AcasăSOCIALComisia Europeană scapă porumbelul. 96% dintre incendiile de păduri au fost provocate...

Comisia Europeană scapă porumbelul. 96% dintre incendiile de păduri au fost provocate de oameni

Legătura dintre incendiile de pădure din ultimii ani și încălzirea globală, propagată pe toate canalele, de fapt, nu există. Comisia Europeană a recunoscut oficial că 96% dintre incendii au fost provocate de oameni, și nu de secetă. Porumbelul a fost scăpat în contextul unei propuneri legislative a Comisiei Europene, prin care vrea să instituie un control absolut și o monitorizare strictă a fiecărei păduri din statele UE.

Pentru al treilea an consecutiv, incendiile de pădure fără precedent au cauzat mari daune ecologice și economice în UE și pierderi tragice de vieți omenești, majoritatea incendiilor (96%) fiind cauzate de acțiuni umane, a precizat Comisia Europeană. În 2022, aproape 900.000 de ha de teren au fost arse în UE, ceea ce corespunde cu aproximativ dimensiunea Corsicii.

Afirmațiile vin în contextul unei propuneri de regulament făcută de Comisia Europeană, care stabilește un cadru de monitorizare pentru pădurile europene. Proiectul urmărește asigurarea unor date exacte, digitalizate, coerente, comparabile, la timp și accesibile cu privire la starea pădurilor din UE, stabilind un sistem de monitorizare a pădurilor care să fie operat de Comisie și de statele membre. Noul sistem va permite geolocalizarea unităților forestiere, colectarea standardizată a datelor forestiere prin intermediul posibilităților îmbunătățite de observare a Pământului și de navigare/poziționare și partajarea de date armonizate sau, acolo unde nu este posibil, standardizate.

Obiectivele operaționale sunt stabilirea unui cadru eficient pentru a asigura colectarea și raportarea datelor forestiere și încurajarea unei planificări integrate pe termen lung a pădurilor de către statele membre.

”Pădurile sunt un aliat esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității și sunt cruciale pentru înflorirea zonelor rurale și a bioeconomiei. Din păcate, pădurile Europei suferă de multe presiuni diferite, inclusiv schimbările climatice și activitățile umane nedurabile”, susține Comisia Europeană.

Cererea de lemne de foc, în creștere

În prezent, informațiile disponibile despre starea pădurilor și utilizarea resurselor și serviciilor forestiere sunt dispersate și incomplete, datele despre pădurile din UE sunt adesea depășite și produse folosind definiții divergente, ceea ce duce la lacune semnificative de cunoștințe, iar un sistem cuprinzător de monitorizare va aborda aceste inconsecvențe.

Potrivit Comisiei Europene, multe păduri din UE nu sunt într-o stare bună în general. Acestea suferă de pierderea biodiversității și sunt puternic afectate de schimbările climatice, agravând și cumulând alte presiuni distructive, cum ar fi dăunătorii, poluarea și bolile. ”Schimbările climatice conduc, de asemenea, la condiții precum perioade lungi de secetă și căldură care ar putea crește amploarea și intensitatea incendiilor forestiere în UE în următorii ani. Consecințele afectează din ce în ce mai mult stabilitatea și productivitatea pădurilor, în timp ce, în paralel, cererea de produse și servicii forestiere este în creștere”, arată Comisia Europeană.

Control total

Statele membre vor fi obligate să pună la dispoziția Comisiei Europene, date privind suprafața de pădure, densitatea acoperirii arborelui, tipul de pădure, conectivitate forestieră, defoliere, incendii forestiere, evaluarea riscului de incendiu și perturbări ale acoperirii arborelui. Totodată, statele UE trebuie să raporteze Comisiei Europene date privind pădurile disponibile pentru aprovizionare cu lemn și pădurile care nu este disponibile pentru aprovizionarea cu lemn, volumul stocului în creștere, sporul anual net, structura standului, compoziția și bogăția speciilor de arbori, tipul de pădure europeană, eliminările, lemnul mort, amplasarea habitatelor forestiere în siturile Natura 2000, precum și abundența păsărilor comune de pădure. Pentru monitorizarea totală, raportările vor cuprinde și amplasarea pădurilor primare și vechi, zonele forestiere protejate, producția și comercializarea produselor din lemn, dar și biomasa forestieră pentru bioenergie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.370 afisari

5 COMENTARII

  1. Au o grija nemarginita pentru Big brother pentru cetateni.
    Util ar fi un Big Brother pentru paduri, pasuni sa nu mai spuna ca doua, trei ferme de vaci incalzesc clima si polueaza la fel ca un incediu de zeci de km de padure sau un vulcan.

  2. „Totodată, statele UE trebuie să raporteze Comisiei Europene date privind pădurile disponibile pentru aprovizionare cu lemn și pădurile care nu este disponibile pentru aprovizionarea cu lemn, volumul stocului în creștere, sporul anual net, structura standului, compoziția și bogăția speciilor de arbori, tipul de pădure europeană, eliminările, lemnul mort, amplasarea habitatelor forestiere în siturile Natura 2000, precum și abundența păsărilor comune de pădure. ”
    UE mai are de cerut doar varsta si numarul de la pantofi a padurarilor.

  3. Corect, incendiile de padure nu sunt cauzte de incalzirea globala. Insa e foarte greu sa-i prinzi pe nemernicii care dau foc padurilor.

  4. „Arderea combustibililor fosili, tăierea pădurilor și creșterea animalelor influențează din ce în ce mai mult clima și temperatura Pământului.

    Aceste activități generează cantități enorme de gaze cu efect de seră, care se adaugă celor deja prezente în mod natural în atmosferă, contribuind astfel la efectul de seră și la încălzirea globală”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger