AcasăSOCIALConsiliul Elevilor: ”Guvernul e nepregătit. Vom amâna începerea școlii!”

Consiliul Elevilor: ”Guvernul e nepregătit. Vom amâna începerea școlii!”

Elevii sunt deciși să boicoteze începerea anului școlar

Conducerea Consiliului Național al Elevilor și-a exprimat indignarea față de absența oricărei măsuri de protecție în unitățile de învățământ, în condițiile în care mai este foarte puțin până la începerea școlii. Elevii amenință că vor amâna deschiderea anului școlar până când Guvernul va fi în stare să ofere siguranță în școli.

Copiii vor să se întoarcă la școală, dar nu în orice condiții. Elevii cer Guvernului să urgenteze implementarea măsurilor de siguranță în unitățile de învățământ, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor. ”Am făcut recent o consultare în rândul elevilor și 40% dintre aceștia au spus că vor să se întoarcă fizic la școală, în cazul în care vor putea fi luate măsurile de siguranță. Un procent important a răspuns că preferă învățământul hibrid și mai puțini au optat pentru educația on-line.

Este de înțeles îndepărtarea de ideea învățământului on-line, mai ales că acesta a fost, până acum, deficitar la toate capitolele. Dar, dacă nu vom fi protejați, vom cere amânarea deschiderii anului școlar, pentru că guvernanții nu se pot juca cu sănătatea elevilor. Este vorba despre asigurarea unor măsuri de siguranță de bază, până la urmă, pe care autoritățile încă nu au reușit să le ia”, ne-a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Școlile au doar o zi să se pregătească

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor atrag atenția că decizia de încadrare într-unul dintre cele trei scenarii a fost lăsată pentru ultima clipă, astfel că școlilor le va rămâne doar o singură zi să se pregătească. ”Guvernul nu este pregătit în acest moment pentru începerea anului școlar, în ciuda faptului că a avut la dispoziție trei luni pentru a elabora și implementa norme și măsuri pentru deschiderea unităților de învățământ. Nici în acest moment, când au rămas mai puțin de 20 de zile până la deschiderea anului școlar, nu sunt legiferate normele și măsurile de protecție, acestea fiind doar în fază de proiect.

Mai mult, în proiectul aflat în dezbatere publică se specifică faptul că acele comitete județene pentru situații de urgență vor emite decizii de încadrare a școlilor într-un scenariu sau altul până pe data de 10 septembrie. 10 pică joi, vineri este 11 septembrie și școala începe pe 14. Deci, practic, școlile vor avea la dispoziție o singură zi ca să se pregătească pentru începerea anului școlar. Este absurd”, ne-a mai precizat președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu.

Proiectul lui Tătaru, desființat

Proiectul de act normativ elaborat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prin care se stabilesc normele de protecție sanitară care trebuie implementate în școli, a fost pur și simplu desființat de către Consiliul Național al Elevilor. ”Cu toate că, în conformitate cu prevederile actului normativ aflat în dezbatere publică, autoritățile publice locale au datoria de a asigura resursele materiale și financiare necesare începerii anului școlar, nu putem trece cu vederea faptul că acestea nu au un rol decizional în procesul de suspendare/reluare a cursurilor, fapt care poate periclita coerența și fezabilitatea măsurilor luate la nivel local. Deși recomandările de la nivel național și mondial prevedeau, până la acest moment, distanțarea fizică de minimum 1,5 metri între persoane, în cazul revenirii la cursuri, aceasta se restrânge la 1 metru.

Acest aspect denotă lipsa de consecvență din deciziile autorităților, întrucât nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers. În proiectul de act normativ este specificat faptul că materialele igienico-sanitare trebuie asigurate de către autoritățile publice locale. De asemenea, în cazul în care distanțarea de 1 metru nu poate fi respectată, normele prevăd montarea unor separatoare de plexiglas. Considerăm că e imperios ca autoritățile să aibă în vedere următoarele aspecte: în primul rând, achiziționarea unui număr atât de mare de panouri, cât și a materialelor igienico-sanitare necesită o resursă financiară semnificativă, de care multe autorități locale nu dispun la momentul de față; în al doilea rând, procesul de achiziție publică pentru acestea este unul de durată, chiar dacă este realizat în regim de urgență; în ultimul rând, montarea efectivă a panourilor în sălile de clasă necesită atât resursă umană, cât și resurse de timp”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.174 afisari

1 COMENTARIU

  1. Puterea isi spala mainile cu dobitocii astia ,un fel de Hitlerjungend ,niste impostori finantati din surse oculte ,cu care s-au unit in acelas scop:distrugerea generatiilor viitoare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger