AcasăSOCIALConstructorii avertizează. Nimeni nu va participa la licitațiile pe proiectele din PNRR

Constructorii avertizează. Nimeni nu va participa la licitațiile pe proiectele din PNRR

Șantierele sunt deja pustii, iar PNRR-ul riscă să fie un eșec total

Proiectele din Planul Național de Relansare și Reziliență nu au costurile actualizate la majorările uriașe ale prețurilor materialelor de construcții, atrag atenția reprezentanții firmelor din acest sector. Riscul cel mai mare este ca nimeni să nu participe la licitații, susține Laurențiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii. 

Proiectele pentru care se fac licitații anul acesta nu sunt actualizate la noile prețuri, iar valorile cu care s-a mers în PNRR nu țin cont de majorarea prețurilor la materialele de construcții, ne spune Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). Acesta avertizează că, în aceste condiții, nu vor exista firme care să participe la licitații pe proiecte cu prețuri neactualizate. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, survenită la începutul acestui an, a afectat grav întregul sector al construcțiilor, care așteaptă acum o soluție din partea Guvernului.

”Din cauza luptei politice din interiorul PNL, șansele de modificare a legislației se compromit. Știu că se lucrează în minister la un proiect de act normativ, însă, din culise, mi s-a spus că premierul este rezervat în a susține o soluție. Probabil pentru că se pune problema de unde să pună banii ăștia. Și, dacă la unele proiecte europene, care mai au o rezervă tehnică pentru majorările de prețuri, toate celelalte majorări trebuie acoperite din alocări suplimentare, probabil rectificări bugetare. Pe de altă parte, dacă nu se întâmplă treaba asta și majorarea de prețuri la materiale rămâne pe umerii constructorilor, aceștia îngenunchează. Avem multe firme în asociație care au spus că până nu au soluția clară nu mai lucrează pentru că nu își pot permite să cumpere ceva la prețuri care sunt majorate cu 40%, 50% și chiar 60%. Avem firme care și-au trimis oamenii acasă și așteaptă soluții, deci avem deja șantiere oprite”, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

”Vom opri activitatea”

Conducerea ARACO arată că ar trebui să ne uităm la ce fac statele mai inteligente și mai pragmatice, cum este Italia, de exemplu, unde zilele acestea se aprobă un fond de despăgubire pentru constructori din resursele bugetare pentru prețurile care au crescut mai mult de 8%. ”Trebuie să ne gândim care sunt riscurile pentru ce urmează. Tocmai firmele care sunt în proiecte și au capacitatea să lucreze vor fi sacrificate. Și atunci trebuie să vedem dacă mergem mai departe, construim, sau s-ar putea să lucrăm cu firme din țări asiatice, pentru că aici nu se vor mai găsi. Unii constructori de la noi se află în situații îngrozitoare și riscă să intre în faliment și poate vor încerca să finanțeze din resurse proprii pe angajamentele de la beneficiari că-și vor recupera banii. Dar nu întotdeauna angajamentele acestea vor fi respectate. Nu este o decizie simplă. Am avut solicitări de la multe firme să ieșim cu utilajele în Piața Victoriei, ca să arătăm cât de gravă e situația, dar am zis că nu este cea mai eficace măsură. În schimb, am anunțat la Guvern că, dacă nu apare soluția legislativă, vom opri activitatea pe șantiere pentru două săptămâni”, ne-a precizat președintele ARACO, Laurențiu Plosceanu.

Acesta a cerut Executivului o soluție care să producă efecte de la începutul anului, de când s-au scumpit materialele de construcții, nu din septembrie sau octombrie, ca să se acopere tot ce s-a lucrat până acum.

Muncitorii asiatici își fac încălzirea

Firmele care au închis acum și-au trimis oamenii în șomaj, iar dintre aceștia cei mai mulți vor pleca să-și caute de lucru în altă țară sau în alte zone, ne mai spune președintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii, Laurențiu Plosceanu, care anticipează o creștere a numărului de muncitori asiatici. Guvernul a anticipat și el acest lucru și a decis majorarea cu 10.000 a contingentului de lucrători nou admiși pe piața muncii din România, ajungându-se la o cifră record de 35.000 pe anul 2021.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger