AcasăSOCIALConductele prieteniei: Operațiunea petrol românesc pentru NATO

Conductele prieteniei: Operațiunea petrol românesc pentru NATO

Buget de austeritate pentru români și generozitate pentru bunăstarea NATO

România va construi un sistem NATO de conducte petroliere pentru a asigura aprovizionarea cu carburanți pentru operațiile militare multinaționale care se vor defășura pe teritoriul național. Bugetul alocat Ministerului Apărării pe următorii patru ani este unul uriaș, depășind 120 miliarde de lei.

Armata va beneficia de fonduri bugetare uriașe în următorii patru ani, obiectivul principal fiind achizițiile militare majore, precum și construcția unor facilități pentru NATO pe teritoriul țării noastre. În timp ce țările dezvoltate se zbat să depășească criza economică profundă provocată de pandemie, România se concentrează pe pregătirile pentru război. În acest sens, obiectivul principal al Armatei Române este de a facilita dislocarea rapidă și de a asigura intrarea în luptă, pe teritoriul României sau în vecinătatea acestuia, a forțelor aliate, iar după preluarea responsabilității operaționale privind apărarea comună de către autoritățile NATO, de a participa decisiv la  operația de apărare a țării și restabilire a suveranității și integrității teritoriale a statului român, potrivit Cartei Albe a Apărării, prezentată Guvernului de MApN.

Printre măsurile anunțate în acest document se numără și extinderea și operaționalizarea pe teritoriul României a  unui sistem NATO de conducte petroliere care să asigure un  flux  sustenabil de aprovizionare cu carburanți pe timpul operațiilor multinaționale desfășurate pe teritoriul național. Totodată, se va urmări dezvoltarea capabilităților NATO pe teritoriul  României prin  Programul NATO de Investiții în Securitate, realizarea în mod eșalonat a stocurilor de luptă, pe clase de materiale și la un nivel corespunzător cerințelor operaționale, precum și operaționalizarea capabilităților  funcționale pentru primirea, staționarea și dislocarea forțelor  NATO și aliate care intră, staționează, desfășoară operații sau se află în tranzit pe teritoriul național.

Acțiuni pentru combaterea neîncrederii populației

Potrivit Cartei Albe a Apărării, o provocare cu incidență asupra domeniului politico-militar o reprezintă continuarea acțiunilor  informative ostile, derulate atât în scopul influențării percepției sociale și afectării încrederii populației în instituțiile statului, cât și pentru  obținerea de informații necesare pentru influențarea procesului decizional. ”Tehnologiile emergente și disruptive remodelează mediul acțiunilor militare, adăugând, pe lângă amenințările convenționale,  amenințări cibernetice și hibride, cu factor mare de multiplicare,   generat de tendința exponențială a evoluției tehnologice (inteligența artificială, megadate,tehnologia cuantică, drone, etc.), impunând  adaptarea organismului militar pe aceste noi coordonate. Totodată, evoluțiile cu implicații de ordin securitar, accentuate de pandemia de Covid-19, din domeniul gestionării riscurilor și amenințărilor din  mediu virtual, ne impun, cu necesitate, crearea și dezvoltarea de capabilități specializate, la  nivelul Forțelor Armate, pentru  contracararea agresiunilor informaționale, a propagandei cu scop  destabilizator și campaniilor de tip hibrid”, se arată în documentul citat.

Războiul și mass-media

Pandemia catalizează vizibil concentrarea statelor asupra  problemelor naționale, indiferent că ele sunt de natură sanitară, economică sau militară, susțin reprezentanții MapN. ”Din punct de vedere al țării noastre, se constată diversificarea paletei de amenințări, care produc efecte specifice ale confruntării și surprinderii strategice. Dezvoltarea tehnologică generează modalități de desfășurare a conflictelor în zone noi, reale (zona arctică, spațiul  cosmic) sau virtuale (rețele  de  socializare, mass-media). Dacă tehnologia actuală permite preluarea unor sarcini de luptă de către drone, roboți sau alte mașini inteligente, fapt care ar putea duce la micșorarea numărului de victime umane, războiul cibernetic poate avea consecințe semnificative asupra unor  populații însemnate, atât prin dezinformare,cât și prin afectarea infrastructurii critice”, se precizează în Carta Albă a Apărării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.384 afisari

5 COMENTARII

  1. O sa ne hranim cu pingelele bocancilor NATO !,iar la supliment vom face coada sa-i pupam in cur pe multinationalii care-i vom hrani tot noi !.
    Ce razboi visati mai mamelucilor ?,cine va baga in seama pe voi ?,astia de dormiti in bocancii statului si care aceti ca si dotare ce-au aruncat altii !.
    Se desetifica tara ,n-ati facut 1 km de canal de irigatii in 30 de ani ,dar le umpleti buzunarile samsarilor !.

  2. Ma am dat noi pentru domnul Hitler ulei de ce sa nu dam la Otan?Dam de ce sa nu dam. Aparatele militare consuma cum nici nu-si inchipuie vreodata capul sec al Gretei Vulvoenergetei. Consuma mult. Apoi nu poate sa zica ca vrea un Otan bio. Adica la cat de idioata i…

  3. Sa se implementeze cartusul ecologic fara fum care nu face gauri stricaciuni si nu se incalzeste sa distruga mediu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger