AcasăSOCIALConflict SRI - CNSAS pe seama arhivelor Securităţii. Hellvig a aruncat grenada...

Conflict SRI – CNSAS pe seama arhivelor Securităţii. Hellvig a aruncat grenada într-o perioadă sensibilă!

Eduard HellvigConflict SRI - CNSAS pe seama arhivelor Securităţii. Hellvig a aruncat grenada într-o perioadă sensibilă!

Eduard Hellvig critică voalat Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care i-a transmis în ultimii ani că nu are un spațiu în care să preia ultima parte a arhivei fostei Securități.

Dacă vrem să nu primim sau să luăm arhivele, putem să avem tot felul de argumente”, a spus şeful SRI într-un podcast.

Hellvig crede că România a eşuat în democraţie

România a eşuat la acest capitol, din punctul meu de vedere… Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securităţi unei instituţii, după 1989, în primii ani, a făcut ca această tranziţie spre democraţie să fie atât de grea şi de încercată în România. Îmi asum ceea ce spun.

Cred că a fost o greşeală, a fost o greşeală pe care pot să o înţeleg pragmatic, din punct de vedere politic, pentru cei care au făcut atunci, dar pentru mine, ca cetăţean care eram în stradă şi luptam pentru drepturi şi libertăţi civile şi pentru democraţie, cred că a fost o greşeală”, a zis Eduard Hellvig.

CNSAS a refuzat arhiva

Șeful SRI susține că instituția încearcă de ani să predea ce mai deține, dar că i se transmite dinspre CNSAS că nu are spațiu pentru a o prelua.

Acum, sigur, noi încercăm să predăm CNSAS-ului, pot să spun deja de ani de zile, ce avem şi mi se spune că nu există spaţiu. Acum, cu tot respectul, dacă vrem să nu primim sau să luăm arhivele, putem să avem tot felul de argumente.

Eu am spus că mai dau un termen celor care ar trebui să preia această arhivă, iar, dacă acest lucru nu este posibil, o să le pun la dispoziţie un spaţiu de la noi pentru CNSAS, ca să fiu sigur că aceste arhive nu mai sunt la SRI, astfel încât să terminăm definitiv cu această discuţie publică cu privire la dosare pe care serviciile de informaţii le au şi le folosesc ca să-şi atingă obiectivele.

E un subiect sensibil pe care eu, personal, nu sunt dispus să mi-l asum ascunzându-l.

Nu am nicio obligaţie, nu am nicio datorie, nu am nimic de ascuns în ceea ce priveşte arhivele CNSAS, arhivele fostei Securităţi care trebuie să fie la CNSAS, şi, ca atare, am toată disponibilitatea să predau aceste arhive”, a mai spus Hellvig.

author avatar
Andrei Ștefan