AcasăSOCIALConducerea Nuclearelectrica, în corzi. Nu există studii geologice pentru reactorul american de...

Conducerea Nuclearelectrica, în corzi. Nu există studii geologice pentru reactorul american de la Doicești

Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, promovează proiectul americanilor despre care nu știe mare lucru

Prima informare publică a cetățenilor din Doicesti privind amplasarea primelor reactoare modulare nucleare în această localitate a fost un dezastru. Directorul general al Nuclearelectrica, pornit să promoveze cu orice preț marele proiect american, nu a știut să răspundă la întrebări esențiale privind siguranța centralei. Mai mult, pentru amplasamentul ales, nu există nici măcar studii geologice făcute.

Întâlnirea directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, cu reprezentanții administrației și comunității locale din județul Dâmbovița, unde vor fi amplasate reactoarele nucleare americane experimentale, a fost un fiasco. Total nepregătit, Cosmin Ghiță a fost pus la zid de către reprezentanții comunității, care l-au asaltat cu întrebări pertinente privind siguranța și riscurile, pe care acesta le-a ocolit, recunoscând, în final, că nu deține prea multe date. Întrebat punctual chiar și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița despre riscurile acestor reactoare modulare, care nu au fost folosite până acum decât pe submarine, directorul general al Nuclearelectrica a vorbit doar despre cât de sigură este centrala de la Cernavodă, care nu are nicio legătură cu noua tehnologie încă netestată nicăieri.

Acesta a explicat că a fost ales Doiceștiul din mai multe amplasamente industriale, foste termocentrale pe cărbune, care au racordurile existente, care au o cultură energetică locală bine dezvoltată și care pot găzdui și din punct de vedere social, să poată da sursa mâinii de lucru bine calificată pentru operarea centralei. ”Doiceștiul a fost ales din motive de securitate, ecologice și respectă criteriile de amplasare. După 1,2 milioane de dolari cheltuiți și aproximativ un an și jumătate de muncă, utilizând metodologia Agenției de la Viena, am identificat amplasamentul de la Doicești ca având cel mai mare potențial pentru dezvoltarea unei centrale, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnologic”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

Distanța de siguranță, necunoscută

Întrebat insistent care este distanța de excludere față de reactoarele modulare, șeful Nuclearelectrica a dat din colț în colț, aruncând, în cele din urmă, un 112 metri, din proiectul din Utah, SUA, încă nefinalizat. ”Zona de excludere este redusă față de centralele normale, iar în Utah este 112 metri. Pentru centralele nucleare sunt zone de excludere de un kilometru, câțiva kilometri, dar la reactoarele mici, sub un kilometru”, a precizat Cosmin Ghiță. Până la urmă, am aflat că zona de excludere va fi stabilită abia după efectuarea studiilor geologice, care nu s-au făcut încă, deși amplasamentul de la Doicești, spun autoritățile, ar îndeplini toate criteriile. ”Pe măsură ce evoluează proiectul vom afla mai multe date. Vom face evaluările de mediu și de securitate nucleară necesare autorizării proiectului”, a spus Cosmin Ghiță.

Reactoarele modulare nu vor fi ale statului

Directorul general al Nuclearelectrica a anunțat că reactoarele modulare nu vor fi, integral, ale statului român, proiectul având acționari privați. Unul dintre acesta va fi, cu siguranță, Nova Power & Gas, din grupul E-infra, firma pe al cărei amplasament se construiesc reactoarele de la Doicești. ”Am semnat un memorandumul de înțelegere cu E-infra și Nuscale și vom începe o etapă de sudii de inginerie, de dezvoltare a proiectului final al centralei, analize tehnice și activități de licențiere. La finalul acestei etape vom lua decizia de investiție. În momentul în care se va lua decizia de investiții vom avea și lista finală a tuturor acționarilor. Ne uităm să avem mai mulți parteneri privați, acesta este și dezideratul. În funcție de interes și în funcție de costuri. Va fi un proiect mixt, iar Nuclearelectrica va fi un investitor ancoră în acest proiect”, a mai declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.