Cauta

Concluzie șocantă a epidemiologilor: virusul Covid s-a permanentizat

Prof.dr.Doina Azoicăi: ”Acest Covid este nebun cu totul”

Cercetătorii și epidemiologii din lumea întreagă au fost nevoiți să recunoască faptul că noul coronavirus a devenit permanent. Aceștia nu își pot explica faptul că un virus cu înveliș lipoproteic nu moare la 40 de grade și că singurul lucru care îl distruge este alcoolul.

Numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2 se menține ridicat: 1.350 de noi cazuri COVID-19 în ultimele 24 de ore și 43 de decese
Paradoxul Covid căldura îl face mai agresiv iar alcoolul îl ucide

Până la apariția unui vaccin, a cărui eficiență este și ea sub semnul întrebării, nimic nu poate opri răspândirea Covid-19. Aceasta este concluzia epidemiologilor, care s-au arătat extrem de contrariați de faptul că, la nivelul ultrasofisticat al tehnologiei și al cercetării medicale din secolul XXI, un virus aparent banal a reușit să îngenuncheze întreaga comunitate științifică. Paradoxul care a reușit să-i șocheze pe epidemiologi este acela că noul coronavirus se simte foarte bine și la căldură, un lucru absolut unic în lumea virusurilor respiratorii.

”Nu avem încă o certitudine, dar această relansare a cazurilor peste tot în Europa pune sub semnul întrebării stabilitatea structurii virusului. S-a vehiculat ideea că ar exista chiar modificări, nu majore, în structura lui. Iar acest lucru poate să explice creșterea numărului de cazuri, pentru că nu se poate explica numai prin nerespectarea măsurilor de protecție și de distanțare fizică”, ne spune președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Doina Azoicăi.

Niciun virus nu poate rezista la 40 de grade

Ciudățenia absolută a acestui virus este aceea că temperaturile ridicate nu îl distrug, în condițiile în care niciun virus nu poate rezista în astfel de condiții, susțin epidemiologii. ”Pentru mine este un paradox amploarea pe care o are în această perioadă, când avem 40 de grade. Ce fel de virus respirator sau chiar orice virus poate rezista la astfel de temperaturi? Până și HIV-ul este distrus de temperaturi, că nici nu rezistă în mediu decât foarte puțin, dar acest Covid este nebun cu totul.

Eu am fost foarte convinsă că atunci când va veni canicula vom scăpa de noul coronavirus, pentru că așa se comportă toate virusurile respiratorii, fără excepție. Mai mult, chiar ca structură a lui, nu justifică această rezistență la căldură, pentru că are învelișuri lipoproteice, care nu sunt invincibile în fața temperaturilor ridicate. Așa cum este distrus de dezinfectanții pe bază de alcool, care omoară acest înveliș lipoproteic, nu înțeleg de ce temperaturile mari nu reușesc să neutralizeze virusul”, ne-a declarat președintele Societății Române de Epidemiologie.

Atacă anumite secvențe genetice

Epidemiologii admit faptul că noul coronavirus ar putea ataca anumite secvențe genetice, având în vedere că nu s-au putut stabili clar grupe de risc. ”O altă ciudățenie este faptul că nici în acest moment nu putem spune clar cine poate face o formă gravă a bolii. Nu există o regulă, pentru că și tinerii, care au o hiperreactivitate imună, au dezvoltat forme majore ale Covid-19. Este posibil ca acest virus să atace o anumită secvență genetică. Ce mă intrigă este faptul că, la ora actuală, sunt dificultăți în a crea un fir roșu și a înțelege toate aspectele legate de patogenia virusului și legate de terapii, deși există o capacitate extrem de mare de cercetare, de găsire de soluții, deși avem biologie moleculară.

Din păcate, nu ne mai permitem să mai facem niciun fel de prognoze. Virusul s-a permanentizat și va rămâne permanent, așa că va trebui să ne adaptăm. Ce este de făcut? Să așteptăm un vaccin, pentru că eu cred că doar așa o să putem regla această problemă, pentru că toți suntem receptivi și toți ne putem infecta oricând. Este singura soluție pentru a ține virusul sub control, dar asta nu înseamnă că nu vor mai fi cazuri”, ne-a mai precizat președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Doina Azoicăi.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version