarea, trebuie să le asiguri niște condiții pentru a-și vizita familiile la nu știu ce perioadă, sunt unii care au pretenții să le asiguri chiar și bucătar și să le respecți obiceiurile lor, cultura, tradițiile lor. Este și o problemă foarte serioasă cu asigurarea cazării. Lucrările de drumuri sunt mișcătoare, trebuie să te duci peste tot, nu poți sta într-un loc. Forța de muncă asiatică este o rezolvare într-o situație de avarie, într-o situație de compromis, dar nu poți să contezi pe asta. Probabil că unii vor spune că țările din Europa de Vest folosesc foarte mult muncitorii străini, dar muncitorii străini sunt de la doi pași de ei, din România, Bulgaria, Polonia. Nu cu muncitorii asiatici rezolvi PNRR. Și mai există și Anghel Saligny, mai există proiecte europene și naționale, pe lângă piața privată, care, de asemenea, înghite forță de muncă”, ne-a declarat ing. Adriana Iftime, director general al FPSC.

”Au luat cifrele dintr-o coloană și le-au pus în cealaltă”

Reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții cred că măsura de renunțare la facilitățile fiscale pentru muncitorii din construcții a fost luată din birou, mutându-se cifrele dintr-o parte în cealaltă, fără a se ține seama de consecințe. ”Părerea mea este că această decizie a fost luată într-un context foarte restrâns, când situația s-a discutat pe niște cifre în niște tabele, iar cineva s-a uitat și a zis că ia de pe o coloană și pune pe cealaltă, fără să-și pună problema efectelor în lanț care vin. Noi am aflat despre această intenție doar când am putut să citim în PNRR, pentru că nu ne-a întrebat nimeni. În PNRR scrie că reducerea facilităților fiscale va fi treptată, începând cu 2025 până în 2028, dar așteptăm să avem un Guvern ca să aflăm și noi cum va funcționa exact acest lucru. Ce ne-a îngrijorat și mai tare a fost că cei de la Ministerul Finanțelor, cam de vreo lună încoace, spun că vor să reducă facilitățile din 2022”, ne-a precizat ing. Adriana Iftime, director general al FPSC.

Se pierd banii din PNRR

Sectorul construcțiilor se află deja în deficit de forță de muncă, iar cele 17 miliarde de euro din PNRR nu vor putea fi cheltuite, pentru că proiectele vor intra în blocaj, susține conducerea Federației Patronatelor Societăților din Construcții . ”Dacă ar apărea procedurile, ghidul până la sfârșitul anului, vor urma studiile de fezabilitate, licitațiile, contestațiile și, în cel mai bun caz, în a doua jumătate a anului viitor am putea să începem lucrări, iar proiectele din banii PNRR trebuie terminate în 2026. Cea mai mare problemă, presupunând că toate celelalte se vor rezolva, este că nu vom mai avea cu cine să facem aceste lucrări dacă se ridică aceste facilități, pentru că vom avea o migrație a forței de muncă și vor dispărea firmele mici și, la final, PNRR-ul nu va putea să fie realizat sub nicio formă”, a mai afirmat directorul general al FPSC, ing. Adriana Iftime.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.067 afisari

11 COMENTARII

  1. Aducerea de muncitori străini este parte a aceluiași plan cu alungatul românilor. Străinilor li se va da drept de ședere și cetățenie. Corcirea României este ținta nu PNNRu sau cum i-o zice, acesta fiind doar o unealtă a planului; se aruncă bani pt construcții, în țara cu cei mai mulți proprietare de case din lume procentual, pentru cine construiesc?

    • Pt. milioanele de asiatici care vor veni, se construieste… sau inca nu te-ai prins? Ca bastinasii prosti intepati vor crapa de la miocardite, pericardite, AVC-uri, etc…

  2. Ba da, este! N-ati citit ce au scris patrihotii securisti? Ce oprimare, cui nu-i convine e liber sa plece in Occident.

  3. Claudita, cine ti-a furnizat prostiile pe care le-ai debitat in articolul de fata ??? Si-a batut joc de tine, crede-ma. Am lucrat cu asiatici in 1990 in Libia lui Gadafi. Stateau in containere, iar masa ear in principal orezul. Restul era aproape neglijabil. Cine crezi ca vorbea despre cultura, religie, vizite la familii(auzi), etc. Salariul ?/ Daca le dadeai 150 de dolari pe luna, mancare si cazare, iti pupau mainile. La noi probabil ca munca adusa din Asia, se reflecta probabil in buzunarele recrutorilor. Acolo se gaseau la capatul podului, zis, dorintei, de unde luam cati si ce doream. Nu erau lux, ca-n Romania. Dar la noi numai romanul e sluga… restul de la erste klasse.

    • Aloooo, au trecut 31 de ani! Si chiar de ar fi platiti azi cu 150 pe lună, asta n-ar scuza jaful Statului mafiot care, intr-o țară bogată în resurse, ca Romania, nu este în stare sau, mai bine zis, nu vrea si nu poate – de jeguri tradatoare, vândute şi şantajate ce sunt politicienii pooolii, in frunte cu Johannis – sa asigure muncă si trai demn cetățenilor LUI, pe care îi forțează să isi câştige traiul la dracul în praznic. Statul ăsta mafiot trebuie LICHIDAT, în orice forma si cu orice preț, până nu lichidează el poporul român, si asa decimat si împrăştiat. Treziti-vă naibii odată si mai lăsați lasitatea, scuzele si explicatiile, carevă vor fi fatale. Au trecut 31 de ani, tot nu v-ati dumirit?

  4. In loc sa zica mersi ca au de unde aduce muncitori care sa munceasca in fundatura asta numita Romania, ei nu sunt multumiti din cauza costurilor. Dar daca nu esti multumit de costurile din Asia, de ce nu dai bai patronache anunt de angajare in Germania sau in UK?? Ca acolo gasesti toti romanii plecati la munca in constructii. Plateste-i pe aia, adu-i inapoi daca te tin bracinarii! Ori tu ce vrei? Sa vina sclavii sa-ti care saci de ipsos de dimineata pana seara pe 500 de Euro? Nu se mai poate bai patronache, s-a terminat!

    • Depende si cu taxe si impozite îl rupe Statul mafiot pe ” patronache ” ROMÂN (ca pe straini îi pupă-n cur, cā SI de acolo isi iau mita nemernicii de reprezentanti ai statului MAFIOT). Crezi că e mai menajat patronaul ROMÂN decât angajatul, oricare ar fi el? Pe tine nu te fură statul MAFIOT? Si, in timp ce te jupoaie cu taxe si impozite, plus utilitati cu preturi ABERANTE (adica te arde si la chestiunile cele mai esentiale dpdv al asa-zisei civilizatii) nu e in stare sa-ti faca o sosea mai acătării, in vreme ce datoria externă ți-a ajuns la 130 de miliarde (e de fapt mult mai mare). Inca nu ai inteles ca Statul MAFIOT jupoaie si vinde numai ce e românesc? Nu ai inteles că te vinde străinilor, zi de zi?

  5. Acele așa zise facilități pentru angajații din construcții sunt neconstituționale!
    Toată lumea trebuie să contribuie la sistemele publice de asigurări sociale, inclusiv constructorii!
    Lipsa forței de muncă ( o minciună ordinară) nu justifică scutirea de astfel de taxe! Nu poți să beneficiezi de drepturile de asigurări sociale fără să contribui cu nimic la constituirea fondurilor din care se plătesc aceste drepturi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger