AcasăSOCIALConstrucțiile fără autorizație, praf în ochi. Românii, obligați să-și facă proiecte tehnice...

Construcțiile fără autorizație, praf în ochi. Românii, obligați să-și facă proiecte tehnice pentru orice

Iluzia lucrărilor fără autorizație s-a destrămat

Posibilitatea de a construi fără autorizație locuințe unifamiliale, grupuri sanitare, bucătării etc a produs mult entuziasm printre români. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Notificarea prealabilă a primăriei, care ține loc de autorizație, trebuie să fie însoțită de un proiect tehnic de execuție cu conținut simplificat. Ce înseamnă acest lucru? Tot proiect realizat de arhitecți, de care ai nevoie pentru orice construcție, cât de banală ar fi ea. Ce înseamnă conținut simplificat? Nici arhitecții nu știu.

O schimbare prin noul Cod de amenajare a teritoriului, urbanismului și construcțiilor tot s-a făcut. În sensul că nu mai ai nevoie de autorizație de construcție pentru gardul pe care îl înlocuiești și pentru orice altă lucrare măruntă la casă. Autorizația a fost înlocuită cu o notificare prealabilă a primăriei din localitatea de domiciliu. Notificarea prealabilă trebuie însoțită însă de un proiect tehnic de execuție cu conținut simplificat. Arhitecții nu știu însă ce înseamnă conținut simplificat la un proiect tehnic de execuție. În Codul de amenajare a teritoriului se vorbește despre proiecte  tehnice realizate de colective de arhitecţi, ingineri constructori şi ingineri de instalaţii, precum şi de alte tipuri de ingineri în raport cu specificul proiectelor. Formularea, din care nu se înțelege mai nimic, poate fi interpretată în sensul în care primăriile ar achiziționa, cotra-cost, bineînțeles, proiecte-tip pentru diferite lucrări de construcții, indiferent că se cheamă locuință unifamilială, grup sanitar, garduri, bucătărie de vară șamd. Astfel, pe baza notificării prealabile a primăriei și a unui proiect tehnic se pot construi garaje, terase acoperite, pergole, bucătarii de vară, chioşcuri, piscină, grup sanitar şi altele asemenea, care nu depăşesc 50 mp, precum și lucrări de amenajare mansardă în poduri existente, inclusiv asigurarea circulaţiilor verticale în locuinţe unifamiliale, fără modificări aduse asupra volumetriei de ansamblu a clădirii, numai dacă nu sunt necesare măsuri de consolidare a clădirii.

Case standard

Totodată, românii își vor putea construi o singură locuinţă unifamilială cu acces şi lot propriu, parter, fără subsol, cu o suprafaţă construită maximă de 150 mp, în mediu rural, cu respectarea regulamentului de urbanism aplicabil numai în baza unor proiecte tip puse la dispoziţie de autorităţile publice centrale sau judeţene, achiziţionate pe baza unor concursuri de soluţii, cu respectarea specificului local. Practic, în acest caz, primăriile trebuie să plătească proiectul tehnic și să-l pună la dispoziție, gratuit, celui care vrea să-și construiască, astfel că toate casele noi vor avea același model. Tot cu proiect tehnic în formă simplificată și notificare prealabilă se vor putea face lucrări de genul construirea de împrejmuiri noi prin desfiinţarea celor existente numai în conformitate cu reglementările urbanistice aplicabile, renovarea şi extinderea bucătăriei, renovarea şi extinderea băii și închiderea în mod unitar a logiilor şi balcoanelor în apartamente locuinţe colective, precum și extinderi sau schimbări de destinaţie ale unor încăperi aparţinând clădirilor existente în vederea amenajării de grupuri sanitare sau camere tehnice cu suprafeţe de maximum 25 mp.

Legislație cu repetiție

În Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare din 19.12.2001, apar aceleași proiecte cu conținut simplificat pentru anumite lucrări. Printre acestea se regăsesc locuinţe individuale în mediul rural, anexe gospodăreşti ale locuinţelor: împrejmuiri şi bucătării de vară, grajduri pentru animale mari; hambare, fânare, pătule; magazii, şoproane, garaje; spaţii pentru activităţi meşteşugăreşti, WC-uri uscate sau tanc vidanjabil, fose vidanjabile și rezervoare de combustibil lichid şi gazos.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
73.242 afisari

42 COMENTARII

  1. Deci până la urmă aceeași Mărie cu altă pălărie. Vai de noi. Ultimul care pleacă să stingă lumina.

  2. in Legea 55/2020, „legea plandemiei”
    era un articol care prevedea posibilitatea DEMOLARII pe motiv de c19:
    -a cazut ca neconstitutional,a fost atacat de apucata poporului,
    pana si aia stia ca trebuie autorizatie!!!!!!!!!!!!!
    (si plimbare prin justitie,
    mu-ha/ha,
    aia sint ‘andicapati!)

  3. DREPTUL DE PROPRIETATE este ABSOLUT și INVIOLABIL, DEPLIN si EXCLUSIV, PERPETUU si TRANSMISIBIL !!!
    Atâta timp cât nu deranjez vecinii, mediul, FAC CE VREAU PE TARLAUA MEA.
    Autoritățile nu au nici un drept să mă conditioneze pe proprietatea mea! CLAR NU ?

    • Atîta vreme cît plătim chirie, numit impozit, nu este al nostru. Se pare că ne-am dat avuția odată cu întabularea, trecutul în cadastru, titluri de proprietate s.a.
      cadastru n. registru public conținând situațiunea, întinderea și valoarea proprietăților din fiecare comună, spre a servi de bază la repartizarea impozitului fonciar. sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
      Între timp au schimbat definița să ne piardă.

    • Perfectă dreptate! De parcă nu am platii destule taxe unui stat care nu face altceva decât să îți ia cât mai multe taxe de pe urma ta!

      • Ia sa numI plătim nici o persoana nunpoqte sa facă nimic ăștia s bani luați cu japca de la oamenii ia sa nu mai plătim nimicccc

    • Îți dau dreptate dar nu vezi ce am ajuns ultimele slugi pe pământurile alor noștrii, muncite de ei să lase mai departe și niște birocrați cu cururile prinse în scaune ne impun noi taxe și impozite pe PROPRIETĂȚILE NOASTRE.

    • Ma si cum nu deranjezi tu mediul daca torni beton pe pamant chuarvdaca e al tau, tit iti trebuie un acord

  4. Prea prosti, prea slugi ce stam capra la cheremul tuturor jegurilor venite ca stapani

    • Chiar daca esti stapan pe tarlaua ta nu poti sa construiesti oricum si cu orice. In ultimii 30 de ani s-a construit haotic, fara reguli, de distanta, inaltime, aliniere, garduri, arhitectura. In Germania nu poti construi o casa cum vrei.

    • Noi românii suntem pricepuți în toate, dar habar n avem de nimic, stim toate meseriile si dam lecții la toți si la toate, de asta am ajuns in acest haos general, pana și animalele sunt mai respectoase intre ele!!!!!!!!!!! respectă regulile
      Multă sănătate!!!!

  5. Pentru unele modificari adaugiri, care sunt si in articol, la o casa privata la tara la sfarsitul anului trecut primaria a zis ca nu e treaba lor a statului ce faci in casa daca o camera e reimpartita sau altceva adaugat, ziduri secundare.

    Oricum nu scrie in cadastru scopul unui spatiu, incapare sau scop bucatarie, baie, debarale, toalete etc treaba proprietarului ce isi face prin casa. Instalatii electrice, canalizare, incalzire, boilere, sanitare la fel. Nu e treaba lor asa au spus.

    Daca se da jos parte din casa, jumatate de casa, sa se refaca, atunci da ar trebui proiect.

  6. Unora oricum li se falfaie de lege si fac blocuri intregi fara autorizatie de construire, dupa care platesc o amenda modica si intra in legalitate. Deci?

  7. Pai da nu construiesti cum vrei tu. Ai dreptate. Diatante minime, inaltimi, etc. Dar totul putea foarte simplu sa fie: te duci la primarie, nitifici ca vrei magazie cu un extras cf sa arati unde anume, si iti inmaneaza o hartiuta cubreguli de urmat in cazul unei magazii, sau bucatarii, sau terase, etc…

  8. Nu se scapa de mita. Este in ADN-ul romanesc. Daca ma obliga statul sa depun proiect pentru locuinta unifamiliala sa isi asume onor statul roman toate riscurile, inclusiv riscul de catastrofe naturale. Eu nu vreau sa fiu victima unui stat idiot. Daca mor, sa mor din vina mea nu din vina unor neispraviti. Stiu case construit in anul 1960 in zone cu grad seismic ridicat, fara proiect.. Au trecuc 62 de ani si nu au fost reparata niciodata. Casele construite in ultimii 35 de ani intra in reparatii dupa 5-6 ani.Nu vi se pare ciudata asigurarea obligatorie dupa finalizarea constructiei? Unde este garantia, in asigurare sau in proiectul de executie?

    • „Daca ma obliga statul sa depun proiect pentru locuinta unifamiliala sa isi asume onor statul roman toate riscurile, inclusiv riscul de catastrofe naturale.”

      • inălțimea unei clădiri la orașe și sate trebue să fie de minim trei etaje și maxim cinci etaje în cazul locuințelor destinate familiilor , cu arhitectură și stil arhectural , nu simplist , cu fațada locuinței în linie dreaptă pe toată strada cu loc liber pînă în gard egal la toate locuințele și drepturi egale la lumină și soare dar supafața casei la amprenta la sol nu trebue să intereseze pe primărie,fiecare să construiască organizat astfel încît să aibe camere mari și spațiu mare pe orizontală cît și pe verticală și nu trebue să fim afectați noi oamenii din cauza unor himere venite de la UE . Primăriile să se ocupe de bulevarde, străzi ,alei, sistematizări cum ar fi îndreptat străzi ,reducerea pe orizontală a orașului,curățenie în urma oamenilor care plătesc dar și în urma păsărilor foarte multe și măsurile ce se impun pentru indepărtarea lor, microbilor, virușilor lor ,petru o viață curată pusă de interes primordial pentru oameni și în detrimentul animalelor și oamenilor care fac mizerii și rele condamnabile.

  9. Scopul….. Plătiți băieți pentru orice.Altfel de unde salarii umflate pentru paraziții societății? De fapt ei se fac că ne conduc dar în fapt de condus conduc alții.astia știu doar sa colecteze taxe de la amărășteni bogătașii având regim preferențial

  10. Vrăjeală și golaneala multă….. birocrație…. spăgi mascate…. și jmenuri…. șușanele.. ..ptr. o țara …. rămasă în urmă ….. cu 100 ani…. fata de restul lumii….

  11. Evident că omul de rand are nevoie de tot felul de autorizații.Dar primăriile care au autorizat fără număr construcții între blocuri de locuințe fără să păstreze distante ,regim de înălțime, pe terenuri cu utilități, „perfect legal „,trecute prin toate” autorizațiile”, cu ele cum rămâne? La fel .Șpăgile grase nu vin de la amărâții care înlocuiesc gardurile de la țară, ci de la băieții deștepți cu care „urbanismul” a fost și rămâne în cârdășie.

  12. Bătaie de joc, dai jos un gard din uluci de lemn vechi și faci altul din temelie de 20-39 cm din beton cu plasă și trebuie autorizație pentru ce e nevoie,.. băieții deștepți

  13. Fără taxe prea mari pentru obținerea Autorizației ar fi cel mai bine.
    Oare unora dintre cei care au trimis mesaje le-ar conveni ca doi vecini (stanga și dreapta) să ridice câte o clădire cu 2-4 nivele fără autorizație, sau fără a respecta limitele față de hotarul terenului?

  14. M_am uitat la toate comentariile,unele sunt de tot râsul.Am lucrat într-o Direcție de Urbanism și amenajarea Teritoriului din 1972 și până în 2012.Eu zic că Legea 50 a fost buna, elaborată după Revoluție, am întocmit proiecte de urbanism pentru toate comunele ,orașe, etc, înainte de 1990, susținute la Sala Palatului, ne_au frecat de ne-au sărit ochii, pentru că trebuia sa vina Ceaușescu,după aceea s_au elaborat altele, dar începuse să nu se mai construiască haotic, făceau fiecare după cum îi ducea mintea.Asa că ceea ce fac ăștia de acuma, fac sa fie cum era înainte.De sa fie bine ,aici este singurul domeniu unde nu se băgaseră.Pentru ori ce îți trebuie autorizație,eliberare Certificat de urbanism unde primești toate datele de la Primărie unde proiectantul trebuie sa execute ceea ce impune onor Primăria.Functie de dolenta celui care solicită elaborarea documentației se trece la întocmirea documentației, respectând normele impuse de lege, adică la dormitoare exista o suprafața minimă de 14 mp, sufragerie minimă de 20mp…..baie-minim 4mp,etc
    Ce este surprinzător în Legea Mediului zica_se că l demolare îți trebuie Aviz Mediu, iar la cele noi nu trebuie Trebuie sa se impună verificarea proiectului de către Verificatori de proiecte, mai ales respectarea normelor pe grade de seimicitate care lasă de dorit.La urmărirea lucrărilor de executare a construcțiilor, cel care construiește să aibă un diriginte de șantier, deoarece la noi nu se face acest lucru, construiesc după ureche, fara a respecta armările corespunzătoare investiție.Eu zic sa se implice și cei de la Inspecția de stat în construcții, pentru că primesc bani prevăzuți în Devizul General. Sa nu fie executate aceste clădiri fara avizul Gelogulul care îți impune anumite condiții privind natura terenului, stabilește și gradul de seismicitate, astfel că proiectantul trebuie sa respecte documentația tehnică funcție de acest aviz.Eu zic sa nu va mai dați cu presupusul, văd tot felul de tâmpenii fara sa ai habar .

    • Buna seara.. daca ati lucrat in domeniul urbanismului si aveti atata experienta, puteti acorda consiliere pentru o documentatie? Evident contra-cost evident

  15. Dacă nu plătiți taxe de C.U., taxe de AVIZE și taxe de AUTORiZAȚIi de CONSTRUIRE sau DESFINȚARE tot nu e.bine?

  16. Sa scoată primăriile de la arhiva proiectele de case cu etaj de pe vremea lui Ceaușescu. Acelea în mod sigur sunt mai bine proiectate decât o fac „arhitecții” de azi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger