AcasăSOCIALConflict major pe salarizarea militarilor. Ciucă, bun de plată

Conflict major pe salarizarea militarilor. Ciucă, bun de plată

Nicolae Ciucă refuză să execute hotărârile instanței

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a fost amendat de instanță pentru refuzul de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească privind comunicarea modului în care se face salarizarea cadrelor militare. Până în prezent, acesta trebuie să plătească din propriul buzunar 170.000 de lei, însă amenda continuă să crească pentru fiecare zi întârziere. Mai mult, Ciucă riscă și închisoarea pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive în conflicte de muncă, ne spune mr(r) dr.ing. Dan Băzăvan.

Ministerul Apărării Naționale refuză să pună în executare o hotărâre definitivă a instanței din 24 noiembrie 2020, iar fiecare zi de întârziere înseamnă și o majorare a amenzii judiciare pentru conducătorul instituției, Nicolae Ciucă. Maiorul în rezervă dr.ing Dan Băzăvan a solicitat informații de interes public de la MApN, existând suspiciuni rezonabile în ceea ce privește salarizarea militarilor, rezerviști sau în activitate.

”Noi suntem plătiți pe salarizarea din 31.12.2009, nu pe Legea 153, pe care sunt plătiți doar cei care au venit din școală la 1 iulie 2017 și au fost încadrați direct pe această lege. În rest, toate cadrele militare sunt plătite pe vechea lege, care are valoarea de referință sectorială de 197,3387 lei, apărută în baza Ordonanței de Guvern nr.8/2008. Nu suntem plătiți pe salariul minim. Am făcut o solicitare MApN-ului pentru a obține informațiile referitoare la salarizare și la emiterea de acte administrative, ministerul nu a comunicat aceste informații, m-am adresat instanței și, la recurs, am câștigat. Fiind cadre militare, noi nu avem contracte, există cam o jumătate de pagină, care nu are ca anexă o dispoziție de salarizare sau o dispoziție de numire pe funcție, cum au toți oamenii normali. Acestea se clasifică și nouă nu ni se comunică niciodată nici actul administrativ de numire pe funcție, nici salarizarea, adică din ce se compune salariul”, ne spune mr(r) Dan Băzăvan. Acesta susține că ministerul i-a răspuns că aceste date sunt clasificate și că cel care le solicitase ar avea cunoștință de ele deoarece erau cuprinse într-un ordin de zi pe unitate, document care nu este prevăzut în nicio lege.

Ordinul instanței nu se execută

Mr (r) Dan Băzăvan ne spune că după orice proces câștigat definitiv în contencios care nu se execută de bunăvoie în termen de 30 de zile se face executare silită, iar prin executarea silită instanța dispune amendarea cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi, până la executarea hotărârii judecătorești, plus penalități între 100 și 1.000 de lei pe zi întârziere pentru autoritate. ”Ceea înseamnă că sunt peste 300 de zile, din 24 noiembrie 2020, cu 470 de lei pe zi. Ciucă va plăti amenda respectivă, pentru că se va face executare silită prin ANAF, dar încă nu s-a emis motivarea hotărârii, dată în 29 iunie 2021. În mod normal, motivarea trebuie dată în 90 de zile, dar se poate depăși acest termen pentru că instanțele sunt foarte aglomerate. Oricum, cu fiecare zi în care Nicolae Ciucă refuză să pună în executare hotărârea instanței amenda se majorează”, ne-a precizat mr. (r) Dan Băzăvan.

Bani din bugetul MApN

Pe lângă amenda judiciară de 170.000 de lei pe care trebuie să o plătească ministrul Nicolae Ciucă, amendă care va crește până la momentul punerii în executare a hotărârii, Ministerul Apărării Naționale va trebui să-i achite reclamantului despăgubiri pentru neexecutarea hotărârii definitive în valoare de 70.000 de lei, sumă care va crește și ea cu fiecare zi de refuz de a îndeplini ordinul instanței. ”Acum urmează și un dosar penal pe numele lui Nicolae Ciucă, pentru că nu a pus în executare o altă hotărâre judecătorească. Art. 287 Cod Penal spune că i se poate întocmi dosar penal și riscă între 3 luni și 2 ani de închisoare pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive în conflicte de muncă”, a mai afirmat mr (r) Dan Băzăvan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
28.878 afisari

59 COMENTARII

  1. Hoiturile apeviste trebuie să muncească până la 65 de ani. Salariile trebuie înjumătățite! Trebuie desființate: norma de hrană, masa la popotă și acordarea de locuințe!!!!

    • Pe ei barbete, nu-i ierta pe « ciucanii » care sug … ce suge si ciucanu’ ! Iar ca meletari sunt in groapa sapata cu lopata de infanterie, pifani deh !

    • Civili au prime, bonuri de masă, lucrează pe minim pe economie și iau bonusuri pe care nu le declara să nu plătească inpozit, acum pling? Răspunde dacă ai curaj!

      • Labă_tristă, unui hanonim nu am cum să-i răspund. Nu exiști, nu-ți răspund. Ce este „hanonim”?

        • În majoritatea cazurilor PROSTIA NU DOARE , DOAR SE MANIFESTĂ !/Reprezinți un exemplu mai mult decât grăitor , semnificativa acestei situații !

    • As zice ,, Nu fi nesimtit !”, dar imi dau seama ca nu se mai poate face nimic. Macar nu fi invidios!
      A fost la liber. Trebuia doar sa iti doresti si sa reusesti.

    • Fiecare își alege locul de munca in funcție de abilități,intelect,pasiuni și nu în ultimul rând de pregătire (studii).
      Pentru a ocupa o funcție în sistemul de apărare se cere un examen psihologic, abilități sportive,o sănătate bună și pregătire permanenta.
      Tu pleavă a societății,ce ai din toate acestea?
      In loc sa înjuri pe alții,mai bine te-ai uita in oglinda.

    • Hoit ești tu și familia care te-a educat așa. Toți impotenții și neterminații se dau la Armată, pentru că au frustrări și complexe .Asta e !

      • Lasa ma ca pensații se apara cu curul, lor nu le trebuie armată, ei fug cu unghiile făcute, machiați și fără șosete către liniile inamice :)))
        Ce vrei mă, niște țărani !!!

    • Hoit esti tu neispravitule. Ai dormit cu bocancii in picioare si in corturi pe timpul aplicatiilor? Ai macar o noapte alba in slujba statului?

    • Labarbule ,minte ioc prostie multă,ești o javra puturoasa,și din păcate mai ai frati avortați ,a se citi căcați la spatele casei

    • De acord. In compensare sa li se dea dreptul de a purta armament, doar asa sa mai rareasca randurile boilor.

    • E parerea ta si e ok sa nu ti convina.
      Dar ar trebui sa te gandesti si la faptul ca cei din sistemul de aparare au foarte multe privatiuni.
      Imi amintesc , pe vremea cand lucram la Politie si intram in situatie de pe 10-15 dec, lucrand foarte mult, iar cand cineva imi ura ” Sarbatori fericite! „,ca imi venea sa mi iau campii.
      Nici nu mai stiu cate revelioane, craciunuri sau pasti am petrecut la serviciu.Nu mai spun de situatiile in care se intampla un eveniment la sectie si trebuia sa ma duc, no matter la ce ora..de regula dupa 12 noaptea.
      Asta e o mica parte dintre aceste privatiuni si vreau sa te gandesti ca cei care nu sunt militari nu sunt nevoiti sa faca asta…Sarbatorile sunt sarbatori, cum e la noi la romani cu liberele legate, weekendurile de asemenea..asa ca ..poate de aceea am iesit la pensie mai devreme..desi am o pensie buna, am pb de sanatate, hipertensiune arteriala si hernie de disc…nu cred ca le as fi dobandit la birou .

  2. Barbu Gheo, esti un drogat si senil, ce zici tu NICIODATĂ nu se va întîmpla. Asa ca taci si suge!

  3. Avand in vedere ca trei sferturi din tinerii romanicii vor sa se faca militieni,jandarmi,apevisti ,securisti doar pentru avantaje materiale si pensioara speciala Romania e pierduta.Sa traiti!

  4. Barbu Gh – hoit e ma ta…in rest, aveti grija ca si la Putin sunt reduceri la costurile cu sclavii postaci si alte scarnavii pe care le au pe statul de plata

  5. Domnule Barbu, dacă studiai puțin legislația privind salarizarea si pensionarea cadrelor militare din cadrul țărilor membre NATO ai vedea ce diferențe sunt, mari, foarte mari. Dacă ești așa pornit de ce nu te duci mata la deschiderea anului de învățământ din cadrul facultăților militare dar și a școlilor militare și să spui răspicat părerea dumitale….hoituri apeviste și altele. Ați urmat vreo facultate militară? Măcar facultatea de medicină militară? Ați fost in teatrele de operațiuni militare?. Nu vreau să-mi răspundeți. Din punctul meu de vedere, sunteți o nulitate.

  6. Iuri ,nu va mai agatati de Putin ca inecatul de pai in numele pensiei de serviciu,nu va mai dati fete mari in bordel,toata lumea stie ca voi aveti un statut de privilegiati si ca pentru leafa la care muritorul din fabrica nici nu viseaza chiar daca are studii superioare,basca indemnizatii,alocatii si toate celepentru care o frecati prin unitati ca nu aveti carburanti,piese de schimb si toate cele.Rugati-va ca in postul asta sa nu manance Putin fasole ca daca trage o basina or sa cada pantalonii de pe voi ca nici centuri ca lumea la burtile grase nu aveti.Vedeti-va lungul nasului ,stim atlantismul v-a cumparat cu bani si privilegii , insa e aproape ziua in care va trebui sa va descurcati singuri.Ma tem ca nu veti fi in stare,deja seful vostru e gata sa dea bir cu fugitii.Fiti baieti destepti si nu mai aveti atatea pretentii.

  7. Si ca sa completez pe Doris ,facultatea de medicina militara ni l-a dat pe Gheorghita care are legatura cu medicina precum plugarul cu rachetele supersonice.Cat priveste teatrele de operatiuni militare prezenta s-a facut pe baza de voluntariat .lasati-o moarta ca macane.Cat priveste diferentele pe care le invocati fata de NATO ,eu zic ca noi,romanii de toate categoriile,sa mai punem si osul la munca ,sa ajungem la productivitatea celor din NATO,apoi sa avem pretentii .Stiu ca de la fanarioti incoace in Romania a existat intotdeauna o categorie de smecheri buni de gura care reclama privilegii de tot felul.In Razboiul de Intregire au pierit sute de mii de romani de la coarnele plugului care nu au cerut niciodata nimic „conform legisatiei” ,au primit drept pomana un petec de pamant.Mai aveti tupeu sa vorbiti,dovada ca nu dati doi bani pe cei care s-au sacrificat pentru ca sa aveti o tara pe care acum o jumuliti ca pe o gaina.Asa sa va ajute Dumnezeu!

  8. Jukov, nu sunt cadru militar. Respect armata, facultatea de medicină militară nu a fost absolvită numai de Gheorghiță (trebuie să înveți carte, greu pentru tine, precum plugul cu rachetele). In teatrele de operatiuni s-a mers pt că facem parte dintr-un tratat (nu știai? las-o baltă că măcăne). Nu dau doi bani pe cei care s-au sacrificat? Ai fost pe Transfăgărășan? Ai fost în mină? Ai fost la cules pe ogoarele patriei? Casa Poporului? Metrou? Acolo au fost MILITARI! Eu, nu am tupeu, eu, am bun simț. Doamne, rău e să fii prost! Pe tine, să nu te ajute Dumnezeu! Nu meriți!

    • Tu cine dreaqu mai ești de ești așa sfătos, tablagiu naibii!? Eu nu respect armata. O adunătură de putori ordinare, niște viermi ca Oprea sau măCiucă, gunoaie bune de nimic.
      Pentru ce naiba dai privilegii fără număr unei instituții inutile. Ceaușescu ce-a mai folosit-o la munci. Că la atât e bună. S-a demonstrat cât e de bună la „livoluție”. Au tras unii-n alții sau în civili de idioți ce sunt! În cele două războaie au fost ciuca bătăilor.
      În „teatre” s-a mers de milogi ce suntem și cretini. Noi trebuia să ne ferim și să participăm cu minimul de ostași.
      ȘI, VIERME, MUNCA DUSĂ UNDE ZICI TU A FOST FĂCUTĂ DE SOLDAȚII ÎN TERMEN, NU DE CĂKAȚII DE APEVIȘTI!!!

    • Vierme, de apeviști ca măCiucă și hOprea, fie-ți-ar rasa dreaqu de tabalagiu nenorocit ce ești, vorbești?

  9. Vorbesc cei cu stele ceilalți lasă i … asa am ajuns la diferentele care sunt rusine …Of.

  10. Du-te, la școală dnule Barbu! Că la nebuni, nu mai sunt locuri! Sau, mergeți în alte țări, poate o să vă mai civilizați. Cu asemenea afirmații față de armată în alte țări , o luați peste bot. Și mai puneți mâna pe carte, vă sugerez să citiți Evenimentul Istoric (nu dăunează), în anul 1989, a fost lovitură de stat.

  11. Si încă ceva domnilor, Anonim, Barbu, Jukov (păi dacă v-ați ales să publicați sub acest pseudonim măcar știți cine a fost? Cel mai mare comandant din timpul celui de al doilea război mondial, hai că vă place armata),aveți grijă, gura, bate curu. Pe cine înjurați, s-ar putea să vă ajute. Pilotul militar care pilotează elicopterul SMURD, pompierul militar, polițistul (aoleo și ăia sunt viermi, conform afirmaților lui Barbu). Vă pute gura!

  12. Barbule ești o persoană invidioasă ,cu multe frustrări și intelect limitat.
    Cred că în copilărie părinții te certau pentru neputințele tale,iar colegii de clasă râdeau de tine.Ma refer la colegi care ți-au fost până în clasa 10 a, că mai multă carte nu ai.
    Vrei să vorbim și de colegii de muncă ?
    Rumegă !!!!!

  13. A spune unor lucruri pe nume nu inseamna a injura.Pana una alta observ ca noua,care contribuim la bugetul acestui stat din care este platita inclusiv armata,ni se interzice sa avem opinii,sa criticam niste stari de lucruri care chiar se petrec sub ochii nostri.Orice opinie contra este insotita de un potop de insulte,injurii si jigniri.Stiu cine a fost Jukov,la fel si Ciuikov,Malinovski,Rokossovski,Vatutin,Von Runsted,Model ,Rommel ,Patton,Bradley si atatia altii.Cel mai mare defect al tagmei voastre este ca va credeti niste mai destepti decat sunteti ,un fel de buric al pamantului.

  14. Nu fac parte din tagma pe care o invoci, e părerea domniei tale. Dumneavoastră, vă considerați un buric al pământului prin cele afirmate. In rest pentru opiniile dvs. sunteți plătit.

  15. Și încă ceva dnule Jukov, am întâlnit profesori, cadre medicale, funcționari publici, polițisti, profesioniști, dar și ciurucuri. Niciodată nu mi-am permis să arunc cu noroi în aceste profesii doar că unii s-au comportat necivilizat. Probabil că atunci când o să apară vreun material despre magistrați (nu zici nimic de pensiile lor, de care nu se vor atinge in veci), o să aveți aceeași atitudine?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger