AcasăSOCIALComisia Națională de Prognoză anunță apocalipsa. Tarifele energiei au scufundat economia

Comisia Națională de Prognoză anunță apocalipsa. Tarifele energiei au scufundat economia

Economia țării, în cădere liberă

Estimarea evoluției industriei în trimestrul I 2024, pe baza anchetei de conjunctură efectuată de Comisia Națională de Prognoză, arată un tablou dezastruos al economiei. Producția industrială și-a accentuat declinul, pe fondul prețurilor ridicate la energie. Cele mai mari reduceri, de peste 20%, s-au produs în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, servicii anexe extracţiei și fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Menținerea prețurilor mari la energie a provocat o prăbușire ireversibilă a întregii economii. Comisia Națională de Prognoză a prevăzut, pentru primul trimesrtu a acestui an, o scădere a activităţii industriale, însoţită de reduceri ale productivităţii muncii, comparativ cu perioada similară a anului anterior, în contextul problemelor legate de menţinerea blocajelor în lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, precum şi de valorile încă ridicate la care sunt cotate materiile prime.

Astfel, analiza evoluţiei industriei în trimestrul I raportat la perioada corespunzătoare din anul precedent, conform estimărilor agenţilor economici, indică o tendință de reducere în special în ceea ce priveşte producţia industrială şi a stocurilor de produse finite, precum şi a productivităţii muncii, în timp ce volumul cifrei de afaceri deflatate cu indicele preţurilor producţiei industriale va creşte mai ales pentru piaţa internă, pe fondul inflației. În primele trei luni ale acestui an, producția industrială și-a continuat declinul, înregistrându-se o scădere de 5,1% față de trimestrul I 2023, când scăderea era, deja, de 3,2%.

Pentru numărul mediu de salariaţi se estimează o creştere de 0,6% a efectivului acestora, care, împreună cu scăderea producţiei industriale, ar putea conduce la o reducere a productivității muncii de 6,0%. Referitor la primul trimestru al anului curent comparativ cu trimestrul anterior, agenţii economici au indicat o evoluţie negativă pentru majoritatea indicatorilor din sfera industrială, şi anume a producţiei industriale şi a cererii totale, cu accent pe piața internă şi, în aceeași măsură, a productivităţii muncii.

Astfel, agenţii economici au previzionat pentru trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul anterior, o continuare a reducerii producţiei industriale, de 3,3%, ce evidenţiază problemele existente în sfera industrială, respectiv o cerere modestă şi preţuri încă ridicate pentru bunurile energetice.

Cifre dezumflate

În ultimul trimestru al anului 2023, mai multe ramuri industiale au avut o evoluţie sub nivelul estimărilor, iar în unele situații au fost prognozate creşteri şi au rezultat în final scăderi, cum ar fi: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (11,7 puncte procentuale), fabricarea produselor de cocserie (10,3 puncte procentuale), fabricarea produselor de tutun (3,5 puncte procentuale).

Totodată, au existat şi cazuri pentru care au fost prognozate scăderi mai modeste ale producţiei industriale şi au rezultat reduceri mai pronunţate ale acesteia, cum ar fi: fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (8,4 puncte procentuale), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (4,5 puncte procentuale), extracţia cărbunelui superior şi inferior (3,7 puncte procentuale) sau industria metalurgică (2,8 puncte procentuale).

Agenţii economici apreciază că la nivelul primului trimestru al anului 2024 stocurile de produse finite se vor reduce cu 3,9% faţă de trimestrul anterior al anului 2023, în condiţiile în care se estimează scăderi, atât ale volumului producţiei industriale de 3,3%, cât şi ale volumului cifrei de afaceri pe total industrie de 3,0%.

Reduceri de peste 20%

Agenți economici au anunțat scăderi și de peste 20% în primele luni ale acestui an, în ramuri precum repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, tăbăcirea şi finisarea pieilor, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun și fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente. Scăderi ale producției între 20% și 10% s-au preconizat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, extracţia cărbunelui superior şi inferior și fabricarea produselor textile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
538 afisari

3 COMENTARII

  1. Reveniti prima de liberalizare cu tarifele ,bagatii l a puscarie pe orban si pe ala de la energie care acum vrea europarlamentar si sa ne revenim.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger