AcasăSOCIALComplexul Energetic Oltenia contraatacă. ONG-ul care a oprit cariera Roșia trebuie să...

Complexul Energetic Oltenia contraatacă. ONG-ul care a oprit cariera Roșia trebuie să plătească daunele

Asociația Bankwatch va fi dată în judecată de CEO pentru obstrucționarea activității miniere

Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), Daniel Burlan, este decis să acționeze în instanță Asociația Bankwatch, care a oprit cariera Roșie, provocând pagube statului român. Acesta arată că ONG-ul a atacat autorizațiile de mediu pentru toate carierele miniere ale CEO în ultimii ani, obstrucționând activitatea CEO și punând în pericol funcționarea sistemului energetic național.

Cariera Roșia, cea mai mare carieră de lignit din Europa, și-a reluat activitatea după aproape două luni în care a fost oprită prin decizie a instanței, în urma unei acțiuni a Asociației Bankwatch, un ONG finanțat de Ministerul Mediului din Germania. Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât, în 23 august, că suspendarea acordului de mediu pentru cariera Roșia nu a fost întemeiată. Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), Daniel Burlan, ne spune că, în ultimii 5-6 ani există o acțiune continuă a Bankwatch pentru anularea autorizațiilor de mediu pentru perimetrele miniere din Gorj.

”În 2019 s-a reușit chiar anularea unei autorizații de mediu pentru cariera Roșia, fapt pentru care am refăcut documentația și am luat o altă autorizație de mediu, îndreptând observațiile menționate de către instanță. Atunci cariera a stat închisă din octombrie 2019 până în iulie 2020. Chiar dacă noi am câștigat în instanță, prin hotărâri definitive și irevocabile, toate celelalte procese prin care Bankwatch încerca să ne închidă carierele miniere, în continuare acest ONG a făcut acțiuni de anulare a autorizațiilor de mediu. Sunt multe minciuni în acțiunile în instanță ale Bankwatch. Vorbesc despre arii protejate sau de coridorul Jiului, ori toate perimetrele noastre miniere se îndepărtează de aceste arii, nicidecum nu se apropie. Invocă niște reptile, niște șopârle care sunt specii comune și există peste tot. Sunt niște motive invocate doar pentru a bloca activitatea minieră”, ne-a declarat Daniel Burlan.

Dezastru ecologic

România și-a asumat un program de închidere pentru activitatea minieră și acesta va continua, dar oprirea unei activități miniere înseamnă un dezastru ecologic mult mai mare, susține președintele Directoratului CEO. ”Pe măsură ce înaintăm, în urma noastră se aduce mediul la starea inițială sau se redă circuitului natural. Fie se face un lac, fie se depune material până la un anumit nivel, astfel încât să se redea circuitului agricol, fie se fac plantații de pomi. Când s-a oprit brusc, perimetrul rămâne la acel stadiu, rămâne o groapă imensă, cu instabilități ale treptelor, cu risc de alunecare și risc de aduce pagube nu doar mediului, ci și instalațiilor și utilajelor din dotare”, ne-a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO. Acesta mai arată că, cel puțin în acest caz, au fost mobilizări de la Ministerul Mediului, dar și de la Ministerul Energiei, care au venit cu întâmpinări în instanță pentru a demonstra necesitatea funcționării carierei Roșia.

”În ce privește Bankwatch, vom cuantifica și noi să vedem care sunt pierderile suferite în perioada aceasta, când a fost afectat procesul de producție. Din cauza acțiunii acestui ONG, producția de la cariera Roșia s-a redus cu 25%. Vom analiza cu departamentul juridic, dar și cu avocați din afară, cu mai multă expertiză, și vom da Bankwatch în judecată pentru hărțuire și obstrucționarea activității și vom cere, bineînțeles, despăgubiri pentru pierderile suferite în perioada 1 iulie-23 august, când ONG-ul ne-a oprit activitatea. O să inventariem toate argumentele pe care le-a depus în instanță Bankwatch de-a lungul timpului împotriva carierelor miniere și o să demonstrăm că acolo sunt niște neadevăruri”, a punctat Daniel Burlan.

Bankwatch nu recunoaște pierderile

Asociația Bankwatch susține, într-un comunicat, că în luna iulie 2022, când cariera Roșia era închisă, producția de energie nu ar fi scăzut. ”Conform Transelectrica, România producea în luna iunie între 4.000 și 7.800 MW, iar în luna iulie producția s-a situat între 4700 și 7700 MW, diferențele fiind insignifiante. De asemenea, importul de energie nu poate fi pus pe seama suspendării extinderii carierei, acesta fiind similar cu lunile și anii precedenți. România este importator net de electricitate încă din 2019. Aceste diferențe apar în funcție de cererea internă și externă, modul în care este construită piața de energie sau alte aspecte precum disponibilitatea resurselor”, se precizează în comunicatul Asociației Bankwatch.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
4.573 afisari

23 COMENTARII

  1. Încet și sigur noua administrație filo franceza pe filiera lui Koldea incepe să vâneze investitorii din Germania și pe ai săi reprezentanți via ong urî. Au demarat operațiunea cu lanțul Liedl și acum lovesc din plin în imaginea guvernului German. Sunt curios cum vor proceda cu al nostru președinte pe final de mandat, tare mă tem că zarurile sunt deja aruncate de cei de la Palatul Elysee..

  2. Oare cine o fi in spatele acestui ONG, ca doar nu suntem naivi sa credem ca ar fi Ministerul Mediului din Germania ?! Ministerul Mediului este doar un paravan. La fel de adevarat este si faptul ca destui magistrati sunt cu capul in nori, sau chiar mai mult. Jocurile sunt mult mai perverse. Serviciile de informatii ar trebui sa stie. Poate stiu si au informat dar, cum de multe ori pe aceste plaiuri, decidentii romani sunt cozi de topor sau tradatori……

  3. Toate ONG-urile străine cu filiale în România și sponsorizările străine trebuie interzise. Acestea au distrus România direct sau prin oamenii lor.

    • Perfect corect. Sa se duca la ei, la noi sa nu fie bagati in seama!
      Daca vor atentie, sa se inscrie la noi, sa plateasca taxe si impozite!

  4. Motive pentru instanta sunt multe dar e mai sigur sa apeleze la experti judiciari biologi / cadre universitare care sa demonstreze ca acele specii sunt comune si nu sunt in pericol de disparitie.Astfel, fondul ar fi rezolvat definitiv chiar daca e cariera sau autostrada.

  5. ONGurile astea de rahat…mina lunga intereselor externe pt. distrugerea economiei nationale! Aceste ONGuri pirlite trebuie investigate, asa cum s-a inceput in Ungaria, si apoi interzise daca sunt suspecte sau in conflict cu interesele nationale!

  6. Pe ei si direct la puscarie ca sunt tradatori si isi bat joc de romani , care sunt scoliti pe la unii care nu au decat interese financiare pt ei si stapanii lior sunt distructivi si mincinosi.

  7. Burlan vine cu un plan! Ianuarie 2022. Citez.
    „Se urmărește atât reducerea de capacități în domeniul domeniul minier și energetic, precum și reducerea semnificativă a numărului de angajați până la finalul anului 2026. De asemenea, se intenționează construirea a două grupuri pe gaze naturale la Turceni și Ișalnița, precum și a opt parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Dolj, prin înființarea unor societăți mixte.”

    • Burlan e cu muncitorii din mine și muncitorii din termocentrale nu cu trădătorii din guvern.
      15 aprilie 2022
      „Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, are cele mai mari șanse să conducă pe mai departe compania energetică. Burlan se bucură de susținerea partidelor aflate acum la guvernare.”

  8. Multă prostie are romanul în cap mă îngrozesc cum gânditi !? De la revolutie sa jefuit România de agenturile straine ?! Sa vindut energia electrica,gaz petrol ,pamant la straini la preturi mici de catre statul roman prin legi facute de FSN ADICA PSRLAMENTUL CU ACORDUL LUI ILIESCU ..
    Cine este in spatele ONG Aceiasi baieti destepti care se ocupă si cu vanzare de carbune ,curent ,gaz etc ..De la revolutie 1990 sa folosit cuvîntul „tranzitie cât
    a mers „,pe urma nea cerut uniunea europana ,vrajeală ieftina ei iti propune nu te obligă!? Si iti dă un termen la care să te incadrezi ..
    .problema este că în urma jefuiri României sa format o clasă de miliardari de carton car nu au avut nici un interrs să se formeze o clasă de mijloc,la noi acceasta nu există iar în viitor romani vor avea de suferit..In romania exzista bogati si saraci …Cei care comentati ganditi de 3 ori si spuneti odata,iar asta cu strainii e veche rau de pe timpul lui Iliescu ,dar atunci era valabilă ,atunci se striga nu ne vindem țara, am dato pe nimica !!

  9. cu ong e o batjocura perpetuua:
    -justificarea interesului!
    (vine 2 cheauni finantzati din guvernu mondial,
    declara un interes-la infiintzare
    si instantzele O IAU DE BUNA!)

    • Vezi în Ungaria patriotul și suveranistul Orban, cum le, a luat cu șuturi în pl pe toți sorosisti dandu, le interdicție pe teritoriu țări fiind considerate trădătoare, asa trebuie sa fie tratamentul pt aceste căpușe și paraziți

  10. ba, da greu va mai treziti , nu va lasati , arde-ti-i la buzunare doar asa se potolesc , sa bage adanc , nemtii sau soros mana in buzunar si sa plateasca daca-s smecheri , pe pielea altora .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger