AcasăSOCIALConducerea Nuclearelectrica, în corzi. Nu există studii geologice pentru reactorul american de...

Conducerea Nuclearelectrica, în corzi. Nu există studii geologice pentru reactorul american de la Doicești

Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, promovează proiectul americanilor despre care nu știe mare lucru

Prima informare publică a cetățenilor din Doicesti privind amplasarea primelor reactoare modulare nucleare în această localitate a fost un dezastru. Directorul general al Nuclearelectrica, pornit să promoveze cu orice preț marele proiect american, nu a știut să răspundă la întrebări esențiale privind siguranța centralei. Mai mult, pentru amplasamentul ales, nu există nici măcar studii geologice făcute.

Întâlnirea directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, cu reprezentanții administrației și comunității locale din județul Dâmbovița, unde vor fi amplasate reactoarele nucleare americane experimentale, a fost un fiasco. Total nepregătit, Cosmin Ghiță a fost pus la zid de către reprezentanții comunității, care l-au asaltat cu întrebări pertinente privind siguranța și riscurile, pe care acesta le-a ocolit, recunoscând, în final, că nu deține prea multe date. Întrebat punctual chiar și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița despre riscurile acestor reactoare modulare, care nu au fost folosite până acum decât pe submarine, directorul general al Nuclearelectrica a vorbit doar despre cât de sigură este centrala de la Cernavodă, care nu are nicio legătură cu noua tehnologie încă netestată nicăieri.

Acesta a explicat că a fost ales Doiceștiul din mai multe amplasamente industriale, foste termocentrale pe cărbune, care au racordurile existente, care au o cultură energetică locală bine dezvoltată și care pot găzdui și din punct de vedere social, să poată da sursa mâinii de lucru bine calificată pentru operarea centralei. ”Doiceștiul a fost ales din motive de securitate, ecologice și respectă criteriile de amplasare. După 1,2 milioane de dolari cheltuiți și aproximativ un an și jumătate de muncă, utilizând metodologia Agenției de la Viena, am identificat amplasamentul de la Doicești ca având cel mai mare potențial pentru dezvoltarea unei centrale, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnologic”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

Distanța de siguranță, necunoscută

Întrebat insistent care este distanța de excludere față de reactoarele modulare, șeful Nuclearelectrica a dat din colț în colț, aruncând, în cele din urmă, un 112 metri, din proiectul din Utah, SUA, încă nefinalizat. ”Zona de excludere este redusă față de centralele normale, iar în Utah este 112 metri. Pentru centralele nucleare sunt zone de excludere de un kilometru, câțiva kilometri, dar la reactoarele mici, sub un kilometru”, a precizat Cosmin Ghiță. Până la urmă, am aflat că zona de excludere va fi stabilită abia după efectuarea studiilor geologice, care nu s-au făcut încă, deși amplasamentul de la Doicești, spun autoritățile, ar îndeplini toate criteriile. ”Pe măsură ce evoluează proiectul vom afla mai multe date. Vom face evaluările de mediu și de securitate nucleară necesare autorizării proiectului”, a spus Cosmin Ghiță.

Reactoarele modulare nu vor fi ale statului

Directorul general al Nuclearelectrica a anunțat că reactoarele modulare nu vor fi, integral, ale statului român, proiectul având acționari privați. Unul dintre acesta va fi, cu siguranță, Nova Power & Gas, din grupul E-infra, firma pe al cărei amplasament se construiesc reactoarele de la Doicești. ”Am semnat un memorandumul de înțelegere cu E-infra și Nuscale și vom începe o etapă de sudii de inginerie, de dezvoltare a proiectului final al centralei, analize tehnice și activități de licențiere. La finalul acestei etape vom lua decizia de investiție. În momentul în care se va lua decizia de investiții vom avea și lista finală a tuturor acționarilor. Ne uităm să avem mai mulți parteneri privați, acesta este și dezideratul. În funcție de interes și în funcție de costuri. Va fi un proiect mixt, iar Nuclearelectrica va fi un investitor ancoră în acest proiect”, a mai declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
11.487 afisari

29 COMENTARII

  1. Ce sa zica,saracu’ Ghita?A fost si el numit ,pe criterii politice,nicidecum de pregatire si cu atat mai putin de performanta profesionale.Asa ca prea multe date nu detine-daca nu el ,cine?-dar,stie sigur ca s-au cheltuit 1,2 mil de$,pentru ce?Se pare ca pe vesnicile si total inutilele studii de…pre-pre-fezabilitate.

      • decat sa iti creasca coada din modificari genetice pe motive de iradiere , mai bine carbuni , de unde or fi

        • Ai dreptate , sunt acoperit complet cu solzi anti-covid de la vaccinurile cu Pfizer si Moderna , vampele din zona garii Tiraspol se simt ocrotite si ma alinta ” Bunicutul Piranha Sugiuk „…………hihihihihihi

          • ,, Interesu poarta fesu”-cobaii sunt romanii! Ghita, a fost numit politic. Este incompetent. Tine conferinte in necunostinta de cauza.

        • Anonim 2022-07-13 18:53 18:53:57. SUNTETI MULTI KAKATILOR , CARE ATI VENIT DE PE ZIARE.COM , SITE-UL EXCREMENTELOR SI LINGAILOR IN KURR VARTOS , SI SUJETI POOLA VARTOS CAM OE TOATE SITE-URILE CU PROPAGANDA VOASTRA CRETINA DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU
          IOHANUSS NU MAI ARE NEVOIE DE HARTIE IGIENICA CU VOI

      • Nu e mai bine sa dam coltul deoarece americanii nu servesc?! Nu mai vrem experimente!!! Nu mai vrem morti!

      • Razi tu razi dar știi că dacă am rula toată electricitatea din lume pe nuclear am consuma tot uraniul minabil de pe planeta in 10 ani?
        Nu știai? Interesant, ce sursa verde și inepuizabilă e nucleară, nu?

    • De ce „particularii” nu experimentează la americani acasa ci aici? Nu vrem să fim cobai! Au murit destui până acum in experimentele lor!
      Sa experimenteze in America!

  2. Parteneri privati in centrale nucleare….
    Atunci studiile de pre si fezabilitate, geologice sau ce or mai fi ele cine le plateste?

    • Este arhicunoscut că firmele private se gândesc în primul și în primul rând la sănătatea și fericirea cetățeanului, nu la profit. Așa că locuitorii din Doicești să se lase pe mâna firmelor străine că ele luptă și cheltuie doar pentru sănătatea lor.

    • Dar daca mor oameni ? Cum s-a întâmplat în ultimul experiment cu vecinul…
      Cum ii aduce inapoi?

  3. studiile de fezabilitate ( si de orice altceva ) vor fi platite de Tepco, aia din Japonia care sunt specialisti privati in centrale nucleare

  4. Ia uite ce scrie National despre Tepco: „Un tribunal din Tokyo a condamnat miercuri patru foşti membri ai conducerii companiei de electricitate Tepco la plata unor despăgubiri de 13.000 miliarde de yeni (95 miliarde de euro) pentru că nu au luat măsurile necesare care ar fi împiedicat accidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima în 2011”.

  5. Kostia , stai sa-ti inmatriculez niste placute suedeze in mufa sa poti sa circuli sub pasarela . Bonus : un claxon puturos , sa-ti cada parul din nas ……cococohihihihihihihi……

  6. Reactoarele NU sunt cele folosite pe submarine, asta e zaharelul ca sa poata fi inghitit mai usor hapul.

  7. RAHATUL CU MINIREACTOARELE AMERICANE BAGATE PE GAT DE 50-60 MW INCEPE SA PUTA !.
    IN PRIMUL RAND TOTUL ESTE PE VORBE !,PE GARGARA ,PE PARANDARAT !.
    ROMANIA ESTE IN CRIZA ENERGETICA !,IN STARE DE COMA INDUSA DE O GASCA DE IDIOTI CE SE PRETIND STAPANII TARII.
    CSAT-ul DOARME SAU E INCOMPETENT LA CAPITOLUL SIGURANTA ENERGETICA !,ASTA EXPLICA TACEREA SI FUGA DE IMPLICARE IN ACEASTA CRIZA.
    CAT DE NEBUN SAU DE IDIOT POTI FI SA UMPLI ROMANIA DE MINIREACTOARE NUCLEARE (28X 50MW) IN SISTEM PRIVAT !,IN LOC SA TERMINI CU MAXIMA URGENTA
    GRUPURILE 3+4 CERNAVODA -1400 MW ?,NU-TI TREBUIE STUDII ,LE AI ;AI SURSA DE APA !;AI PERSONALUL DE SPECIALITATE !;AI TEHNOLOGIA SI S-A DEMONSTRAT CA-I SIGURA ,
    SA UMBLI DUPA CAI VERZI PE PERETI !, CA TIMP DE EXECUTIE CERNAVODA ARE CELE MAI BUNE CONDITII .
    DOAR NISTE SANTAJABILI POT INSISTA IN PROSTIE PENTRU ACELE MINIREACTOARE NUCLEARE.

  8. NU SUNT ” Vlad ” SUNT TROLL-UL CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , bag si io gargara p-aci pentru 3 copeici postarea .

  9. Draaaagi rooomaani,totul se petrece sub inaltul meu patronaj la fel ca la Balta Vacaresti care a luat foc nu demult.Dar orice rau e spre bine,cenusa ingrasa pamantul.Tocmai deaceeea eu ma mandresc ca sunt primul si singurul din lume care am pus botul la aceasta afacere,iar MaCiuca pronto,le-a si platit amaratilor de americani un ajutor de 9 milioane de Dolari.Deci e clar ca nu puteti banui ca ca pe noi ne mana in ” lupta ” spaga si parandaratul.Nici vorba.Io si guvernul meu si vedeti asta zi de zi sutem preocupati numai de bunastarea si fericirea poporului,iar acum dupa cum v-a spus si Virgilica Popescu,vom asigura endependenta energetica a Tarisoarei noastre dragi,Roooomaania.Nu va luati dupa carcotasii,oamenii lui Putina,care spun ca minicentralele atomice sunt periculoase pt. mediu,sanatatea si viata oamenilor.Acum nu este vorba de gaze de sist.Am vorbit si cu Arahat,in caz de pericol va interveni prompt.

  10. Cu banii pe centralele astea terminam cele 2 de la Cernavodă care sunt mult mai puternice și sunt ale noastre… Asa ca cei care cred ca e un lucru bun ce se face acum va înșelați..

  11. Un submarin Scorpene frabtuzesc, motorizat de o micro centrala atomica costa 500 milioane iar acesti indivizi platesc cateva miliarde pentru acelas lucru? Cata mita luati din acesti bani? 2 miliarde si jumatate ajung in mana „alesilor”?

  12. Cu acele milarde s-ar produce mai mult curent cu ajutorul unor eoliene sau inca vreo 5 hidrocentrale pe raul Olt

  13. Trădătorii ticăloși ai neamului romanesc ar trebui de urgenta judecato și pedeapsa meritata!

  14. Nuu vrem experimente in tara noastră! Trădători jegoși guvern parlament !americanilor duceți le în Ucraina aceste reactoare !nu va primește zelenschi ?!

  15. Stai sa vezi când or arunca firmele alea private deșeurile radioactive pe câmp, pe unde le-o veni, că deh, in Rromanica se poate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger