AcasăSOCIALConcluzia DGA. Măsurile anticorupție la MAI nu se pot aplica

Concluzia DGA. Măsurile anticorupție la MAI nu se pot aplica

DGA: corupția din MAI nu poate fi stârpită

Planul de integritate pentru implementarea Strategiei anticorupție la MAI nu poate fi aplicat. Cel puțin aceasta este concluzia DGA, care a arătat că măsurile nu pot fi puse în practică din cauza lipsei finanțării, a resurselor umane și, mai ales, din cauza interesului scăzut existent atât la nivelul structurilor de execuție, cât și al celor de conducere. În ce privește dotarea cu body-cam a polițiștilor de frontieră, de exemplu, aceasta nu se poate realiza din cauza reticenței autorităților din țările vecine, susține DGA.

Pentru fiecare măsură din Planul de integritate care ar trebui să implementeze Strategia anticorupție 2022-2025 la MAI, DGA a găsit și un motiv pentru care aceasta nu se poate aplica. Chiar dacă motivele sunt trecute la categoria riscuri, se pare că problemele sunt sistemice.

Astfel, măsurile de evaluare a planului și de monitorizare a riscurilor de corupție sunt demersuri formale, în absența aplicării efective a metodologiei de evaluare a riscurilor. Identificarea, evaluarea și raportarea unitară a incidentelor de integritate pot eșua din cauza identificării greșite a faptelor ca incidente de integritate, susține DGA. O utilizare intensivă a noului portal al Strategiei Naționale Anticorupție, pentru creșterea gradului de informare a publicului despre monitorizarea implementării acesteia nu este posibilă, din cauza funcționării deficitare a portalului, a accesului limitat la internet și a lipsei de acuratețe a datelor încărcate.

În ce privește măsurile de îmbunătățire a criteriilor de selecție, promovare și/sau recompensare a persoanelor aflate în funcții publice, prin consolidarea garanțiilor de integritate, luând în calcul inclusiv abaterile de la normele etice, acestea sunt imposibil de aplicat din cauza nealocării resurselor umane și financiare necesare. La capitolul creșterii gradului de conștientizare anticorupție în rândul personalului MAI prin activități de informare și instruire anticorupție, în afara lipsei resurselor financiare și umane, DGA consideră că interesul pentru elaborarea unor materiale de specialitate este scăzut.

Lipsă de personal la testarea integrității

Testarea integrității profesionale a personalului MAI este împiedicată și ea de lipsa resurselor umane și financiare necesare. Nici protecția efectivă a cetățenilor care sesizează presupuse incidente de integritate săvârșite de personalul MAI nu este posibilă, DGA semnalând că măsurile de protecție nu se aplică din cauza lipsei de personal și a resurselor financiare. Totodată, un impediment este reprezentat și de necorelarea datelor referitoare la sesizările care s-au aflat pe circuitul de soluționare al mai multor instituții.

În privința măsurii de formare a unei culturi civice de confruntare a fenomenului corupției „mici”, de la nivelul MAI, inclusiv prin utilizarea noilor tehnologii (de exemplu, social media, podcast, SMS), aceasta nu poate fi aplicată din motive legate de nealocarea resurselor umane și financiare necesare, de neimplicarea cetățenilor în demers, de accesul limitat la internet și de lipsa specialiștilor în domeniul comunicării online. De asemenea, din cauza resurselor umane insuficient pregătite din punct de vedere profesional, valorificarea rezultatelor activităților structurilor de control intern prin sesizarea organelor judiciare competente nu poate fi făcută corespunzător, consideră DGA.

Nu vor ceilalți

Revizuirea cadrului legal privind utilizarea camerelor de corp de către polițiștii de frontieră pe timpul desfășurării serviciului și efectuarea de controale inopinate împreună cu autoritățile similare din statele vecine nu pot fi realizate din cauza nealocării resurselor umane și financiare necesare, dar, mai ales, a reticenței autorităților din statele vecine în realizarea acestor activități, potrivit DGA. Pe de altă parte, promovarea unui rol activ al României în cadrul inițiativelor regionale și internaționale anticorupție și îmbunătățirea schimbului de informații și cooperării cu autoritățile și structurile similare din alte state nu sunt nici ele posibile, dat fiind rezervele celorlalte state membre cu privire la activitatea României în acest domeniu, la care se adaugă  neimplementarea recomandărilor internaționale adresate țării noastre și comunicarea incompletă sau tardivă a răspunsurilor la solicitările transmise de organizații internaționale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.052 afisari

12 COMENTARII

  1. Sa preia competenta verificarii avertizarilor de integritate, macar ptr MAI, dupa ce se modifica Legea si devin valide anonime.
    Audit extern

  2. ZIARE.COM SITEUL NAZISTILOR SI CONTOPISTILOR ANALFABETI CE SUG POOLA ZILNIC PENTRU O CIORBA LA CANTINA ! ROMNII SA-SI BORASCA PULLILE IN GURA VOASTRA DE ANALFABETI BULANGII CU POSTACII VOSTRI COMENTATORI CU TOT FTU-VA-N GURA DE ZDRENTE

    ZIARE.COM VA AMENINTA SI VA INJURA DACA NU APRECIATI ARTICOLELE LOR PUPIN CURISTE
    ROMANII SA VA FUTA IN GURA ZIARE .COM

    stanchi rank 2
    MAPS Ma kàc in viata ta de jeg de analfabet
    sluga , sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Bizon , sa-mi bórasc pùlla in gura mätii si a familiei tale vierme de cäcát si cadavru ambulant.
    Fùté pe sculamentista de mätta in gura jegule romanii sa-si slobozeasca malahia in gura ta si a cùrvéi sifilitice de mätta

    Sa-ti dau käcatul sa-l mananci fomistule.

    Bizon si trolli rusi toti romanii sa-si bòrasca pùllile in gura voastra de gunoaie si déjectii rusesti imputzite.
    Romanii se càcä in gura rusilor de bóraturi si zdrente rapanoase.
    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà la Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte https://ziare.com/klaus-iohannis/klaus-iohannis-razboiul-irational-pornit-rusia-asalt-frontal-impotriva-valorilor-noastre-1774842?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

  3. Hai ca măcăne…
    Body-cam nu se poate folosi ca deranjeaza vecinu’…de parca sta pe teritoriul vecinului..ce vrajeala…nu mai pot ei face un ban…Chiar ne cred prosti?
    Da’ la americani cum se pot folosi?

  4. Citat din articol:

    „din cauza resurselor umane insuficient pregătite din punct de vedere profesional, valorificarea rezultatelor activităților structurilor de control intern prin sesizarea organelor judiciare competente nu poate fi făcută corespunzător, consideră DGA.”

    Pai daca e asa, resursa umana insuficient pregatita profesional ju trebuia sa acceada la functia pentru care e insuficient pregătită. Sa plece acasa. De indata!

    Si tot de indata, sa se cerceteze, inclusiv penal, cum resursa umana insuficient pregătită pentru atributii a fost admisa si menținută in functie! Si sa raspunda civil si penal cei care au permis numirea si mentinerea in functii pentru care e insuficient pregătită!

  5. & Probabil că „evoluțiile” sunt spre angajarea „serviciilor private de ordine publică”, paza obștească, și spre înlocuirea actualelor structuri de poliție și jandarmerie, cu structurile civile de pază obștească, detectivi, ?

  6. IN CE TARA DIN LUME MAI EXISTA ACEASTA STRUCTURA D.G.A (cu forma fara fond)IN CADRUL MINISTERULUI DE INTERNE. D.N.A, A.N.I impreuna cu AVERTIZORII DE INTEGRITATE SUNT suficiente pentru combaterea CORUPTIEI………………………….

    • @Procurorul DE SERVICIU 2022-11-29 9:18 9:18:09
      PAI SUNT CA VOI PROCURORII SAU JUDECATORII…NISHTE NIMENI CUMPARATI CU PENSII SPECIALE PRIVILEGII FOLOASE NECUVENITE CA SA MUSAMALIZEZE ORICE
      PROCUROR-SALARIU ENTRY LEVEL 14.000 LEI PLUS PENSIE SPECIALA PLUS RATE DECONTATE PENTRU CUMPARARE CASA PLUS MASINA SERVICI PLUS PLUS PLUS
      SALARIU MINIM ROMANIA 1.400 LEI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger