AcasăSOCIALConcluzia ministrului Educației: „În şcoala românească se aleargă mult prea mult după...

Concluzia ministrului Educației: „În şcoala românească se aleargă mult prea mult după note”/Explicații pentru schimbările anunțate – VIDEO

Concluzia ministrului Educației: „În şcoala românească se aleargă mult prea mult după note”/Explicații pentru schimbările anunțate - VIDEO

În contextul în care se anunță schimbări importante în sistemul educațional, ministrul Educației a venit cu explicații.

Oficialul guvernamental spune că la momentul de față în școlile din România se aleargă prea mult după note. „Tot ceea ce facem, facem în interesul elevului, facem cu scopul ca elevii să dobândească în şcoală acele competenţe de care au nevoie – şi mă refer la competenţe de literaţie, la competenţe digitale, la competenţe de multilingvism, competenţe în matematică şi ştiinţe, competenţe civice, competenţe antreprenoriale – e setul de opt competenţe cheie, la care se adaugă şi alte competenţe, precum competenţe de mediu, spre exemplu.

În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Deci, pe această parte de evaluare schimbările au acest scop”, a declarat ministrul Educaţiei, luni seară, la Digi 24.

Cîmpeanu: „Notele vor fi mai relevante”

Cîmpeanu a ținut să sublinieze că notele nu dispar din evaluarea elevilor. Dar că se dorește ca ele să fie mai relevante. Și ca accentul să se mute pe evaluarea competențelor elevilor, dincolo de goana după note. „Schimbare ar putea să fie faptul că mutăm accentul de pe notele acordate într-un sistem numeric de la 1 la 10 pe competenţe. Nu dispar, nu sunt înlocuite notele, dar au fost supralicitate, le-am dat mult prea multă importanță.

Notele evaluează cunoștințele, notele evaluează de multe ori foarte ușor capacitatea de a memora. (…) În acest fel facem şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi, pentru că ne dorim ca elevii să fie atraşi de şcoală şi să nu fie aceia care resping şcoala şi consideră mersul la şcoală o corvoadă. (…) Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele pe care le-a dobândit fiecare elev”, a mai declarat ministrul.

Anterior în cursul primei zile din această săptămână, oficialul guvernamental aflat la șefia Ministerului Educației anunțase ce schimbări se au în vedere în sistemul de învățământ preuniversitar. „Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale. Va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni dimineață, în 30 mai. Citiți mai multe aici:
Schimbări importante în Educație! Veștile de ultim moment primite de elevi! Ministrul Educației: „Se renunță la…” – VIDEO