AcasăSOCIALConcediile medicale îngroapă firmele românești

Concediile medicale îngroapă firmele românești

Statul, rău platnic la plata concediilor medicale

Ușurința cu care se acordă concediile medicale, dar și degradarea stării de sănătate a populației au făcut ca sumele solicitate caselor de asigurări să crească exploziv în ultimii ani. Alocările insuficiente de la Ministerul de Finanțe pe asistență socială au condus la acumularea unor datorii uriașe către companii, ajunse în sapă de lemn din cauza debitelor nerecuperate de la statul român. Soluția pentru rezolvarea acestei situații de criză există, dar mai trebuie și aplicată.

Exasperate de faptul că nu-și mai recuperează de la stat banii acordați pentru concediile medicale ale angajaților, companiile au început să acționeze în instanță casele de asigurări de sănătate. Mai grav, se fac chiar presiuni asupra salariaților pentru a renunța la acest drept, de multe ori din cauza situației financiare dificile în care se găsesc firmele. Datoriile statului către companii au crescut atât de mult în ultimii ani încât riscă să închidă societățile. O soluție există, ne spune președintele Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, Cătălin Măguleanu, aceasta rezolvând rapid toate blocajele.

”Sunt situații în care se înregistrează restanțe la plata concediilor medicale și de 3-4 ani. Soldul debitelor la momentul acesta este de 123 de milioane la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, atât către instituții publice, cât și către mediul de afaceri. La ședința de Dialog Social de la nivelul Prefecturii Prahova, de săptămâna trecută, desfășurată la inițiativa patronatului UGIR, am propus să se facă o compensarea datoriilor firmelor către stat, curente sau viitoare, cu aceste debite la concediile medicale. Propunerea a fost agreată și la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a ajuns, se pare, și pe masa ministrului de Finanțe, dar și a premierului. Soluția înseamnă ca statul să devină un partener al mediului de afaceri. Este o problemă sensibilă și trebuie discutată și rezolvată”, ne-a declarat Cătălin Măguleanu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Prahova.

Alocări insuficiente

În ultimii ani, încercările de reducere a acestor debite către societăți nu au avut succes, din cauza alocărilor insuficiente de la Ministerul de Finanțe. Cel mai generos an din punctul de vedere al banilor pentru concedii medicale a fost 2020, când s-a urmărit infuzia de bani în sectorul economic, afectat major de pandemie. ”În 2020 am primit 151 milioane de lei, bani care au fost prioritizați pentru concediile de carantină și izolare, față de 69 de milioane de lei în 2019. Efectul a fost pozitiv, însă problemele nu s-au rezolvat. În 2021 am avut 121 milioane de lei plătite, mai puțin decât în 2020, deși numărul de concedii medicale a crescut, din păcate. Modificarea normelor la Ordonanța 158  a condus la creșterea numărului de cereri de plată a concediilor medicale, pentru că angajatorul nu a mai avut voie să deducă acești bani, iar creșterea a fost de 21%. Este o provocare pentru sistem, pentru că, deși nu a existat o majorare a numărului de locuri de muncă, numărul de concedii medicale a crescut”, a punctat Cătălin Măguleanu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Prahova. Media lunară de cereri de plată a concediilor medicale la nivelul Prahovei este de 12 milioane de lei, din care aproape 1,7 milioane lei sunt pentru persoanele fizice care s-au asigurat facultativ.

Digitalizarea elimină prejudiciile

Reprezentanții caselor de asigurări de sănătate cer introducerea digitalizarii, pentru ca aceste concedii medicale să apară automat în sistem, eliminându-se, astfel, anumite prejudicii. ”Atunci, în momentul în care se acordă un concediu medical, el se validează în sistem și avem siguranța că este corect, fapt care ar scuti verificarea la nivelul Casei. Mai mult, vom avea într-un timp real o situație a concediilor medicale acordate zilnic, putem să stabilim niște indicatori, să mergem pe coduri de parafă să vedem care medic a dat mai multe concedii medicale, care a dat mai puține, se pot face niște analize”, ne-a mai precizat președintele Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, Cătălin Măguleanu.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
977 afisari

3 COMENTARII

  1. Unde sunt cei mai multi angajati la multinationale ca catu cand s a instalat deaia s a plans ca psd nu a decontst co med si a facut o el ca bun politruc!!!

  2. Banii de concedii medicale se platesc din banii asiguratilor. Eu platesc 1200 lei /luna la CAS in fiecare luna. Nu mi s-a decontat nimic niciodata. Unde-s banii mei?

    • Ha…ha…in buzunarul celor din privat…ca se fac decontari fictive.
      Te.duci cu biletu’ de trimitere….zice ca nu mai au fonduri.Platesti analiza.Dupa aceea ei si o mai deconteaza la CAS.
      Dar sunt si spitale/ laboratoare care primesc mai multe fonduri (banii nostri) decat cele de la stat.desi….ele nu contribuie cu nimic.
      Concediile medicale sunt restrictionate.Chiar daca esti.mort de durere doar 3 zile ai sa nu te mai doara.Daca indraznesti sa depasesti alea 3 zile….nu mai pupi nimic.Pe banii tai !
      Cunosc persoane care si dupa 7 zile de la aparatia bolii erau tot pozitive.Legea zice ca trebuie sa stai acasa doar 5.Dupa aia te intorci la serviciu ca nu mai pupi Concediu.Si mai dai si la altii.un pic de virus.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger