AcasăSOCIALConsecințe grave după renunțarea la cărbune. Pericol de explozii catastrofice în zonele...

Consecințe grave după renunțarea la cărbune. Pericol de explozii catastrofice în zonele miniere

Închiderea exploatărilor miniere provoacă un adevărat dezastru ecologic

Ordinul dat de UE pentru închiderea precipitată a minelor a provocat un adevărat dezastru ecologic în România. După finanțări date cu țârâita și absența unui control al efectuării lucrărilor, carierele miniere au devenit o bombă cu ceas, care pun pun în pericol viața oamenilor și produc o poluare uriașă în aceste zone. Ministerul Energiei a cerut un ajutor de stat de 350 milioane de lei pentru punerea în siguranță a minelor din Valea Jiului, care riscă să explodeze din cauza acumulărilor de gaze.

Costurile financiare , sociale și de mediu pentru închiderea exploatării miniere este unul uriaș. Doar pentru perioada decembrie 2023-martie 2024, Ministerul Energiei a solicitat aprobarea unui ajutor de stat pentru patru mine din Valea Jiului în valoare de circa 350 milioane de lei. Banii sunt necesari pentru reducerea pericolului iminent de explozii, pierderi de vieți omenești și degradarea catastrofală a mediului.

La Exploatarea Minieră Lupeni, neexecutarea completă a lucrărilor va conduce la migrarea gazelor de mină (CO,CO2,CH4, H2S) spre construcțiile civile de la suprafață poluarea mediului cu ape de mină, hidrocarburi și alți agenți poluanți ai activității miniere, și la prăbușirea terenului de la suprafață prin crearea conturilor de surpare. Toate acestea duc la o degradare a construcțiilor de la suprafață existând un pericol iminent asupra vieților umane, susține Ministerul Energiei.

Lucrările de aici erau programate să se încheie în 2026, însă, potrivit unui studiu efectuat de Institutul Minier Central  Polonia, s-a recomandat ca perioada de executare a lucrărilor de închidere precum și a lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului să fie prelungit cu 4-6 ani față de termenele stabilite inițial. Totodată, studiile cercetătorilor polonezi au concluzionat  o tendință foarte ridicată pentru combustia spontană și un timp de incubație al incendiilor spontane scăzut, recomandându-se continuarea procesului de exploatare minieră pentru a limita pericolul.

Consecințe dramatice

O oprire a extracției în stadiul actual ar putea duce la o creștere semnificativă a pericolului și ar putea influența procesul de închidere a acestora, mai arată studiul. Într-o perspectivă mai îndelungată, ar fi un pericol pentru siguranța generală din cauza eliberării necontrolate a emisiilor de gaze de mină și a ascensiunii gazului la suprafață. Gazele explozive care migrează pot pătrunde și se pot acumula în gospodării, provocând riscuri pentru oameni.

Astfel, s-a recomandat o exploatare de punere în siguranță, panourile ce trebuie extrase necesitând timp mai îndelungat. Sistarea executării lucrărilor de punere în siguranţă a zăcământului înainte 2032, prin neeliminarea substanței minerale care prezintă riscuri de autoaprindere şi neadoptarea măsurilor necesare în ceea ce priveşte riscul de autoaprindere ar putea conduce la o creştere semnificativă a pericolului privind execuţia curentă a lucrărilor de punere în siguranţă a zăcământului la unităţile miniere şi la influenţarea procesului de închidere a acestora.

Într-o perspectivă mai lungă, poate, de asemenea, să rezulte un pericol pentru siguranța generală, din cauza emanărilor necontrolate de gaze de mină la suprafaţă, afectând atât mediul înconjurător, cât şi populaţia din zonă, se mai precizează în studiul efectuat de Institutul Minier Central Polonia.

Pericolul decarbonizării

Lipsa corespunzătoare a fondurilor necesare pentru plata materialelor, a furnizorilor și a serviciilor poate avea consecințe grave asupra activității Exploatării Miniere Lonea, atrage atenția Ministerul Energiei. Fără finanțare, exploatarea se va afla în imposibilitatea întreținerii stației principale de pompe de evacuare a apei din subteran, din tura continuă, imposibilitatea întreținerii compresoarele de aer și în imposibilitatea de a întreține echipamentele electrice de tensiune medie si joasa.

Printre riscurile iminente se mai numără oprirea stației de ventilatoare care a condus la acumularea de gaze de mină și creșterea riscului de focuri endogene, explozii și incendii, toate acestea putandu-se intensifică necontrolat și violent spre suprafață, producând un pericol iminent și eventuale pierderi de vieți omenești ale persoanelor ce locuiesc în apropierea imediată a Exploatării Miniere Lonea. De asemenea, vor apărea acumulări de metan peste limitele admise, aprinderi de metan, explozii de gaze si pulberi explozive, degajări de metan sub forma de suflaiuri, scurgeri de roca și gaze,  erupții de apă, borchis și eventuale inundații subterane, incendii subterane și focuri endogene, surpări în căile de evacuare a lucrătorilor în căile de aeraj de transport, precum și infiltrații de hidrocarburi lichide.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.584 afisari

4 COMENTARII

  1. Scopul net zero este reducerea drastica a consumului, adica a nivelului de trai. Nu mai ai energie, nu mai ai industrie, nu mai ai agricultura, nu mai ai mancare. Exact asa cum regele Charles a spus recent la COP28: Pamantul nu ne apartine noua, noi apartinem pamantului, deci trebuie sa ne intoarcem in el cat de curand pentru a evita catastrofa climatica. Diavolul niciodata nu a vrut viata si bunastare, doar distrugere si moarte. Asa cum fiecare poate sa vada

    • Ne-a încătușat,ne-a lăsat fără averea care am agonisito și au înpărțito între ei pe noi nea lăsat goi goluți cu toată averea noastră pentru care am trudit mult și am fost undeva și înfometați,și pentru ce nu mai
      avem nimic alnostru ,toate bogățiile româniei ne-o cumpărăm înapoi scump,adică cum vor marele puteri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger