AcasăSOCIALComisia Europeană pune bir pe toate sursele de încălzire

Comisia Europeană pune bir pe toate sursele de încălzire

Comisia Europeană ne condamnă la îngheț în propriile case

Noul acord încheiat de Comisia Europeană pentru extinderea certificatelor de emisii accelerează și mai tare ritmul Green Deal, împovărând populația UE cu costuri uriașe în numele depoluării. Astfel, certificatele, care vor majora semnificativ prețurile, vor fi extinse și la încălzirea cu gaze a cetățenilor, precum și la combustibil. În contextul unei sărăciii generalizate în UE, măsura va provoca adevărate dezastre sociale.

Investițiile în termocentralele pe gaze, care să înlocuiască termocentralele pe cărbune, prevăzute în PNRR, devin, deja, o povară pentru România. Și asta pentru că, deja, Comisia Europeană a anunțat biruri grele pe gazele folosite pentru încălzire din 2027. Aceleași biruri vor fi aplicate și cetățenilor care se încălzesc pe gaze, indiferent că vorbim despre sobe sau centrale termice. Încălzirea pe lemne trebuie și ea să dispară în scurt timp, potrivit unor prevederi din reformele asumate prin PNRR. Energia electrică este și va fi extrem de scumpă, astfel că populația nu-și permite să o folosească pentru încălzire, iar panourile solare sunt absolut ineficiente în perioada sezonului rece, care, în România, durează șase luni. Și atunci ce rămâne? Comisia Europeană vorbește despre pompe de căldură, sisteme care, pe lângă faptul că sunt extrem de costisitoare, sunt și mari consumatoare de energie. În fapt, planul Comisiei Europene nu conține soluții reale și aplicabile în ce privește tranziția energetică și decarbonizarea. Totul se reduce la scumpiri insuportabile ale surselor de încălzire, pentru a-i forța pe cetățeni să reducă, la un nivel absurd și nesustenabil, consumul de energie. Mai mult, biruri vor fi introduse, tot din 2027, și pe combustibilii pentru autovehicule, astfel că își vor mai putea permite să folosească mașinile doar cei cu vehicule electrice, dacă vor fi îndeajuns de înstăriți să achite prețurile pentru energia electrică.

Ne îndreptăm spre prăpastie

Dacă nivelul de trai din statele europene dezvoltate a scăzut dramatic în ultimul an, în țările sărace, cum este și România, acesta s-a prăbușit efectiv. În acest context, când toate previziunile anunță vremuri economice și mai grele, accelerarea Green Deal-ului, fără tehnologii care să înlocuiască tot ceea ce se închide, nu este decât un act criminal la adresa tuturor populațiilor europene. Comisia Europeană susține că gospodăriile vor plăti un preţ pentru emisiile de carbon provocate de utilizarea carburanţilor pentru automobile şi încălzirea cu gaz începând din 2027, dar că acest preţ va fi plafonat până în 2030. Totodată, dacă creşterea accentuată a preţurilor din energie va continua, aplicarea va fi amânată cu un an. Ce înseamnă plafonare? O intervenție în piața certificatelor de emisii, atunci când prețurile o vor lua razna, așa cum s-a întâmplat și cu certificatele pentru cărbune, care au condus la scumpiri halucinante a energiei produse de termocentralele care folosesc această materie primă. Plafonare înseamnă, cum am văzut și în România, să lași prețurile să se tripleze sau să crească de patru ori mai mult și apoi să le oprești creșterea, în condițiile în care acestea au devenit, deja insuportabile.

Izolarea frigului din locuințe

Acordul anunțat de Comisia Europeană mai prevede și instituirea unui nou Fond pentru Climat Social, care va oferi statelor membre sprijin financiar dedicat pentru a ajuta cetățenii vulnerabili și microîntreprinderile cu investiții în măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea locuințelor, pompele de căldură, panourile solare și mobilitatea electrică. În primul rând, după cum s-a văzut, cetățeni vulnerabili sunt considerați cei care trăiesc pe ajutoare sociale și vârstnicii cu pensii minime. În al doilea rând, izolarea locuințelor nu poate funcționa de una singură, pentru că altfel izolezi doar frigul din case. În ce privește vehiculele electrice, chiar Comisia Europeană făcea apel la producători să dezvolte modele mai fiabile de mașini electrice. În acest moment, posesorii de astfel de vehicule au ajuns să fie ridiculizați pe toate canalele. Bateria rezistă, în realitate, cam 5 ani, iar costurile uneia noi echivalează cu cele ale unei alte mașini, iar autonomia unei încărcări poate fi favorabilă cel mult în interiorul orașelor, cu condiția să nu fie frig afară, Pe de altă parte, prețurile mașinilor electrice sunt absolut prohibitive, cu tot simulacrul de sprijin de la stat pentru achiziționarea lor. Mai mult, fixația asta pe regenerabile este contraproductivă, atâta vreme cât problema stocării energiei nu a fost rezolvată și nici nu va fi rezolvată în următorii ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.064 afisari

16 COMENTARII

    • BUNASTAREA ROMANILOR ESTE DESCRISA PE ZIARE.COM DE CATRE NISTE JURNALISTI ANALFABETI CE SCRIU ZILNIC CA SE MARESC PENSIILE SI SALARIILE

      ROMANII O DUC FOARTE BINE SI SUNT FERICITI SPUN LINGAII DE PE ZIARE.COM
      RAMASITE COMUNISTE IMPUT PRESA ROMANEASCA

  1. Asta merita oile proaste care pretind ca sunt „cetateni europeni”… in realitate niste biete vite in drum spre abator…

  2. Astia sunt toti de la ue agenti infiltrati sau toti pusi de swab ala cu nebuniile aberante care singur s a deconspirat ca are in toate guvernele oamenii lui!Astia or fi toti!!

  3. Soluția e „AFARĂ DIN UE”. Mâine se va pune taxă pe fântâna din curte și pe aerul respirat. Așa e planul.

  4. Jos birurile din pretul energiei, incepand cu certificatele verzi! Teoria incalzirii globale datorate cresterii concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera este una dintre cele mai mari minciuni mondiale.

    Jos adaosurile de cateva sute la suta din preturile energiei! Adaosurile sunt facute de baietii destepti cu aprobarea conducerii statelor europene care isi lasa jefuiti cetatenii si afacerile si urmeaza sa si falimenteze in urma “solutiei” subventionarii preturilor la energie (subventionare numita limitare a preturilor pentru a induce lumea in eroare) in loc sa elimine intermediarii si sa taie adaosurile.

  5. Ce ar fi sa ne luam jucariile si sa plecam de sub papucul astora?
    Nu ar fi asa mai bine, sa ne luam tot ce e al nostru si sa stea ei cu toate bazaconiile lor.
    Poate facem o alianta balcanica, habar nu avem ce puternici am fi impreuna, habar nu avem!!!!

  6. SINGURA SOLUTIE PENTRU ROMANI DACA NU LE PLACE STATUTUL DE SCLAVETE INDATORAT TOTAL ESTE ROEXIT….SAU IMPLOZIA CAT MAI RAPIDA A STRUCTURII SATANICE NUMITA M…UE PRIN EXIT-URI MULTIPLE ALE STATELOR CU „BALLS”….

  7. Romanii ar trebui sa iasa in strada nu pentru intrarea in alt rahat, Schengen, ci pentru iesirea IMEDIATA din organizatia satanista mUE.

    O sa va convingeti ca am dreptate dar dupa ce o sa mai platiti niste bani pentru Ucraina prin aceste biruri impuse de satanisti.

    Cu acesti bani reptilele vor sa continue genocidul planetar cu vaccinul ucigas.

    Dar lumea se misca fara ca romanii idioti sa stie, asa ca Dumnezeu va face bine prostului cu sila, pentru ca el este o leguma si nu poate rationa cu unicul lui neuron mahmur.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger