Consiliul Concurenței a decis anularea a 12 trenuri ale CFR Călători pe una dintre cele mai profitabile rute și trecerea acestora la o firmă privată, împingând compania de stat spre faliment. Absurdul deciziei vine din faptul că România este singura țară din lume în care operatorii feroviari privați de călători primesc suvbenții de la stat, ceea ce anulează din start ideea de piață liberă și concurențială în acest domeniu.
Dacă la creșterea prețurilor combustibililor Consiliul Concurenței a constatat că nu este nimic în neregulă, iată că în ceea ce privește o plângere venită de la un operator feroviar privat instituția a luat imediat atitudine. Astfel, CFR Călători a fost obligată să cedeze în favoarea privatului 12 trenuri de pe una dintre cele mai profitabie rute – București Nord – Mogoșoaia – Aeroport Henri Coandă, notează clubferoviar.ro. Viteza cu care s-a conformat Consiliul Concurenței este cel puțin suspectă, mai ales că, în cazul organizării unice a transportului feroviar din România nu poate fi vorba de concurență, atâta timp cât și operatorul de stat, și privații primesc, în egală măsură, subvenții de la bugetul de stat. ”În momentul în care au apărut operatorii feroviari de călători privați au spus că ei vor circula numai pe secțiile neinteroperabile, adică neprofitabile, și că vor primi compensație doar acolo. Apoi, legile s-au tot modificat, iar privații acum au ieșit de pe toate secțiile neprofitabile și au intrat numai pe secțiile profitabile, cu compensație de la statul român, ceea ce este total incorect. Așa putea să rămână CFR Călători de la bun început, pentru că, practic, privații nu au făcut decât să bulverseze sistemul feroviar de călători. Deși inițial s-a spus că venirea privaților va micșora subenția, aceasta s-a majorat. În acest moment, nu există operatori privați, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că toți primesc, ca și CFR Călători, subvenții de la stat”, ne-a declarat Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).
Fără control pentru banii statului
Mai mult, așa-zișii privați vor și material rulant nou gratis de la stat și mai fac și concurență neloială CFR Călători, prin trenurile băgate cu 5-10 minute înaintea celor de la stat, susțin sindicaliștii de la CFR Călători. ”Aici nu se mai consideră că este anticoncurențial. Este clar că se urmărește distrugerea CRF Călători, iar când vor rămâne doar privații, vor crește prețurile așa cum vor dori. CFR Călători este singurul care are buget de venituri și cheltuieli aprobat prin hotărâre de guvern, singurul care trebuie să-și facă achiziții doar prin licitații, spre deosebire de privați, pe care nu-i controlează nimeni, care fac ce vor, deși primesc bani de la stat. O să ajungem să avem doar operatori privați străini, care vor circula doar pe cele trei coridoare feroviare, iar România va fi doar o țară de tranzit. Ar trebui ca CFR Călători să aibă un pachet minim social de transport, iar operatorii privați să facă transport comercial, fără subvenție și fără trenuri noi de la statul român”, ne-a mai precizat Rodrigo Maxim, președintele FSTFR.
Trebuie schimbată legislația
Compensația CFR Călători de anul acesta este mai mică decât cea de anul trecut, în condițiile în care toate prețurile au explodat. Compensația insuficientă din ultimii ani a sabotat dezvoltarea CFR Călători, care nu a mai avut bani de reparații și de achiziții. Și asta pentru că statul român a decis să dea compensații și privaților, lucru care nu se întâmplă nicăieri în lume. ”Legislația trebuie schimbată de urgență. Operatorii privați nu sunt privați, pentru că primesc bani de la stat, ca și CFR Călători. Ori sunt privați și nu au subvenții, ori au subvenții și atunci au buget de venituri și cheltuieli aprobat de Guvern. În nicio țară din lume nu se face așa ceva. La noi s-a pornit o distrugere a operatorului de stat din toate părțile și au fost puși directori generali ca să distrugă din interior compania”, ne-a mai spus președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim.