AcasăSOCIALConsiliul Elevilor solicită ca prima săptămână de școală din semestrul doi să...

Consiliul Elevilor solicită ca prima săptămână de școală din semestrul doi să se desfășoare exclusiv online. Motivul

Consiliul Elevilor cere ca prima săptămână de școală din al doilea semestru să se desfășoare exclusiv online. Motivul (sursa foto: Facebook)

După mai multe luni în care au făcut cursuri doar prin intermediul conexiunii la internet și cu ajutorul unui telefon, unei tablete sau al unui calculator, pe fondul problemelor generate de noul coronavirus și a măsurilor dispuse de autorități în lupta contra răspândirii COVID-19, s-a aflat că elevii s-ar putea întoarce, în curând, în bănci.

Reacționând la anunțul pe care l-a făcut președintele Iohannis, marți, de la Cotroceni, cu privire la redeschiderea școlilor, din 8 februarie, în baza a trei scenarii stabilite oficial – verde, galben și roșu, și în așteptarea ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, Consiliul Național al Elevilor (CNE) au transmis un mesaj din care reiese că propun ca prima săptămână de școală din semestrul al doilea să se desfășoare doar online, pentru ca unitățile de învățământ să aibă suficient timp pentru pregătiri. Și nu doar la nivel sanitar.

Consiliul Național al Elevilor salută măsura descentralizării deciziei privind redeschiderea școlilor, însă trage un semnal de alarmă cu privire la normele în baza cărora se vor lua aceste decizii. Până la acest moment nu a fost publicat ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății privind măsurile de siguranță din școli.
Acest aspect se traduce în faptul că școlile vor avea, în cel mai bun caz, doar 3 zile la dispoziție pentru a se pregăti de începerea cursurilor în format fizic, după 3 luni de școală online.

Considerăm că 3 zile reprezintă o perioadă nepermis de scurtă, care nu le oferă școlilor timpul necesar pentru a derula toate pregătirile, atât din punct de vedere birocratic (ajustarea orarului, în funcție de elevii și cadrele didactice care vor participa la cursuri de acasă, aprobarea hotărârilor CJSU/CMBSU de functionare a școlilor, după caz etc.), cât și din punct de vedere sanitar (igienizarea școlilor și dotarea acestora cu materiale sanitare”, se menționează într-un comunicat transmis miercuri la prânz.

Având în vedere acest lucru, CNE a înaintat propunerea ca în prima săptămână să se apeleze tot la varianta sistemului de studiu prin intermediul internetului. ”Din acest motiv, Consiliul Național al Elevilor solicită ca prima săptămână de școală din al doilea semestru să se desfășoare în format exclusiv online, pentru a la oferi unităților de învățământ timpul necesar pregătirilor, urmând ca din a doua săptămână să se aplice scenariile prezentare de către Președintele României”, susțin reprezentanții elevilor.

Cerere pentru Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu

Mai mult, CNE le solicită ministrului Educației, Sorin Cimpeanu, și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să se publice, ”de urgență”, ordinului comun privind redeschiderea școlilor. “Am purtat mai multe discuții cu directori din întreaga țară, care ne-au transmis că nu vor să acționeze până când nu primesc indicații clare din partea autorităților. A deschide școlile fără toate pregătirile necesare înseamnă să pui în pericol milioane de elevi.

Facem apel la autorități să ia decizia rațională și responsabilă, de a organiza prima săptămâna de școală din al doilea semestru în regim online, pentru a le permite școlilor să se pregătească pentru cea de-a doua săptămână.”, declară Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în același comunicat.

Ce spusese președintele

În cursul zilei precedente, după ce discutase cu premierul și miniștrii Sănătății și Educației, Klaus Iohannis făcuse precizări cu privire la reluarea cursurilor în unitățile de învățământ.
În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.

Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII, XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line”, anunțase președintele.

253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger