AcasăSOCIALComisia Europeană face jocurile în România. Populația, sacrificată

Comisia Europeană face jocurile în România. Populația, sacrificată

Comisia Europeană vă vrea binele. Nu vi-l lăsați luat!

Sindicaliștii din energie semnalează jocurile făcute de Comisia Europeană, în colaborare cu membrii Guvernului, care au pus pe butuci sistemul energetic al României. Complexul Energetic Oltenia, cel mai important producător din țară, a fost scos din cărți, fiind impuse firme private care să preia investițiile cu bani europeni. 

În doi ani de zile, planul de restructurare și decarbonare de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) s-a transformat, prin condițiile impuse de Comisia Europeană, într-un plan mascat de privatizare pe nimic. Astfel, investițiile din bani europeni pentru parcurile fotovoltaice și termocentrală au fost luate de la CEO de către Comisia Europeană și date OMV și Tinmar, câștigătoare la licitație.

”Gogorița planului de restructurare este înființarea acestor SPV (societăți public private cu regim special). Este o șmecherie folosită atunci când vrei să nu se afle rezultatele conglomeratului. Deocamdată nu sunt publice datele privind statutul acestor societăți, cum vor fi împărțite acțiunile. Temerea noastră este că aceste SPV-uri nu vor ajuta Complexul și vom rămâne noi să plătim costul tranziției. De vreo doi ani de zile Comisia Europeană joacă țurca cu Guvernul României cu acest program de restructurare și decarbonare. Să facem acele SPV-uri a fost o condiție impusă de băieții deștepți de la Comisia Europeană. Din 2020 tot zic că aprobă planul de restructurare și vin cu fel de fel de solicitări. În programul inițial investițiile în parcurile fotovoltaice și în termocentrale pe gaz ar fi trebuit făcute de Compexul Energetic Oltenia. Degeaba vorbește Comisia Europeană de corupția din România că, dacă te uiți la ce s-a întâmplat în CEO, îți dai seama că nici ei nu sunt departe. Comisia Europeană ne-a pus condiția să facem contracte de vânzare pe nimic a energiei către băieții deștepți, ne-a ajutat foarte mult, ce să zic”, ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Acțiuni premeditate

Planul de distrugere a sistemului energetic românesc se desfășoară de ani buni, iar vinovați sunt toți cei care s-au perindat pe la conducerea țării și au negociat în defavoarea românilor. La solicitarea Comisiei Europene, statul român a obligat Complexul Energetic Oltenia să facă investiții de peste un miliard de euro, pentru desulfurări și denoxări, și apoi au venit și au spus că îi costă certificatul de CO2 90 de euro.

”Mare parte din investiții s-au făcut din banii companiei, care s-a decapitalizat, și din împrumuturi. Au fost grupuri care și-au făcut adaptarea la mediu cu investiții uriașe și după aceea s-au închis, că așa ne-a spus Comisia Europeană, și noi am zis <<da, să trăiți!>>, am băgat bani în ele și le-am închis. Cum și-a negociat statul român traiectul ăla? Păi când negociezi la Comisia Europeană negociezi pe termen lung. Păi dacă am făcut investiție de un miliard de euro trebuia să funcționez până în 2030 fără să plătesc certificate de CO2. Mai mult, prin 2008 am fost obligați să ne împrumutăm de 500 milioane de euro să cumpărăm certificatele de carbon, care ulterior au crescut”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu.

Nu au pus nimic în loc

Sindicaliștii spun că nu poți să scoți ceva din funcțiune și să nu pui nimic în loc și pe urmă să te miri că cetățenii plătesc energie scumpă. ”Președintele Iohannis ar trebui să convoace CSAT-ul și să ia măsuri pentru cetățeni, să reglementeze prețurile pe un an de zile și să se facă o legislație clară prin care să fie avantajat cetățeanul român, nu firmele care ne jecmănesc. Băieții ăștia au dat o serie de reglementări care acum își fac efectul. Au băgat obligativitatea de a se crea stocuri de gaz numai până la 31 decembrie 2021. Toate chestiile astea au fost gândite dinainte. Fac modificări la Legea energiei electrice, în care schimbă definiții. Pui în concurență unul care produce cu 100 de lei cu unul care produce cu 800 de lei, o anomalie uriașă. Dar repet, astea s-au gândit în ultimii 20 de ani, nu sunt de ieri, de astăzi, și au culminat anul trecut cu scoaterea din sistemul național a două grupuri de 330 MW, de la Turceni și de la Ișalnița”, a afirmat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.